#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Svačina Š (ed) et al. Trendy soudobé diabetologie. Praha: Galén 2005. Vol. 10. 225 stran. ISBN 80-7262-359-1.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2006; 52(2): 194
Kategorie: Z odborné literatury

Když jsem v roce 1998 listovala prvním svazkem Trendů, měla jsem radost, že se čeští diabetologové mohou poměrně „bezbolestně“ seznámit s posledními novinkami v diagnostice a léčbě diabetu. Moje obavy, že jde sice o velmi záslužnou činnost, která ale nemůže vydržet, se záhy rozplynuly. Vždyť od roku 1998 do 2004 vzniklo devět svazků! Koncem roku 2005 vyšel jubilejní desátý svazek, který změnil hlavního pořadatele, ale naštěstí si zachoval formu, na kterou jsme, my čtenáři, již byli zvyklí.

Profesor Svačina zařadil do tohoto svazku práce týkající se diabetologie experimentální i ryze praktické, práce mající v Trendech premiéru, i práce již zde publikované, ale po letech revidované.

Kapitola prof. Škrhy nastiňuje nové možnosti léčby diabetu. Zatím je problematika vztahů mezi regenerací a apoptózou β-buňek čistě experimentální. Tento experiment ale nastiňuje směry, kterými se ubírají obory genové technologie.

Čeští diabetologové i diabetici se zájmem sledovali veškeré zprávy týkající se první transplantace Langerhansových ostrůvků v České republice. Vedoucím celého, dlouho a pečlivě připravovaného projektu, je docent Saudek. Obecně při všech transplantacích je problémem získávání vhodného orgánů, v tomto případě dostatečného množství pankreatických buněk. Je nastíněna možnost využití kmenových buněk.

O dyslipidemii, metabolickém syndromu a diabetu již bylo napsáno množství článků i monografií. Primářka Šmahelová přichází s novým úhlem pohledu. Řeší vztah exogenně přijatého a endogenně vzniklého cholesterolu. Zdá se, že vyšetřování necholesterolových sterolů v praxi by pomohlo v rozhodování, který typ hypolipidemické léčby je vhodnější, zda použít statiny nebo ezetimib. Blíže k praxi má jistě využití rostlinných sterolů v potravě (např. již přidávány do margarinu Flora). Při konzumaci prokazatelně dochází k poklesu koncentrace cholesterolu. Velice zajímavá kapitola!

Fyzická aktivita a redukce hmotnosti jsou nejlevnější a nejpřirozenější léčbou metabolického syndromu, jehož součástí je i diabetes 2. typu. Autoři Doležalová a Haluzík ve své kapitole shrnují nejnovější poznatky o tomto, již jednou publikovaném tématu (Trendy 4). Podstatnou část věnují metabolickému syndromu. Doporučuji k pozornosti čtenáře kapitolu o stresové teorii inzulinorezistence.

Profesor Rybka popisuje velice vděčné a užitečné téma, kterým je hospitalizovaný diabetik. S prodlužováním věku naší populace a zvyšováním prevalence diabetu ve vyšších ročnících lze s nadsázkou konstatovat, že téměř každý, z různých důvodů hospitalizovaný pacient, bude diabetik. Kapitolu by si měli povinně prostudovat všichni nemocniční lékaři.

Bariatrická chirurgie. Jen nepatrné procento diabetiků 2. typu je schopné celoživotně dodržovat diabetický režim, který obnáší pravidelnou fyzickou aktivitu a trvalé redukování hmotnosti. Měly by se podporovat veškeré léčebné metody, které usnadní nemocnému redukovat hmotnost. Přehled chirurgických metod léčby obezity se skrývá pod názvem bariatrická chirurgie. Testovala jsem několik renomovaných diabetologů. Ani jeden nevěděl, co bariatrická chirurgie může znamenat. I z těchto důvodů velice chválím zařazení tohoto tématu do Trendů.

Kniha je uzavřena kapitolou pořadatele. Profesor Svačina informuje o nových aplikačních formách inzulinoterapie. Je to téma velice žhavé a měl by o něm vědět každý praktický diabetolog. Pacienti ocení informovanost svých lékařů.

Závěrem lze jen pochválit další zdařilý svazek Trendů.

MUDr. Silvie Lacigová, Ph.D.

Diabetologické centrum Plzeň, I. interní klinika LF UK a FN

www.fnplzen.cz

e-mail: LACIGOVA@fnplzen.cz

Doručeno do redakce: 17. 1. 2006


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 2

2006 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

KOST
Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Svět praktické medicíny 5/2023 (znalostní test z časopisu)

Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#