#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Malina L. Antihistaminika a antimalarika v dermatologii. Praha: Maxdorf 2005. 82 stran. ISBN 80-7345-065-8


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2006; 52(2): 189
Kategorie: Z odborné literatury

Tento třetí svazek edice Farmakoterapie pro praxi se stručnou formou zabývá antihistaminiky a antimalariky používanými v dermatologii.

Již v předmluvě editora je zdůrazněna klíčová úloha antihistaminik pro rozvoj farmakologického výzkumu i farmaceutického průmyslu. Je zde vzpomenut Daniel Bovet, tvůrce prvního antihistaminika Anterganu (1942) a nositel Nobelovy ceny za zásadní přínos k moderní farmakologii za rok 1957.

Antihistamika jsou v každodenní dermatologické praxi velmi často preskribována, po kortikoidech a lokálních antimykotických prostředcích nejčastěji. Jsou potřebná u chronických stavů a mohou se podílet na záchraně nemocných ohrožených na životě akutně probíhajícími alergickými reakcemi. Kromě znalostí mechanizmů jejich působení je však nutné osvojit si také znalost jejich interakcí s řadou jiných lékových skupin, jejich vedlejší účinky apod.

V části věnované antimalarikům zdůrazňuje autor jejich nezastupitelnost v léčbě některých vzácnějších dermatóz.

Nyní k vlastní publikaci. Výše uvedená problematika je popsána v 11 kapitolách, po úvodu jsou v kapitole druhé popsány vlastnosti a účinky histaminu a typy histaminových receptorů, kapitola třetí je věnována vlastním antihistaminikům a jejich dělení podle farmakologického působení, dále jejich chemickým a farmakologickým charakteristikám. Čtvrtá kapitola stručně pojednává o některých chorobách léčených antihistaminiky. V části Pruriginózní dermatózy je přece jen poněkud spekulativní zařazení psoriázy mezi tato onemocnění. Přínosné jsou další kapitoly věnované kontraindikacím a lékovým interakcím při celkovém podávání antihistaminik H1, stejně jako léčbě antihistaminiky H1 u dětí. Text je zde doplněn účelnou tabulkou s dávkováním. Závěrečná část věnovaná omylům při léčbě antihistaminiky mi svými dvěma větami připadá příliš stručná i na tento typ publikace.

Kapitoly 9 - 11 jsou věnovány antimalarikům. Je zde popsána jejich chemická struktura a nastíněny možné mechanizmy léčebných účinků. Následuje přehled chorob v dermatologii léčených antimalariky. Ve skupině zastoupené chronickým diskoidním erytematodem, chronickou polymorfní fotodermatózou a porphyria cutanea tarda jsou antimalarika v podstatě léky první volby. U dalších diagnóz, včetně některých nespecifických granulomů, jsou jen jednou z léčebných možností. Následuje poměrně obsáhlá část věnovaná nežádoucím účinkům antimalarik - včetně poruch zrakové ostrosti při jejich dlouhodobějším podávání.

V příručce je i 6 barevných ilustrací několika popsaných dermatóz. Je otázkou, zda tu nejsou spíše na úkor textové části.

Publikace vcelku splňuje požadavky na tento typ odborné literatury a může posloužit k rychlé rámcové orientaci v dané problematice.

doc. MUDr. Vladimír Vašků, CSc.

I. dermatovenerologická klinika LF MU a FN u sv. Anny

www.fnusa.cz

e-mail: vladimir.vasku@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 3. 1. 2006


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 2

2006 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

KOST
Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Svět praktické medicíny 5/2023 (znalostní test z časopisu)

Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#