#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Transplantace dělohy v léčbě ženské neplodnosti z pohledu patologa


Uterus transplantation in the treatment of female infertility: the pathologist’s perspective

Uterus transplantation is a new experimental treatment method of absolute uterine factor infertility which affects 3-5% of infertile women. Absolute uterine factor infertility includes infertile women with agenesis or severe malformation of the uterus, several acquired uterine diseases causing infertility, and patients of fertile age after hysterectomy because of various causes. Uterus transplantation is considered a new method of assisted reproduction which allows women with absolute uterine factor infertility to have own biological offspring. However, uterus transplantation is considered a radical method of reproduction by some ethicists. Nevertheless, recent analysis of newborns from transplanted uterus has shown high level of childbirths of mature and near-to-term newborns and did not confirm increased risk for both babies and mothers. Therefore, together with gestational surrogacy and adoption, uterus transplantation is nowadays considered promising and unique solution for women with absolute uterine factor infertility.

Similarly to other solid organ transplants, the pathologist should be an integral part of the multidisciplinary uterus transplantation research teams. The primary role of the pathologist is histopathological evaluation of rejection changes in the biopsy samples from the ectocervix of the uterine allografts that is based on the provisional scoring system suggested by Swedish pioneers in uterus transplantation research. As the word provisional suggests, this scoring system is continuously studied and the principles of the evaluation of rejection after uterus transplantation could be adjusted in the future.

Keywords:

Transplantation – Uterus – rejection – ectocervical biopsy – grading


Autoři: Jan Balko 1;  Josef Zámečník 1;  Roman Chmel 2
Působiště autorů: Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN Motol, Praha 1;  Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha 2
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 1, p. 57-60
Kategorie: MINIREVIEW

Souhrn

Transplantace dělohy představuje novou experimentální metodu léčby absolutního uterinního faktoru infertility, který postihuje 3-5 % neplodných žen. Jedná se zejména o ženy s uterinní agenezí, některými závažnými kongenitálními malformacemi dělohy, získanými chorobami dělohy vedoucími k neplodnosti a stavy po hysterektomii u žen fertilního věku. Umožnění reprodukce biologicky vlastních potomků řadí transplantaci dělohy mezi jednu z možností léčby sterility pomocí metod asistované reprodukce, která však bývá v současnosti některými etiky označována jako příliš radikální. Analýza stavu novorozenců narozených z transplantované dělohy ukazuje vysokou míru porodů dětí pomocí císařského řezu ve stádiu zralosti nebo lehké nezralosti a nenaznačuje závažnější zdravotní komplikace na straně matek ani dětí. Transplantace dělohy je proto dnes vnímána jako nadějná metoda léčby absolutního uterinního faktoru infertility, která má potenciál doplnit další cesty vedoucí k dosažení mateřství u žen s nefunkční či absentující dělohou, tedy surogátní těhotenství a adopci.

Patolog je podobně jako v případě dalších orgánových transplantací jedním ze základních členů multidisciplinárního týmu. Jeho hlavní role spočívá v hodnocení rejekčních změn uterinních alograftů ve vzorcích z biopsie ektocervixu děložního hrdla, která je dosud jedinou možností kontroly hrozící rejekce transplantované dělohy. Evaluace známek rejekce dělohy vychází z platného tzv. provizorního skórovacího systému navrženého švédskými průkopníky na poli výzkumu transplantace dělohy, který slovem provizorní ve svém názvu naznačuje potřebu dalšího výzkumu této problematiky.

Klíčová slova:

transplantace – děloha – rejekce – cervikální biopsie – grading

Transplantace dělohy (UTx) představuje novou experimentální metodu léčby absolutního uterinního faktoru infertility (AUFI), který postihuje 3-5 % neplodných žen. Jedná se zejména o ženy s uterinní agenezí, závažnými malformacemi dělohy, získanými chorobami dělohy ovlivňujícími fertilitu (např. intrauterinní adheze a leiomyomy deformující děložní dutinu) a pacientky ve fertilním věku po hysterektomii (1). UTx neslouží k záchraně života a zdraví (jako např. transplantace srdce, plic, jater či ledvin), ale patří do skupiny tzv. vaskulárně- kompozitních alotransplantací (např. transplantace obličeje a ruky), které jsou určené ke zvýšení kvality života a zkvalitnění sociální integrace jedinců do společnosti. UTx se však jiným orgánovým transplantacím vymyká zejména tím, že jde o jedinou primárně plánovanou dočasnou transplantací a užívání imunosupresivní terapie je proto nutné pouze do doby naplnění reprodukčních cílů příjemkyně. Poté je děložní štěp z těla vyjmut a antirejekční léčba může být ukončena. Možnost reprodukce biologicky vlastních potomků řadí UTx mezi metody asistované reprodukce, ale některými zastánci adopcí bývá označována jako příliš náročná a relativně radikální forma lidské reprodukce (2).

