#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'GYNEKOPATOLOGIE


Autoři: P. Dundr
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 1, p. 6-7
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

… modifikovaný algoritmus pro predikování prognózy gynekologických PEComů má nejvyšší výpovědní hodnotu

Hodnocení biologické povahy nádorů z perivaskulárních epiteloidních buněk (PEComů) vyskytujících se v oblasti ženského genitálu je problematické a kritéria se v průběhu času poměrně výrazně měnila. Původně používaná kritéria pro PEComy měkkých tkání (Folpe 2005) se ukázala jako nevhodná, nejen z důvodů nízké senzitivity a specificity pro predikování agresivního chování, ale i faktu, že u poměrně vysokého procenta nádorů genitálu nebyla použitelná. Následná dvojí revize a modifikace těchto kritérií nepřinesla očekávané zlepšení (Bleeker a Folpe 2012 a Conlon 2015). Kromě uvedených algoritmů vznikl i algoritmus specifický pro nádory genitálu (Schoolmeester 2014) s následnou modifikací (Bennettová 2018). Nadále však je stanovení biologické povahy PEComů genitálu a zhodnocení významu stávajících kritérií problematické, zejména s ohledem na vzácnost těchto nádorů. Poslední WHO klasifikace nádorů z roku 2020 uvádí původní Folpeho kritéria i modifikovaná kritéria dle Bennettové, avšak bez bližší preference.

Autoři z Memorian Sloan Kettering Institute se rozhodli provést zhodnocení svých 13 nových případů a dalších 54 již publikovaných (celkový soubor tedy činil 67 případů) podle všech 5 existujících prognostických algoritmů pro stanovení biologické povahy PEComů. Již publikované případy, které byly zahrnuty do jejich studie, musely mít popsané charakteristiky s ohledem alespoň na 5 suspektních rysů, zahrnujících velikost nádoru, jaderný grade, počet mitóz, nekrózy a LVSI. Všech 67 případů pak bylo klasifikováno podle jednotlivých algoritmů na benigní, nejisté biologické povahy a maligní (Folpe a následné 2 revize), benigní/ nejistého maligního potenciálu a maligní (Schoolmeester) a nejistého maligního potenciálu a maligní (Bennett). Výsledky pak byly srovnány s klinicko-patologickými daty týkajícími se pokročilosti onemocnění v době diagnózy či přítomnosti / absenci relapsu.

Ze 67 případů mělo 30 nepříznivý klinický průběh. Jako nejlepší se v jeho predikování ukázal být algoritmus navržený Bennetovou et al., který správně klasifikoval 28/30 (93 %) maligních PEComů. Dva případy, které se chovaly maligně a nebyly tak na podkladě vyhodnocených znaků klasifikovány, byly jako benigní / nejistého maligního potenciálu hodnoceny i všemi dalšími algoritmy. To jen podtrhuje fakt, že navržená klasifikace Bennettové se zrušením kategorie benigního PEComu je v oblasti nádorů ženského genitálu relevantní. Ze 37 případů s benigním chováním byly podle algoritmu Bennettové pouze 3 (8 %) klasifikovány jako maligní - 2 tyto případy měly 3 suspektní rysy a byly jako maligní klasifikovány i všemi 3 algoritmy vycházejícími z práce Folpeho. Algoritmus podle Schoolmeestera vyžadující pro diagnózu maligní léze 4 suspektní rysy je vyhodnotil správně jako benigní, avšak na úkor celkové senzitivity - chybně jako benigní vyhodnotil 8/30 (27 %) maligně se chovajících nádorů. Původní Folpeho algoritmus prokázal poměrně vysokou senzitivitu, avšak velmi nízkou specificitu (správně selektoval pouze 17 % nádorů s klinicky benigním chováním). Tento algoritmus navíc nelze použít na nádory s pouze 1 suspektním rysem (jiným než jaderné atypie a velikost). Navíc obsahuje jako rys infiltrativní okraj, který není zahrnut v algoritmech specifických pro nádory ženského genitálu. Další 2 modifikace původního Folpeho algoritmu nepřinesly vylepšení specificity ani senzitivity. Autoři také zdůrazňují nejednotnost při stanovení high grade jaderných atypií s tím, že kritéria nejsou objektivně dobře definována.

Souhrnem studie je poměrně jasné doporučení postupovat dle algoritmu navrženého Bennettovou et al., který se ukázal jako algoritmus s nejvyšší senzitivitou a specificitou. Zároveň tedy platí, že PEComy vyskytující se v oblasti ženského genitálu by měly být označovány jako nejistého maligního potenciálu či maligní, kategorie benigních nádorů je v této oblasti obtížně definovatelná a i nádory bez suspektních rysů mohou mít nepříznivý klinický průběh.

Zdroj:

Shukla PS et al. Gynaecological perivascular epithelioid cell tumour (PEComa): comparative analysis of proposed algorithms for prediction of clinical outcome. Histopathology 2021; 79: 847-860.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 1

2022 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#