#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Intersticiální plicní procesy. Od etiopatogeneze přes radiologický obraz k histopatologické diagnóze
(Z odborné literatury)


Autoři: M. Doubková;  J. Skřičková
Kategorie: Vychází pouze online

Vašáková M, Polák J, Matěj R. Intersticiální plicní procesy. Od etiopatogeneze přes radiologický obraz k histopatologické diagnóze. Praha: Maxdorf Jessenius 2011: 410 stran. ISBN 978-80-7345-251-3.


Intersticiální plicní procesy neboli difuzní parenchymatózní nemoci plic jsou heterogenní skupinou převážně chronických chorob nenádorového původu, čítající okolo 200 nosologických jednotek, které jsou charakterizovány různým stupněm zánětu a různým stupněm fibrózy na úrovni respiračních bronchiolů, alveolárních duktů, plicních kapilár a plicního intersticia.

Intersticiální plicní procesy patří mezi onemocnění méně běžná ve srovnání např. s pneumoniemi, astmatem, a to nejen výskytem v populaci, ale i nedostatečnou diagnostikou. Tato skupina chorob má řadu rysů společných, včetně podobných klinických příznaků, radiologických, funkčních a mnohdy i histopatologických nálezů. Diferenciální diagnostika těchto nemocí je široká a patří k nejobtížnějším v pneumologii.

Téměř 15 let chyběla v naší medicínské literatuře práce takového rozsahu a zaměření, jako je monografie Vašákové, Poláka a Matěje. Nyní se k nám dostává jejich publikace s názvem Intersticiální plicní procesy. Od etiopatogeneze přes radiologický obraz k histopatologické diagnóze. Název knihy odpovídá bezezbytku jejímu obsahu.

V obecném úvodu se autoři zaměřují na definici intersticiálních plicních procesů a jejich etiopatogenezi spolu s přehlednými tabulkami a komentáři, které usnadňují pochopení a orientaci v této široké skupině onemocnění. Navazuje kapitola věnující se vyšetřovacím metodám doplněná o ilustrativní názorné obrázky jdoucí až na úroveň fyziologie a anatomie. Další kapitoly popisují jednotlivé intersticiální plicní procesy známé a častější (sarkoidóza, idiopatická plicní fibróza, vaskulitidy s plicní manifestací, plicní postižení při systémovém onemocnění pojiva), méně známé a vzácné (lymfangioleimyomatóza, alveolární proteinóza), jejich komplikace, léčebné modality, prognózu s odkazem na nejnovější poznatky. Dále zde nacházíme kapitolu zabývající se problematikou genetického podkladu fibrotizujících idiopatických intersticiálních pneumonií a kapitolu o vztahu dětských a dospělých intersticiálních plicních procesů. V knize je obsažena bohatá RTG dokumentace a barevné snímky cytologických preparátů. Za každou kapitolou je citována stěžejní literatura, rejstřík monografie je poměrně obsažný.

Závěrem lze říci, že uvedená publikace je svým rozsahem a zaměřením zatím ojedinělá v celé České republice. Je zpracována velmi přehledně a má vysokou odbornou úroveň. Má za cíl zlepšit mezi odbornou veřejností povědomí o diagnostice a léčbě této široké a velmi zajímavé skupiny onemocnění. Monografie o intersticiálních plicních procesech je vhodná nejen pro pneumology, ale i internisty, radiodiagnostiky, patology či praktické lékaře.

 

MUDr. Martina Doubková

prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc.

www.fnbrno.cz

e-mail: doubkovamartina@seznam.cz

 

Doručeno do redakce: 11. 10. 2011


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#