HISTORIE TRANSPLANTACE DĚLOHY

První humánní transplantace dělohy proběhla v roce 2000 v Saudské Arábii, kdy příjemkyně dělohy přijala štěp od nepříbuzné žijící dárkyně. Ačkoli samotný odběr i transplantace proběhly úspěšně, po 3 měsících od operace byla zjištěna nekróza graftu kvůli dehiscenci utero-vaginální anastomózy a následnému prolapsu dělohy do pochvy s okluzí uterinních cév (3). V průběhu následujících dvou desetiletí od tohoto pokusu se z UTx vyvinula nadějná experimentální metoda léčby neplodnosti, která by se mohla po stádiu ověřování stát v budoucnu standardní léčebnou metodou (4,5). V roce 2014 se ve Švédsku narodilo císařským řezem první dítě z dělohy transplantované od žijící dárkyně (6). Na tento porod navazovaly další, přičemž některé z příjemkyň dělohy porodily dvě děti a až poté podstoupily hysterektomii (7). První dítě z dělohy kadaverózní dárkyně se narodilo v roce 2017 v Brazílii (8).

Počátky uterinního transplantačního programu v České republice se datují do let 2014-2015, kdy proběhla studie s iniciální kohortou 50 českých pacientek s kongenitální agenezí dělohy a pochvy (syndromem Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser) a neovaginou vytvořenou technikou podle Vecchiettiho (9). Z těchto zájemkyň o UTx se rekrutovala část pacientek, které se staly příjemkyněmi transplantované dělohy v České republice po roce 2016, přičemž 5 žen obdrželo dělohu od žijících a 5 od kadaverózních dárkyň. Celkem 7 případů UTx bylo funkčně úspěšných, všechny tyto ženy podstoupily embryotransfery v rámci asistované reprodukce a první porod zdravého dítěte po UTx proběhl v Praze ve 35. gestačním týdnu (10,11).

ETICKÉ ASPEKTY TRANSPLANTACE DĚLOHY

UTx byla již od počátku spojena s řadou kontroverzí etických, medicínských, psychologických a náboženských aspektů. Zastánci této složité léčby neplodnosti ji obhajují jako de facto jedinou kauzální terapeutickou možnost, která ženám s AUFI zajistí jak geneticky, tak zejména biologicky vlastního potomka (biologická matka je vždy ta, která dítě porodí). Ve srovnání s žijícími dárci ledvin a části jater obhájcové UTx rovněž zdůrazňují nižší riziko vzniku závažných komplikací u žijících dárkyň dělohy (12). Navíc ve srovnání se surogátním těhotenstvím, které umožňuje zajistit neplodnému páru geneticky vlastní dítě cestou náhradní těhotné, je UTx spojena s eticky akceptovatelným přijetím všech rizik spojených s otěhotněním, graviditou a porodem samotnou příjemkyní dělohy.

Kritici UTx na druhou stranu zdůrazňují zejména chirurgickou náročnost jak odběru děložního štěpu od žijící dárkyně, tak i samotné transplantace, ale upozorňují i na rizika vyplývající z užívání imunosuprese, a to za cenu “pouhého” zvýšení kvality života a nikoli za cenu jeho záchrany jako u jiných orgánových transplantací. Některé kontroverze však mohou být spojeny i s dárcovstvím dělohy od zemřelých dárkyň. Souhrn aktuálních etických postojů k této experimentální metodě léčby AUFI byl recentně publikován i v české odborné literatuře (13).

