#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Malina L. Fotodermatózy. 2. rozšířené vydání. Praha: Maxdorf 2005. 206 stran. ISBN 80-7345-039-9.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2006; 52(2): 189-190
Kategorie: Z odborné literatury

Publikace se zabývá důležitou součástí dermatologie a ve svém druhém vydání má podstatně rozšířeny části věnované patofyziologii a léčbě fotodermatóz. Problematika je zpracována v 31 kapitolách. Po úvodu ve 2. kapitole autor popisuje fyzikální vlastnosti solární radiace, působení světla na kůži včetně fotochemie kožních biomolekul. V další části věnované klimatologii jsou pro hodnocení radiačních účinků slunce zdůrazněny faktory časové, geografické a meteorologické, jejichž zohlednění je důležité nejen pro terapii fotodermatóz, ale i pro volbu nejvhodnější fotoprotekce. V následujících kapitolách jsou uvedeny technické principy a přehled umělých zdrojů ultrafialového záření - tepelných zářičů, výbojek a zářivek a principy dozimetrie moderními radiometry. Dále je stručně pojednáno o účincích UV záření na kůži; následují kapitoly o melanogeneze a stárnutí kůže pod vlivem světla. Část zabývající se fotoimunologií je zaměřena na dopad záření na různé buněčné typy imunitního systému v kůži, změny na úrovni cytokinů i molekulárně biologické aspekty těchto dějů. Jen poněkud mlhavá se mi jeví být pasáž věnovaná změnám na úrovni Langerhansových buněk po ozáření UV světlem. Ve stati o kancerogenním působení světla je zdůrazněn význam přetížení buněčných reparačních mechanizmů v tomto procesu. Následně je v širších ekologických souvislostech popsáno působení ozonu jako ochranného činitele vůči účinkům UV záření. Kapitola věnovaná kožním fototypům je poněkud stručná a chybí mi zde fenotypy kůže u jednotlivých fototypů. Také zmínka o nultém fototypu, tedy albínovi, by byla vhodná.

Následuje klasifikace fotodermatóz a poté v 10 kapitolách přehled nemocí a stavů světlem navozených a udržovaných, tedy idiopatických fotodermatóz, fotodermatóz sekundárních, syndromů spojených s nestabilitou DNA, teleangiektatických syndromů, léky navozené fotosenzitivity, fototoxických a fotoalergických reakcí, fytofotodermatitid, porfyrií a pseudoporfyrií. V kapitole o sekundárních fotodermatózách by bylo možné polemizovat s formulací o časté přítomnosti projevů kožních T-buněčných lymfomů ve světlu exponovaných oblastech kůže. U časných stádií kožních T-buněčných lymfomů je tomu přímo naopak, především proapoptotickým účinkem světla na buňky lymfomu v kůži.

V následujících 2 kapitolách je přehledně popsán vyšetřovací postup u fotosenzitivního pacienta a postup při provádění fotoepikutánních testů. Důkladně je zpracována problematika fotoprotekce s přehledem fotoprotektivních prostředků k zevnímu a celkovému použití. Zde jsou také uvedeny zásady fotoprotekce u fotodermatóz se zdůrazněním účinné ochrany proti širší oblasti UV světla (vykrývající i UVA záření). Kapitola fototerapie a fotochemoterapie podává přehled léčebných možností a stručně popisuje mechanizmy působení této léčby. Seznam indikací se mi však zdá být příliš stručný a heslo některé fotodermatózy by, právě v intencích této knihy, bylo vhodné přesně specifikovat. Dále je pojednána fotobalneoterapie. Popsaná fotoferéza a fotodynamická fototerapie jsou již metodami do léčby fotodermatóz přímo nezasahujícími. Kniha je účelně doplněna ilustracemi a názornou fotodokumentací. Lze také ocenit bohatost citací.

Autor, prof. MUDr. L. Malina, DrSc., v této publikaci zpracoval dané téma zdařile, názorně a přehledně. Vzhledem k její aktuálnosti ji lze doporučit nejen dermatologům, ale široké lékařské veřejnosti.

doc. MUDr. Vladimír Vašků, CSc.

I. dermatovenerologická klinika LF MU a FN u sv. Anny

www.fnusa.cz

e-mail: vladimir.vasku@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 3. 1. 2006


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 2

2006 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#