#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Erektilní dysfunkce a jejich léčba. Průvodce ošetřujícího lékaře
(Z odborné literatury)


Autoři: J. Zvěřina
Kategorie: Vychází pouze online

Pohanka M, Stárka L. Erektilní dysfunkce a jejich léčba. Průvodce ošetřujícího lékaře. Praha: Maxdorf 2011. 140 stran. ISBN 978-80-7345-246-3.


Nakladatelství Maxdorf vydalo tuto publikaci v edici odborných příruček Farmakoterapie pro praxi. Poruchy erekce jsou nesporně nejčastější sexuální dysfunkcí mužů. Jejich etiologie je povýtce psychosomatická a taková by měla být také diagnostika a terapie. O léčení poruch erekce bylo v posledních dekádách napsáno mnoho. Materiály tohoto typu bývají hodně komplikované a sofistikované. Orientují se často pouze na úspěchy, dosažené u selhávající erekce podáváním inhibitorů fosfodiesterázy 5. Tento terapeutický princip ovládl kliniku poruch erekce po zavedení sildenafilu (Viagra®) počátkem 80. let minulého století. Tato monografie, sepsaná zkušenými autory, sexuologem a endokrinologem, podává systematický přehled jak fyziologie a patofyziologie erekce, tak stávajících možností medikamentózní léčby.

Poruchy erekce mohou být příznakem některých systémových onemocnění, zejména kardiovaskulárních a neuroendokrinních. Jiné poruchy mají iatrogenní povahu. Na tyto okolnosti text nezapomíná. Poměrně podrobně jsou zde probrány vedlejší účinky na sexualitu, vyvolané medikamenty, podávanými z jiných než sexuologických indikací.

Pro sexuální funkce muže jsou samozřejmě velmi významné hormonální regulace. Neuroendokrinní problematika je podána systematicky a přehledně, indikace a kontraindikace hormonální terapie jsou probrány systematicky a racionálně.

Farmakoterapeutické postupy jsou pojednány v celé šíři a neomezují se jen na populární trio sildenafil, tadalafil, vardenafil. Nechybí údaje o noradrenergních a dopaminergních medikamentech, zejména o moderních atypických antidepresivech. Pozornost je věnována též intrakavernózním injekcím vazoaktivních medikamentů. Autoři nezapomínají ani na podtlakové erektory („vaukové pumpy“).

Tato útlá příručka nepochybně bude velmi užitečným průvodcem lékařů, kteří se zabývají vyšetřováním a léčením sexuálních poruch muže. Vzhledem k praktickému formátu a přehlednému členění textu je snadno dostupným zdrojem hodnotných informací pro klinickou praxi.

 

doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc.

www.vfn.cz

e-mail: Zverina.Jaroslav@seznam.cz

 

Doručeno do redakce: 21. 2. 2012


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#