PATOLOGICKÉ ASPEKTY TRANSPLANTACE DĚLOHY

Bioptické vyšetření transplantované dělohy

Podobně jako v případě jiných orgánových transplantací je role patologa v rámci UTx nezastupitelná a spočívá zejména v hodnocení hrozících známek rejekce v transplantované děloze. Diagnostika rejekce se neobejde bez bioptického ověření, protože žádná méně invazivní metoda kontroly známek rejekce nebyla dosud objevena. Podmínkou kvalitní histopatologické diagnostiky je gynekologem technicky správně provedená biopsie z ektocervixu, ideálně pod kolposkopickou kontrolou místa optimálního odběru z děložního hrdla transplantované dělohy, což může být problémem zejména v případě potransplantační stenózy utero-vaginální anastomózy, která způsobuje horší viditelnost exocervixu nacházejícího se nad stenózou (14).

V případě UTx se kontrolní biopsie odebírá z exocervixu děložního hrdla a díky přerušení inervace dělohy při jejím odběru od dárkyně je sice pro pacientku nekomfortní, ale fakticky nebolestivá. Stále není zcela jisté, zda zánětlivé změny v exocervixu korelují s eventuálními zánětlivými (rejekčními) změnami ve zbytku dělohy, avšak nedávná švédská studie sedmi explantovaných děloh po transplantaci potvrdila reprezentativnost exocervikálních odběrů pro celou dělohu (15). Bioptický odběr se opakuje v pravidelných intervalech po transplantaci, před otěhotněním, ale i v průběhu gravidity (4,6,8,10,16). Pokud je rejekce histopatologicky potvrzena, provádí se po podání antirejekční léčby či po úpravě udržovací imunosupresivní léčby opakovaná biopsie k vyloučení perzistence známek rejekce, což může oddálit následující embryotransfery čekáním na zhojení místa odběru tkáně z ektocervixu a zároveň i prodlužovat dobu užívání imunosupresiv.

Stanovení stupně rejekce je založeno na provizorním skórovacím systému švédských autorů, které hodnotí zánětlivý infiltrát v exocervixu (17). Tato klasifikace dělí histopatologické (subklinické) rejekční změny na mírné (grade 1), střední (grade 2) a těžké (grade 3), přičemž zároveň představuje i kategorii tzv. hraničních (borderline) změn (grade 0) známou z kontroly známek rejekce u jiných orgánových transplantací.

Provizorní skórovací systém rejekčních změn po transplantaci dělohy

V rámci současně platné klasifikace morfologie rejekčních změn se rozpoznávají 4 kategorie (17), které jsou definovány následujícími rysy a graficky znázorněny na přiloženém schématu (obr. 1).

Schéma provizorního skórovacího systému rejekčních změn po UTx.<br>
A) Normální cervikální biopsie s izolovanými zánětlivými buňkami. B) Borderline změny definované shlukujícími se zánětlivými buňkami s převahou
lymfocytů v oblasti epitelo-stromální junkce s intraepiteliálním influxem leukocytů. C) Grade 1 rejekce charakterizovaná ložiskovým smíšeným
zánětlivým infiltrátem s převahou lymfocytů v oblasti epitelo-stromální junkce. D) Grade 2 rejekce charakterizovaná ložiskovým až splývajícím
smíšeným zánětlivým infiltrátem s převahou lymfocytů v oblasti epitelo-stromální junkce, doprovázená redukcí šíře epitelu a stromálním
edémem. E) Grade 3 rejekce s nápadným difuzním smíšeným zánětlivým infiltrátem. Epiteliální eroze/ulcerace mohou být přítomny.
Obr. 1. Schéma provizorního skórovacího systému rejekčních změn po UTx.
A) Normální cervikální biopsie s izolovanými zánětlivými buňkami. B) Borderline změny definované shlukujícími se zánětlivými buňkami s převahou lymfocytů v oblasti epitelo-stromální junkce s intraepiteliálním influxem leukocytů. C) Grade 1 rejekce charakterizovaná ložiskovým smíšeným zánětlivým infiltrátem s převahou lymfocytů v oblasti epitelo-stromální junkce. D) Grade 2 rejekce charakterizovaná ložiskovým až splývajícím smíšeným zánětlivým infiltrátem s převahou lymfocytů v oblasti epitelo-stromální junkce, doprovázená redukcí šíře epitelu a stromálním edémem. E) Grade 3 rejekce s nápadným difuzním smíšeným zánětlivým infiltrátem. Epiteliální eroze/ulcerace mohou být přítomny.

