#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tošenovský P, Edmonds ME et al. Moderní léčba syndromu diabetické nohy. Praha: Galén 2004. 207 stran. ISBN 80-7262-261-7.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2006; 52(2): 196
Kategorie: Z odborné literatury

V České republice je podle statistiky něco přes 700 000 diabetiků a téměř 40 000 z nich má problémy s defekty dolních končetin. V loňském roce 7 500 z nich skončilo amputací (ÚZIS ČR, Aktuální informace č. 19/2005).

I když počty ostatních chronických komplikací diabetu narůstají více než počty nemocných se syndromem diabetické nohy, není současná situace příznivá. Jedním z prostředků, kterým můžeme stávající situaci ovlivnit, je zlepšit informovanost zdravotníků i samotných diabetiků o této komplikaci.

Šest let po první české monografii věnované diabetické noze (Rušavý Z et al. Diabetická noha. Praha: Galén 1998) se setkáváme s moderní, ucelenou knihou, která tentokrát vznikla hlavně pod taktovkou chirurga MUDr. Tošenovského. Ke spolupráci na hlavních kapitolách si pozval odborníky, aktivní členy Mezinárodní pracovní skupiny pro syndrom diabetické nohy, MUDr. Edmondse a MUDr. Jirkovskou, kteří jsou jasnou zárukou kvality. Osobně na publikaci oceňuji kapitoly věnované invazivní radiologii a cévní a všeobecné chirurgii (Kožnar, Peregrin, Kautznerová, Dražan). V posledních letech se stává přístup k ischemickým defektům stále aktivnější a informace o invazivních výkonech chyběly. Knihu vhodně doplňuje kapitola o profylaktické a terapeutické obuvi (Záhumenský a Hlaváček). Často může vhodná obuv zabránit amputaci. Kapitola věnovaná diabetické neuropatii (Bouček) umožní lékařům všech oborů seznámit se stručně a přehledně s komplikací, která bezprostředně souvisí s rizikem vzniku defektu. Pracovní tým doplňuje ortoped (Landor). Lékař nechirurgické odbornosti se může díky přehledným schématům seznámit s postupy amputací, které od doby studií na medicíně určitě neviděl.

Kniha je doplněna řadou kvalitních fotografií, tabulek a schémat, která vždy usnadní studium.

Protože jsem byla vyzvána k recenzi knihy více než rok po její publikaci, mohu svůj pozitivní názor na knihu porovnávat s ohlasem diabetologů. Zájem o publikaci je velký. Můžeme si všichni přát, aby se úspěch knihy odrazil na klesajícím počtu gangrén a amputací.

MUDr. Silvie Lacigová, Ph.D.

Diabetologické centrum Plzeň, I. interní klinika LF UK a FN

www.fnplzen.cz

e-mail: LACIGOVA@fnplzen.cz

Doručeno do redakce: 17. 1. 2006


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 2

2006 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#