#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékový profil: Apexxnar


Autoři: doc. MUDr. Slíva Jiří, Ph.D.
Působiště autorů: Ústav farmakologie, 3. LF UK, Praha
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 3, 2022, č. 2, s. 39-40
Kategorie: Medicína v ČR: Lékový profil

Souhrn

Onemocnění způsobená Streptococcus pneumoniae (pneumokokem) i dnes v celosvětovém měřítku představují významný medicínský, z velké části však již preventabilní problém. Nejvnímavější k nim jsou především malé děti a senioři, přičemž podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) si každým rokem vyžádají přibližně jeden milion dětských životů.

Závažné pneumokokové infekce zahrnují zápal plic, meningitidu a febrilní bakteriemii, zánět středního ucha, sinusitidu a bronchitidu. Bohužel jsme současně svědky celosvětového nárůstu rezistence vůči běžně užívaným antibiotikům, pročež se stále častěji přistupuje k preventivní vakcinaci rizikových skupin.

Protilátky proti kapsulárním polysacharidovým antigenům Streptococcus pneumoniae poskytují sérotypově specifickou ochranu proti pneumokokovým infekcím. Pneumokokové vakcíny jsou navrženy tak, aby pokrývaly sérotypy nejčastěji spojené se závažným pneumokokovým onemocněním. V současné době jsou dostupné dvě třídy pneumokokových vakcín, jedna založená na polysacharidech a druhá na polysacharidech konjugovaných s nosným proteinem. Evropská léková agentura (EMA) v únoru letošního roku schválila pro klinické využití 20valentní polysacharidovou konjugovanou vakcínu (PCV20) Apexxnar.

Vakcína Apexxnar

Složení

Jedna dávka o objemu 0,5 ml obsahuje polysacharidy Streptococcus pneumoniae sérotypů 1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 8, 9V, 10A, 11A, 12F, 14, 15B, 18C, 19A, 19F, 22F, 23F a 33F. Všechny jsou konjugovány s nosným proteinem CRM197.

Farmakologické vlastnosti

Aplikace vakcíny vyvolává imunitní odpověď závislou na T-lymfocytech, vede k zesílení protilátkové odpovědi i tvorbě paměťových B-lymfocytů, což umožňuje anamnestickou odpověď na opakovanou expozici sérotypům obsaženým ve vakcíně.

Farmakokinetické vlastnosti vzhledem k charakteru léčivé látky nejsou principiálně zjišťovány.

Indikace

Aktivní imunizace k prevenci invazivních onemocnění a pneumonie vyvolaných Str. pneumoniae u jedinců ve věku 18 let a starších.

Kontraindikace

Známá přecitlivělost na kteroukoliv z obsažených látek nebo na difterický toxoid.

Klinické zkušenosti

V klinické studii fáze I se zdravými dobrovolníky (n = 66) vedlo podání vakcíny ke spolehlivé IgG odpovědi ke všem obsaženým sérotypům, a to za celkově příznivého bezpečnostního profilu srovnatelného s aplikací 13valentní vakcíny nebo trojkombinační vakcíny proti tetanu, záškrtu a pertusi.1

V hlavních klinických studiích, které byly podkladem k úspěšné registraci PCV20, bylo prokázáno navození imunitní reakce v míře srovnatelné s dalšími dvěma již registrovanými pneumokokovými vakcínami (Prevenar 13 a Pneumovax 23).

Randomizovaná, multicentrická, dvojitě zaslepená studie fáze III u dospělých ve věku 18 až 49 let dosud neočkovaných pneumokokovou vakcínou sledovala účinnost u 1710 účastníků v poměru 2 : 2 : 2 : 1 tak, aby každý dostal 1 ze 3 hodnocených šarží PCV20 nebo Prevenar 13. Imunogenicita byla hodnocena prostřednictvím titrů sérotypově specifické opsonofagocytární aktivity (OPA) před vakcinací a přibližně 1 měsíc (28–42 dní) po vakcinaci. Ekvivalence s třináctivalentní vakcínou byla prokázána u všech tří hodnocených šarží, a to za srovnatelné bezpečnosti.2 Analogická situace se týkala i obdobného srovnání v populaci 444 osob ve věku 60 až 64 let.3