Grade 1 (mírná rejekce) je charakterizován mírným smíšeným zánětlivým infiltrátem s dominancí lymfocytů, které se nacházejí zejména na epitelo-stromální junkci exocervixu (v oblasti superficiálního stromatu a stratum basale dlaždicového epitelu). Zánětlivá infiltrace bývá ložisková až splývající a epitel nevykazuje regresivní změny s výjimkou ojedinělých apoptóz keratinocytů.

Grade 2 (střední rejekce) obsahuje v oblasti epitelo-stromální junkce splývající smíšený zánět s vyjádřeným intraepiteliálním influxem leukocytů. Kromě převažujících lymfocytů lze pozorovat účast četnějších neutrofilních granulocytů. Dlaždicový epitel může být fokálně ztenčený, edematózně prosáklý a obsahovat disperzní apoptotická tělíska.

Grade 3 (těžkou rejekci) definuje přítomnost nápadného difuzního smíšeného zánětlivého infiltrátu s převahou lymfocytů a účastí hojných neutrofilních a eozinofilních granulocytů. V dlaždicovém epitelu lze kromě apoptotických tělísek po zaniklých keratinocytech pozorovat eroze až ulcerace s nekrotizací výstelky i přilehlého stromatu.

Provizorní skórovací systém děložních alograftů dále uvádí kategorii tzv. hraničních (borderline) změn. Tu představují malé nesplývající aglomeráty lymfocytů, jež lze nalézt zejména v epitelo-stromální junkci. V epitelu je může doprovázet intercelulární edém; v intersticiu se nachází převážně ve stromálních papilách. Význam těchto aglomerátů ve vztahu k rejekci je zatím nejistý, jejich přítomnost byla totiž prokázána i u zdravých žen s vlastní dělohou (18).

Prozatímní klasifikace hodnotila pouze celulární rejekční změny, pro humorální rejekci dělohy stále chybí spolehlivá data. Dosud byla publikována pouze izolovaná kazuistika popisující výskyt protrahované smíšené celulární a humorální rejekce u pacientky s uterinním alograftem (19).

ZÁVĚR

Dosud bylo ve světě provedeno přibližně 80 transplantací dělohy, díky nimž se ženám s AUFI narodilo celkem 31 dětí (20). Recentně publikovaná analýza potvrdila vysokou míru (79 %) porodů v termínu nebo krátce před stádiem zralosti a zároveň neprokázala žádné závažnější zdravotní komplikace na straně matek ani dětí, které by nebylo možné vyléčit standardními gynekologicko-porodnickými a neonatologickými léčebnými postupy (21). Ačkoli UTx čelí řadě nezodpovězených etických otázek, je vnímána jako nadějná experimentální léčba AUFI, jejíž efektivita a bezpečnost by měla být potvrzena v dohledné době po ukončení studií probíhající v mnoha zemích světa. Role patologa spočívá zejména v hodnocení rejekčních změn uterinních alograftů. Evaluace rejekcí dělohy vychází z dosud platného provizorního skórovacího systému švédských autorů (17), který však již ve svém názvu odráží nezbytnost dalšího výzkumu a možnost jeho úpravy v budoucnu. Odborná publikační aktivita zabývající se patologickými aspekty léčby neplodnosti pomocí UTx je sice minimální, ale probíhající studie by mohly v dohledné době přinést nové obohacující výsledky.

PODĚKOVÁNÍ

Podpořeno MZ ČR - RVO FN v Motole 00064203.

PROHLÁŠENÍ

Autor práce prohlašuje, že v souvislosti s tématem, vznikem a publikací tohoto článku není ve střetu zájmů a vznik ani publikace článku nebyly podpořeny žádnou farmaceutickou firmou. Toto prohlášení se týká i všech spoluautorů.

Adresa pro korespondenci:

MUDr. Jan Balko

Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN Motol

V Úvalu 84/1, 150 06 Praha 5

tel.: 728 218 139

e-mail: Jan.Balko@fnmotol.cz


Zdroje

1. Brännström M, Dahm Kähler P, Greite R, Mölne J, Díaz-García C, Tullius SG. Uterus Transplantation: A Rapidly Expanding Field. Transplantation 2018; 102(4): 569-577.

