#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hirsutismus a jeho léčba. Průvodce ošetřujícího lékaře
(Z odborné literatury)


Autoři: K. Balšíková
Kategorie: Vychází pouze online

Stárka L. Hirsutismus a jeho léčba. Průvodce ošetřujícího lékaře. Praha: Maxdorf 2011. Počet stran 102. ISBN 978-80-7345-261-2.


V edici Farmakoterapie pro praxi nakladatelství Maxdorf vyšla kniha od našeho předního endokrinologa prof. MUDr. et RNDr. Lubomíra Stárky, DrSc., z Endokrinologického ústavu v Praze, věnována části jeho oblíbené problematiky steroidních hormonů a důsledkům jejich nadměrné tvorby – hirsutizmu.

Hirsutizmus, zvýšené ochlupení mužského typu u žen, je známkou zvýšené androgenní aktivity v kožních adnexech. Jedná se o symptom, nikoli nemoc, který je ve většině případů pouhou kosmetickou vadu, ale může být také příznakem vážného onemocnění a téměř vždy přináší postiženým ženám spoustu problémů, zejména psychických.

Předkládaná publikace, která kompletně shrnuje problematiku hirsutizmu, je rozdělena do několika částí. V úvodu je probrána patofyziologie hirsutizmu. Je zde rozebrán vliv androgenů, estrogenů a jiných neandrogenních vlivů na růst a kvalitu vlasu. Následuje kapitola etiologie hirsutizmu. V této kapitole je uveden výčet onemocnění, u kterých se hirsutizmus vyskytuje, i s jejich stručnou charakteristikou. Další kapitola je zaměřená na klinické projevy nadprodukce androgenů, klasifikaci hirsutizmu dle jeho intenzity, diagnostiku a diferenciální diagnostiku jednotlivých onemocnění s nadprodukcí androgenů. Velmi podrobně je probrána léčba hirsutizmu, která shrnuje možnosti lokální a systémové terapie, včetně kosmetického ovlivnění nadměrného ženského ochlupení. Velká pozornost, včetně praktických rad, je věnována jednotlivým typům hlavně systémové léčby hirsutizmu. Jsou zde uvedeny indikace, kontraindikace, možné kombinace, interakce a nežádoucí účinky léčby. Kapitolu doplňují stručné přehledy jednotlivých, na trhu dostupných hormonálních preparátů. Na závěr jsou uvedeny velmi zajímavé kazuistiky, které poukazují na možné chyby a omyly v diagnostice a diferenciální diagnostice hirsutizmu.

Publikace je zpracována stručně, přehledně a čtivě tak, aby byla dobrým průvodcem nejen endokrinologům a gynekologům, ale všeobecným internistům a praktickým lékařům.

 

MUDr. Karola Balšíková

www.fnusa.cz

e-mail: karola.balsikova@fnusa.cz

 

Doručeno do redakce: 8. 2. 2012


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#