#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo


Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 3, 2022, č. 2, s. 1
Kategorie: Úvodní slovo


Vážené kolegyně, vážení kolegové,

Svět praktické medicíny zůstává i v novém čísle věrný svému titulu a přináší informace, z nichž mnohé jsou hned následující den využitelné v praxi. Tentokrát jsou témata vybrána cíleně pro lékaře primární péče, ale věřím, že zaujmou širší oblast čtenářů. Mezi autory a spoluautory je řada všeobecných praktických lékařů a praktických dětských lékařů, kteří se vybraným oblastem dlouhodobě věnují a jsou schopni dnes svoji expertizu sdílet a znalostmi své kolegy obohacovat.

Do čísla přispěli ovšem také přední odborníci specializací, jako je kardiologie, angiologie, nefrologie, gastroenterologie, gerontologie, psychiatrie, oftalmologie a neurologie. Patří jim dík za to, že své příspěvky napsali pro praktické lékaře. Přečtěte si rozhovor s psychiatrem doc. Martinem Andersem, na který navazuje dále v časopise článek o úzkostných poruchách.

Doc. Jiří Slíva z Ústavu farmakologie 3. lékařské fakulty UK přináší nejčerstvější informace o nových registracích léků.

Velmi cenný, i když pracný, je jedinečný modul časopisu, který spočívá ve výběru, překladu a publikaci zahraničního článku s následným komentářem českého odborníka. Tentokrát se v obou případech jedná o články z amerických univerzit, řešící klinická témata z prostředí s jinou organizací péče, s jinými možnostmi a kompetencemi praktických lékařů, které často zasahují až do nemocničního prostředí. První z nich, o horečkách neznámého původu, přináší diferenciální diagnostiku hodnou dr. House, druhý řeší terminální stadia renálního selhání. Dr. Vachek z Kliniky nefrologie 1. LF UK pak vrací problematiku do českého prostředí.

Čtenáře si najdou i praktické poznatky od zkušených kolegů k vyšetření ultrazvukovými přístroji, které už díky projektu Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP POCUS iGP přestávají být v našich ordinacích raritou.

Konečně je tu přehledový článek k budoucímu využití genové terapie. Znalosti získané jeho přečtením sice nevyužijeme zítra, ale musíme se dívat dopředu a být připraveni. Medicína se vyvíjí rychle, přináší nečekané výzvy, ostatně jako v posledních dvou letech, a těžko odhadneme, jak bude vypadat za deset dvacet let.

Tak ať vás medicína dále baví a přináší uspokojení vám a pokud možno i vašim pacientům.

Bohumil Seifert


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#