#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diagnosticky užitečné artefakty v bedside sonografii


Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 3, 2022, č. 2, s. 88-91
Kategorie: Z praxe

Souhrn

Sonografický obraz většinou obsahuje artefakty, které často ztěžují jeho diagnostickou výtěžnost. Ať se jedná o zeslabení signálu, který znemožňuje vidět část obrazu, a/nebo o útvar napodobující nějakou strukturu nebo patologii, bývají artefakty většinou hodnoceny jako něco nežádoucího. Některé z nich však mohou diagnostickou výtěžnost obrazu naopak zvýšit. Moderní sonografické přístroje mají tendence artefakty potlačovat, a tak je užitečné u každého přístroje nastudovat, jak toto potlačení snížit nebo vypnout.

V následujícím textu uvádíme nejčastější diagnosticky využitelné artefakty v sonografických obrazech včetně ilustračních obrázků. Na závěr uvedeme příklad z praxe.

Akustický stín

Objevuje se za útvarem, jehož složení brání průchodu ultrazvukového vlnění. Může to být jak struktura o velké akustické impedanci (kost, chrupavka), tak struktura o nízké akustické impedanci (vzduch, plyn). Mohou to být jednak anatomické struktury (obratle, žebra, plyn v lumen střev), jednak struktury patologické (cholecystolitiáza, nefrolitiáza, plyn v abscesu). Na obrázcích vidíme akustické stíny za obratlem (Obr. 1), vzduchem v tlustém střevě (Obr. 2), cholecystolitiázou (Obr. 3) a nefrolitiázou (Obr. 4). Povšimněme si rozdílu v barvě těchto stínů – zatímco za pevnou překážkou jsou stíny tmavé, za plynem se jedná o odstíny šedé nebo o barvu bílou. Rozdíl je dán důvodem pro vznik stínu. Při významné absorpci ultrazvukového vlnění je akustický stín tmavý, při významné reflexi naopak vyplňují stín echogenní reverberační fenomény. Stín vždy dosahuje konce obrazu. Podle recentně publikované studie provedené na 2268 pacientech vyšla senzitivita detekce nefrolitiázy v B-módu 96,39 % a specificita 80,77 %, při využití twinkling artefaktu byla senzitivita 96,98 % a specificita 90,39 %.

Akustický stín za obratlem; a) sonografický snímek, b) kresba.
Obr. 1. Akustický stín za obratlem; a) sonografický snímek, b) kresba.

Vzduch v colon transversum bránící zobrazení anatomických struktur za ním; a) sonografický
snímek, b) kresba.
Obr. 2. Vzduch v colon transversum bránící zobrazení anatomických struktur za ním; a) sonografický snímek, b) kresba.

Akustický stín za konkrementem ve žlučníku. Stín vychází ze struktury konkrementu a pokračuje
do periferie obrazu. Jelikož nedochází k žádnému šíření signálu za překážku, ve stínu se již nezobrazují
žádné anatomické struktury; a) sonografický snímek, b) kresba.
Obr. 3. Akustický stín za konkrementem ve žlučníku. Stín vychází ze struktury konkrementu a pokračuje do periferie obrazu. Jelikož nedochází k žádnému šíření signálu za překážku, ve stínu se již nezobrazují žádné anatomické struktury; a) sonografický snímek, b) kresba.

Akustický stín za nefrolitiázou; a) sonografický snímek, b) kresba.
Obr. 4. Akustický stín za nefrolitiázou; a) sonografický snímek, b) kresba.

Diagnostický význam. Přítomnost stínu nás upozorní na to, že se na jeho začátku může (ale nemusí) skrývat např. konkrement. Často jej pozorujeme i v případě, že samotnou strukturu jej vytvářející nevidíme. Jindy nás může vyvést z diagnostických rozpaků – podpoří naše podezření, že pozorovaná struktura je třeba onen zmiňovaný konkrement.

Dorzální akustické zesílení

Pokud signál prochází strukturou, která dobře vede akustické vlnění, můžeme za touto strukturou pozorovat zdánlivé zesílení akustického signálu, a to právě proto, že v této struktuře, v porovnání s ostatními tkáněmi, došlo k menší ztrátě. Typickými útvary, které způsobují dorzální akustické zesílení, jsou cysty (Obr. 5), močový měchýř (Obr. 6), žlučník (Obr. 7), v některých případech i hemangiomy.

Dorzální akustické zesílení za cystou. Na obrázku můžeme rovněž vidět okrajové stíny;<br>
a) sonografický snímek, b) kresba.
Obr. 5. Dorzální akustické zesílení za cystou. Na obrázku můžeme rovněž vidět okrajové stíny;
a) sonografický snímek, b) kresba.

Dorzální akustické zesílení za močovým
měchýřem zlepší zobrazení prostaty. Močový měchýř
je v tomto případě využit jako tzv. akustické
okno.
Obr. 6. Dorzální akustické zesílení za močovým měchýřem zlepší zobrazení prostaty. Močový měchýř je v tomto případě využit jako tzv. akustické okno.

Dorzální akustické zesílení za žlučníkem.
Obr. 7. Dorzální akustické zesílení za žlučníkem.

Diagnostický význam. Kromě lepšího zobrazení struktur v místě zesílení signálu (např. prostaty za naplněným močovým měchýřem) nám tento jev dává informaci o tom, že se tento útvar skládá z hmoty dobře vedoucí signál, např. že se jedná o cystu obsahující tekutinu.

Okrajový stín

Vychází nejčastěji z krajů útvaru naplněného tekutinou (např. cysta, žlučník) směrem dále od sondy až do okraje obrazu (Obr. 8), typicky i za velkými cévami zobrazenými v příčném řezu (například za stěnami a. carotis communis (Obr. 9). Často vídáme okrajové stíny za cystickým útvarem, mezi nimi pak akustické zesílení (viz Obr. 5a).

