#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diabetes mellitus a mozek. Průvodce pro každodenní praxi
(Z odborné literatury)


Kategorie: Vychází pouze online

Perušičová J. Diabetes mellitus a mozek. Průvodce pro každodenní praxi. Praha: Maxdorf 2013. Počet stran 103. ISBN 978-80-7345-336-7.

Publikace renomované autorky a pedagožky si vytkla za cíl upozornit na neprávem opomíjené souvislosti týkající se vztahu diabetu a mozku. Přibližně stostránkový text rozdělený do 8 kapitol (1. DM a mozek, 2. Léčba DM, 3. Ischemické mozkové příhody, 4. Hypoglykemie a mozek, 5. Diabetická encefalopatie, 6. Schizofrenie, 7. Parkinsonova choroba, 8. Bipolární poruchy) dovede čtenáře spolehlivě k zamyšlení nad spletitými vztahy mezi mozkem a metabolickým syndromem, resp. diabetes mellitus. Byť se autorka snaží najít kromě souvislostí i závěry, je zřejmé, že řada předložených poznatků čeká na hlubší objasnění (vliv porušeného metabolizmu glukózy na mozkovou tkáň, metabolizmus mozkové tkáně, receptorové poruchy, provázanost k duševním a metabolickým chorobám).

Pro každodenní praxi diabetologa poskytuje kniha informace o hypoglykemiích a jejich dopadu na mentální zdraví a závažných hypoglykemiích, které mohou vést k centrálním ložiskovým příznakům. Diskutován je fakt častějších ischemických cévních mozkových příhod s menší úspěšností rekonvalescence. Neopomenuta nezůstala Alzheimerova choroba, u které se hledá možná souvislost se změněnou citlivostí mozku na inzulin.

Kniha vychází v nakladatelství Maxdorf, v kvalitním grafickém a tiskařském zpracování, Edice Současná diabetologie, svazek 5.

MUDr. Jana Pecová

www.fnusa.cz

e-mail: jana.pecova@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 7. 7. 2013


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#