Další ze studií hodnotila přípravek Apexxnar na 875 účastnících, kteří byli ve věku alespoň 65 let a všichni již dříve dostali pneumokokovou vakcínu (pouze Prevenar 13, pouze Pneumovax 23 nebo Prevenar 13 následovaný Pneumovaxem 23). V této studii Apexxnar spustil imunitní reakce proti všem sérotypům a ve všech skupinách, ale imunitní reakce se mezi třemi různými skupinami vakcíny značně lišily. Celkově bylo zvýšení protilátek po očkování přípravkem Apexxnar větší u lidí, kteří dříve dostávali pouze Prevenar 13, ve srovnání s těmi, kteří dostávali Pneumovax 23 nebo Prevenar 13 následovaný Pneumovaxem 23.4

Bezpečnost a snášenlivost

Zde pojednávaný léčivý přípravek obsahuje všech 13 sérotypových polysacharidů identických s polysacharidy obsaženými v přípravku Prevenar 13. Podle dosavadních zkušeností se bezpečnostní profil tohoto přípravku s rozšířeným sérotypovým spektrem nikterak významně neliší od bezpečnostního profilu Prevenaru 13. Nejčastěji hlášenými nežádoucími účinky tak jsou bolest v místě vpichu, bolest svalů, únava, bolest hlavy a bolest kloubů. Tato zjištění se týkají nejenom testované populace uváděné ve výše popsaných studiích, nýbrž i populace pediatrické, 5 pro kterou však tato vakcína primárně nebyla schvalována.

Těhotenství a laktace

Jakkoliv podání vakcíny Apexxnar u těhotných či kojících žen není kontraindikováno, je před případnou aplikací třeba pečlivě zvážit možný přínos ve vztahu k potenciálním rizikům pro matku i dítě.

Lékové interakce

Nejsou uváděny.

Dávkování a způsob podání

Přípravek je určen výhradně k intramuskulárnímu způsobu podání, preferenčně do deltového svalu, a to v jediné dávce. Potřeba přeočkování následnou dávkou nebyla stanovena.

Závěr

Apexxnar je nově schválená 20valentní polysacharidová konjugovaná vakcína určená k prevenci těžkého zápalu plic a invazivních onemocnění způsobených Streptococcus pneumoniae u osob starších 18 let. V dosud realizovaných klinických studiích bylo zjištěno, že navozuje imunitní odpověď, která je srovnatelná s odpovědí pozorovanou u již dříve registrovaných pneumokokových vakcín, a to za celkově příznivého bezpečnostního profilu.


Zdroje

1. Thompson A, Lamberth E, Severs J, et al. Phase 1 trial of a 20-valent pneumococcal conjugate vaccine in healthy adults. Vaccine 2019;37(42):6201–6207.

2. Klein NP, Peyrani P, Yacisin K, et al. A phase 3, randomized, double-blind study to evaluate the immunogenicity and safety of 3 lots of 20-valent pneumococcal conjugate vaccine in pneumococcal vaccine-naive adults 18 through 49 years of age. Vaccine 2021;39(38):5428–5435.

3. Hurley D, Griffin C, Young M, et al. Safety, tolerability, and immunogenicity of a 20-valent pneumococcal conjugate vaccine (PCV20) in adults 60 to 64 years of age. Clin Infect Dis 2021;73(7):e1489–e1497.

4. Cannon K, Elder C, Young M, et al. A trial to evaluate the safety and immunogenicity of a 20-valent pneumococcal conjugate vaccine in populations of adults ≥65 years of age with different prior pneumococcal vaccination. Vaccine 2021;39(51):7494–7502.

5. Senders S, Klein NP, Lamberth E, et al. Safety and immunogenicity of a 20-valent pneumococcal conjugate vaccine in healthy infants in the United States. Pediatr Infect Dis J 2021;40(10):944–951.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#