#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Speciální chirurgie. 3. rozšířené a přepracované vydání
(Z odborné literatury)


Autoři: J. Vokurka
Kategorie: Vychází pouze online

Hoch J, Leffler J et al. Speciální chirurgie. 3. rozšířené a přepracované vydání. Praha: Maxdorf 2011. Počet stranb 589. ISBN 978-80-7345-253-7.


Hlavními autory knihy jsou prof. MUDr. Jiří Hoch, CSc., a doc. MUDr. Jan Leffler, CSc. Oba pracují na Chirurgické klinice 2. lékařské fakulty UK a FN Motol Praha. První jako její přednosta, druhý jako jeho zástupce pro pregraduální a postgraduální výuku chirurgie. Jak odborná, tak i výuková a publikační aktivita obou hlavních autorů je v celé chirurgické obci velmi dobře známa a je zárukou vysoké odborné kvality knihy. Celý autorský kolektiv tvoří dalších 21 lékařů převážně také z 2. lékařské fakulty UK a FN Motol Praha.

První vydání knihy Speciální chirurgie z roku 2001 se stalo oblíbenou studijní pomůckou pro mediky. I její druhé aktualizované vydání z roku 2003 bylo rychle vyprodáno a používáno jak k pregraduálnímu, tak i postgraduálnímu studiu chirurgie v celé ČR. Třetí vydání knihy je kompletně přepracovanou verzí s novou podobou a novými kapitolami, takže vyhovuje současným nejnovějším požadavkům na výuku chirurgie.

Kniha má 589 stran a je členěna přehledně do 36 kapitol doplněných na závěr o 2 přílohy (zobrazovací metody v chirurgii a obrazovou přílohu). Má přehled zkratek, seznam ilustrací a podrobný rejstřík. V galerii autorů je krátká odborná charakteristika tvůrců učebnice. Knihu doplňují přehledné obrázky a schémata logicky objasňující příslušný text. V příloze jsou jak nálezy ze zobrazovacích metod v chirurgii, tak i klinické snímky nemocných s patologickými nálezy chirurgických onemocnění a peroperační snímky.

Hlavní cílovou skupinou, pro kterou je kniha určena, jsou studenti lékařské fakulty. Pro svoji srozumitelnost a velké množství praktických moderních informací je však vhodná pro každého lékaře v klinické praxi.

Jedním z hlavních úskalí při přípravě odborné vysokoškolské učebnice je potřeba přehlednosti a stručnosti s uvedením všech potřebných informací při využití současného informačního nadbytku a vynecháním odborného „balastu“. Učebnice Speciální chirurgie má přehlednou stručnost s logickým popisem všech základních chirurgických onemocnění při vynechání nežádoucích podrobností i kontroverzních pohledů.

Domnívám se, že pokud si studenti lékařských fakult i erudovaní lékaři odnesou do praktického života informace v knize obsažené, nemusíme se v roli nemocných s chirurgickým onemocněním obávat o svoji léčbu.

 

doc. MUDr. Jiří Vokurka, CSc., F.I.C.S.

www.surgalclinic.cz

e-mail: drvokurka@gmail.com

 

Doručeno do redakce: 31. 1. 2012


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#