#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Průvodce diagnostikou, diferenciální diagnostikou a léčbou pro praktické lékaře
(Z odborné literatury)


Autoři: M. Sosiková
Kategorie: Vychází pouze online

Rychlíková E. Bolesti v kříži. Průvodce diagnostikou, diferenciální diagnostikou a léčbou pro praktické lékaře. Praha: Maxdorf 2012. 260 stran. ISBN 978-80-7345-273-5.


V roce 2012 byla vydána v nakladatelství Maxdorf kniha Bolest v kříží – Průvodce diagnostikou, diferenciální diagnostikou a léčbou pro praktické lékaře, autorky doc. MUDr. Evy Rychlíkové, CSc.

Epizoda bolestí v oblasti dolní bederní páteře postihne minimálně jednou za život alespoň 60–80 % populace dospělých jedinců, podle celosvětových statistik jsou 2. nejčastějším důvodem k návštěvě lékaře, po infektech dýchacích cest. Zejména v posledních letech vlivem nezdravého pohybového stylu populace dochází k nárůstu počtu nemocných, kteří pro bolesti v kříži vyhledávají zdravotnickou pomoc, čerpají léčebnou péči a jsou nezpůsobilí pro výkon zaměstnání. V praxi se setkáváme se širokou kategorií muskuloskeletárních onemocnění, jejichž vedoucím příznakem je bolest v oblasti bederní páteře, většinou funkční etiologie.

Kniha je rozčleněna do 9 kapitol, obsahuje seznam použité literatury, přehled použitých zkratek, seznam obrázků, medailonek autorky a rejstřík. První kapitoly jsou věnovány funkční anatomii páteře, základním funkcím páteře ve vztahu k celému organizmu, následuje vysvětlení různých teorií na etiopatogenezi funkčních vertebrogenních potíží. V oddíle popisující hlavní vyšetřovací metody je kladen důraz na klinické vyšetření – včetně vyšetření stoje, základního dynamického stereotypu – chůze, vyšetření dynamiky páteře. Tyto vyšetření by měly být nedílnou součástí klinického vyšetření při onemocnění pohybového aparátu, metody jsou popsány přehledně, výstižně, jsou doplněny obrazovými publikacemi, což ocení nejen praktičtí lékaři.

Poměrně rozsáhlá část publikace je věnována léčbě vertebrogenních potíží, autorka popisuje účinky a indikace fyzikální terapie, je zmíněna reflexní léčba, podrobně se věnuje technice obstřiků, zmíněny jsou mobilizace, manipulace páteře, opět doplněné názornými fotografiemi. Velmi významnou kapitolou je kapitola popisující klinickou symptomatologii, kde autorka popisuje jednak funkční poruchy, ale věnuje se také strukturálním změnám, traumatům páteře, viscerálním vztahům. Předposlední kapitola je věnována pohybové léčbě, velmi názorně jsou popsány cviky na protažení zkráceného svalstva, autoterapii. Poslední kapitola je věnována velmi důležité oblasti – prevenci – autorka popisuje zásady správného sedu, ergonomii pracovního místa, stereotypy zvedání břemen, úpravu lůžka apod. Nezbytnou součástí našeho života by měla být přiměřená fyzická aktivita, publikace popisuje vhodné sportovní aktivity, upozorňuje na nesprávné pohybové stereotypy, které vedou k vertebrogenním potížím.

Publikace je přehledná, dobře členěná, výstižně, srozumitelně popisuje danou problematiku. Kniha je jistě přínosem – praktickým lékařům poslouží k lepší orientaci v problematice vertebrogenních potíží, ale také specialistům v oboru rehabilitační a fyzikální medicína, přínosné informace má i pro lékaře ostatních oborů včetně neurologie, ortopedie a tělovýchovného lékařství.

 

prim. MUDr. Michaela Sosíková, Ph.D.

www.fnusa.cz

e-mail: michaela.sosikova@fnusa.cz

 

Doručeno do redakce: 12. 4. 2012


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#