Stín okraje – schéma.
Obr. 8. Stín okraje – schéma.

Okrajové stíny za okrajem cévní struktury; a) sonografický snímek, b) kresba.
Obr. 9. Okrajové stíny za okrajem cévní struktury; a) sonografický snímek, b) kresba.

Reverberační fenomén

Jedná se o opakující se zdánlivé echogenní struktury paralelní se sondou.

Vznikají odrazem již se vracejícího ultrazvukového signálu od sondy a jejím opakovaným putováním směrem k reflektující struktuře a zpět.

Objevují se tudíž vždy ve stejné vzdálenosti odpovědné struktury od sondy, resp. násobku této vzdálenosti. Příčinou může být vzduch v dutině břišní, aerobilie, plyn vznikající při gangréně střev apod. Můžeme je pozorovat za stěnou žlučníku s nánosy cholesterolu, resp. kalcia, nebo za žlučovými cestami (chronická cholangitida).

Twinkling artefakt

Za tento efekt objevující se v barevném dopplerovském zobrazení poprvé popsaný v roce 1996, jsou podle jedné teorie odpovědné mikrobubliny na povrchu konkrementů.1 Podle literatury se udává, že se vyskytuje u 43–96 % ledvinových konkrementů.2, 3 Vzniká nejčastěji za pevným tělesem typu nefrolitiázy, ureterolitiázy, méně cholecystolitiázy. Objevuje se často spolehlivě i tehdy, není-li litiáza dostatečně zřetelně zobrazena. Vidíme jej jako vějíř různobarevných pruhů vycházející z konkrementu směrem od sondy do periferie obrazu.4 Většinou nedosahuje okraje obrazu (podle nastavené hloubky).

Diagnostický význam. Tento artefakt nás může upozornit na konkrementy, které v běžném B-módu nevidíme.

Zrcadlení

Tento fenomén vzniká na rozhraní odrážející tkáně. Projevuje se zobrazením anatomických struktur v místě, kde reálně nejsou. Typickým příkladem je bránice a zobrazení struktur jater nad ní (v místě, kde již žádná jaterní struktura není) (Obr. 10 a 11). Výsledné zrcadlové fenomény závisejí na akustické impedanci zrcadla. Tato „zrcadla“ mohou být akusticky zcela nepropustná nebo mohou být propustná částečně.

Zrcadlení jaterního parenchymu za bránicí.
V prostoru za bránicí vidíme některé typické
anatomické struktury jaterního parenchymu.
Obr. 10. Zrcadlení jaterního parenchymu za bránicí. V prostoru za bránicí vidíme některé typické anatomické struktury jaterního parenchymu.

Zrcadlení jaterního parenchymu za bránicí
– detail. Detailní zobrazení pomocí funkce
zoom nám ukazuje zrcadlení cévní struktury, která
se nachází před bránicí (myšleno mezi bránicí
a ultrazvukovou sondou), do prostoru za ní, tedy
dále od ultrazvukové sondy.
Obr. 11. Zrcadlení jaterního parenchymu za bránicí – detail. Detailní zobrazení pomocí funkce zoom nám ukazuje zrcadlení cévní struktury, která se nachází před bránicí (myšleno mezi bránicí a ultrazvukovou sondou), do prostoru za ní, tedy dále od ultrazvukové sondy.


Diagnostický význam. Zrcadlením se nám může zobrazit anatomická struktura do míst, kam nepatří. Tímto způsobem může být někde falešně diagnostikována patologie. Vzduch ve zdravých plicích odráží běžně až 99 % ultrazvukového signálu. Chybějící zrcadlení jaterních struktur bránicí může znamenat např. pleurální výpotek v místě nad zobrazenou částí bránice.

Souhrn

Diagnostický význam jednotlivých artefaktů je uveden v tabulce 1.

Tab. 1. Diagnostický význam artefaktů na sonografických obrazech
Diagnostický význam artefaktů na sonografických obrazech

MUDr. Zdeněk Hess, Ph.D.

Ordinace všeobecného praktického lékařství s. r. o.,

Česká společnost pro ultrazvuk v medicíně,

Fakulta zdravotnických studií ZČU v Plzni

MUDr. Milan Kocián

Česká společnost pro ultrazvuk v medicíně,

Visual Medicine s. r. o., Olomouc

MUDr. Igor Romanko

Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní

medicíny 1. LF UK a VFN v Praze


Zdroje

1. Simon JC, Sapozhnikov OA, Kreider W, et al. The role of trapped bubbles in kidney stone detection with the color Doppler ultrasound twinkling artifact. Physics in Medicine & Biology 2018;63(2):025011. https://doi.org/10.1088/1361-6560/aa9a2f.

2. Sorensen MD, Harper JD, Hsi RS, et al. B-mode ultrasound versus color Doppler twinkling artifact in detecting kidney stones. J Endourol 2013;27(2):149–53. doi: 10.1089/ end.2012.0430. Epub 2013 Jan 30. PMID: 23067207; PMCID: PMC3573723.

3. Masch WR, Cohan RH, Ellis JH, et al. Clinical effectiveness of prospectively reported sonographic twinkling artifact for the diagnosis of renal calculus in patients without known urolithiasis. AJR Am J Roentgenol 2016;206(2):326–31. doi: 10.2214/ AJR.15.14998. PMID: 26797359.

4. Liu N, Zhang Y, Shan, K, Yang R, Zhang, X. Sonographic twinkling artifact for diagnosis of acute ureteral calculus. World J Urol 2019;38(2):489–495. https://doi.org/10.1007/ s00345-019-02773-z.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#