#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kardiometabolický syndrom. Průvodce ošetřujícího lékaře
(Z odborné literatury)


Kategorie: Vychází pouze online

Rosolová H. Kardiometabolický syndrom. Průvodce ošetřujícího lékaře. Praha: Maxdorf 2012. Počet stran 101. ISBN 978-80-7345-300-8

Nakladatelství Maxdorf pokračuje ve vydávání publikací v šikovném kapesním formátu – tentokrát jde o knihu věnovanou závažnému syndromu, znamenajícímu pro své nositele nejen vysoké metabolické (predaibetický stav), ale i kardiovaskulární riziko. Vzhledem k tomu je zde místo původního označení metabolický syndrom použito výstižnější označení kardiometabolický syndrom (KMS). Autorka uvádí historii vzniku konceptu metabolického syndromu, vývoj i problematiku kritérií pro jeho definici a epidemiologickou situaci v různých populacích. Jsou prezentovány nejnovější poznatky o patofyziologii KMS (inzulinová rezistence, prozánětlivý , protrombogenní a proaterogenní stav). V kapitole věnované hlavním rizikům KMS jsou uvedeny souvislosti zejména se vznikem kardiovaskulárních onemocnění, diabetu 2. typu, dále se syndromy polycystických ovarií a spánkové apnoe, vše dokumentováno výsledky řady studií. Pozornost je věnována také reziduálnímu riziku představovanému aterogenní dyslipidemií, která tvoří jedno z kritérií definice KMS. V samostatných kapitolách jsou uvedeny další závažné přidružené choroby s KMS – nealkoholová steatohepatitida, nádorová onemocnění a deprese. V kapitole věnované léčbě KMS je zdůrazněna změna životního stylu (nekouření, pohybová aktivita, dieta a kompenzace stresu) a jsou uvedeny zásady farmakoterapie vyjádřených rizikových faktorů KMS (prehypertenze, aterogenní dyslipidemie, poruchy glukózového metabolizmu a obezity). V závěru autorka upozorňuje na některé chyby a omyly zvláště v diagnostice KMS (měření obvodu pasu, krevního tlaku, odběr krve na vyšetření lipidů) a zdůrazňuje význam edukace a volby vhodné farmakoterapie. I přes určité změny názorů, které výzkum patogeneze a léčby KMS doprovázejí, zůstává nutnost aktivně vyhledávat (již v primární prevenci) vysoce rizikové jedince a co nejdříve zahájit nefarmakologickou léčbu.

Publikace je velmi užitečným pomocníkem a průvodcem ošetřujícího lékaře zvláště v oborech interních a praktického lékařství. Mezi bonusy patří obrázky, grafy a tabulky, které dokumentují přehledný a dobře čtivý text a formát „do kapsy“.

as. MUDr. Hana Svačinová, Ph.D.

www.fnusa.cz

e-mail: hana.svacinova@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 23. 1. 2013


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#