#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diabetes mellitus a doplňky stravy. Průvodce pro každodenní praxi
(Z odborné literatury)


Kategorie: Vychází pouze online

Perušičová J, Piťhová P, Račická E. Diabetes mellitus a doplňky stravy. Průvodce pro každodenní praxi. Praha: Maxdorf 2013. Počet stran 120. ISBN 978-80-7345-337-4.

Nedávno vydaná kniha si dala za cíl zpracovat zhruba na 100 stranách v 5 kapitolách (1. vitaminy, 2. doplňky stravy a bylinné extrakty, 3. náhradní sladidla, 4. čaj a káva, 5. alkohol/víno) téma, na které narážíme při každodenní práci s pacienty v diabetologických ambulancích. Je jistě dobrým záměrem nabídnout lékařům kvalitní přehled a hodnocení doplňků stravy, neboť řada pacientů přicházejících do ambulance se sama v problematice dobře orientuje a chce s lékařem na toto téma diskutovat.

Úvodní kapitola o vitaminech je bohatá mimo jiné na recentní zajímavé informace o vitaminu D a naznačuje, že jeho úloha zřejmě bude větší, než se dnes prezentuje.

V kapitole o doplňcích stravy jsou vypsány ty, které mohou mít hypoglykemizující účinky nebo kladné účinky na cévní stěnu, hladinu lipidů a tedy kardiovaskulární komplikace. Jsou nabídnuty střízlivé, racionální informace, které představují potravinové doplňky jako prvek, který může příznivě ovlivnit zdravotní stav, nikoliv léčit či předcházet vzniku onemocnění.

Diabetologové zajisté uvítají kapitolu o náhradních sladidlech. Dočteme se jednak o posuzování jejich nezávadnosti, klasifikaci (podle původu –⁠ syntetická a přírodní, podle nutriční hodnoty –⁠ energetická a neenergetická, podle chemické struktury), jejich zařazení do dietního plánu a související doporučení České diabetologické společnosti a Americké diabetologické asociace k praktickému využití sladidel.

Poslední dvě kapitoly jsou neméně čtivé. Čaj, káva a alkohol jsou hodnoceny jako nepochybně protektivní, záleží však na kvalitě, druhu a množství, v jakém jsou konzumovány. Závěr knihy je doplněn barevnou přílohou exotických rostlin a plodů, které jsou v knize zmíněny.

Kniha vyšla v nakladatelství Maxdorf, v brožované podobě v kvalitním redakčním a knihařském zpracování, v edici Současná diabetologie, svazek 6.

MUDr. Jana Pecová

www.fnusa.cz

e-mail: jana.pecova@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 7. 7. 2013


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

BONE ACADEMY 2025
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Pavel Horák, CSc., doc. MUDr. Ludmila Brunerová, Ph.D, doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., prim. MUDr. Richard Pikner, Ph.D., MUDr. Olga Růžičková, MUDr. Jan Rosa, prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr.h.c.

Cesta pacienta nejen s SMA do nervosvalového centra
Autoři: MUDr. Jana Junkerová, MUDr. Lenka Juříková

Eozinofilní zánět a remodelace
Autoři: MUDr. Lucie Heribanová

Hypertrofická kardiomyopatie: Moderní přístupy v diagnostice a léčbě
Autoři: doc. MUDr. David Zemánek, Ph.D., MUDr. Anna Chaloupka, Ph.D.

Vliv funkčního chrupu na paměť a učení
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#