2. Chmel R. Syndrom Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, diagnostické a terapeutické možnosti. Praha: Maxdorf; 2021: 54-72.

3. Fageeh W, Raffa H, Jabbad H, Marzouki A. Transplantation of the human uterus. Int J Gynaecol Obstet 2002; 76(3): 245-51.

4. Brännström M, Johannesson L, Dahm- Kähler P, et al. First clinical uterus transplantation trial: a six-month report. Fertil Steril 2014; 101(5): 1228-1236.

5. Brännström M, Boccio MV, Pittman J. Uterus transplantation: the science and clinical update. Curr Opin Physiol 2020; 13: 49-54.

6. Brännström M, Johannesson L, Bokström H, et al. Livebirth after uterus transplantation. Lancet 2015; 385(9968): 607-616.

7. Dahm-Kähler P, Diaz-Garcia C, Brännström M. Human uterus transplantation in focus. Br Med Bull 2016; 117(1): 69-78.

8. Ejzenberg D, Andraus W, Baratelli Carelli Mendes LR, et al. Livebirth after uterus transplantation from a deceased donor in a recipient with uterine infertility. Lancet 2019; 392(10165): 2697-2704.

9. Chmel R, Nováčková M, Pastor Z, Froněk J. The interest of women with Mayer–Rokitansky– Küster–Hauser syndrome and laparoscopic Vecchietti neovagina in uterus transplantation. J Pediatr Adolesc Gynecol 2018; 31(5): 480-484.

10. Chmel R, Nováčková M, Janoušek L, et al. Revaluation and lessons learned from the first 9 cases of a Czech uterus transplantation trial: four deceased donor and 5 living donor uterus transplantations. Am J Transplant 2019; 19(3): 855-864.

11. Chmel R, Čekal M, Pastor Z, et al. Assisted reproductive techniques and pregnancy results in women with Mayer–Rokitansky–Küster– Hauser syndrome undergoing uterus transplantation: the Czech experience. J Pediatr Adolesc Gynecol 2020; 33(4): 410-414.

12. Testa G, Koon EC, Johannesson L. Living Donor Uterus Transplant and Surrogacy: Ethical Analysis According to the Principle of Equipoise. Am J Transplant 2017; 17(4): 912-916.

13. Chmel R, Nováčková M, Čekal M, Chmel R, Pastor Z. Aktuální etické aspekty léčby absolutního uterinního faktoru neplodnosti pomocí transplantace dělohy. Česká gynekologie 2021; 86(1): 40-45.

14. Chmel, R, Nováčková M, Pastor Z. Lessons learned from the Czech uterus transplant trial related to surgical technique that may affect reproductive success. Aust N Z J Obstet Gynaecol 2020; 60(4): 625-627.

15. Broecker V, Brännström M, Ekberg J, Dahm- Kähler P, Mölne J. Uterus transplantation: histological findings in explants at elective hysterectomy. Am J Transplant 2021; 21(2): 798-808.

16. Brucker SY, Strowitzki T, Taran FA, et al. Living- donor uterus transplantation: Pre-, intra-, and postoperative parameters relevant to surgical success, pregnancy, and obstetrics with live births. J Clin Med 2020; 9: 2458.

17. Mölne J, Broecker V, Ekberg J, Nilsson O, Dahm-Kähler P, Brännström M. Monitoring of human uterus transplantation with cervical biopsies: a provisional scoring system for rejection. Am J Transplant 2017; 17(6): 1628- 1636.

18. Balko J, Nováčková M, Škapa P, et al. Histopathological examination of the ectocervical biopsy in non-transplanted uteri: A study contributing to the provisional scoring system of subclinical graft rejection after uterus transplantation. Acta Obstet Gynecol Scand 2022; 101(1): 37-45.

19. Flyckt R, Falcone T, Quintini C, et al. First birth from a deceased donor uterus in the United States: from severe graft rejection to successful cesarean delivery. Am J Obstet Gynecol 2020; 223(2): 143-151.

20. Richards EG, Farrell RM, Ricci S, Perni U, Quintini C, Tzakis A, Falcone T. Uterus transplantation: state of the art in 2021. J Assist Reprod Genet 2021; 38(9): 2251-2259.

21. Johannesson L, Testa G, Putman JM, et al. Twelve Live Births After Uterus Transplantation in the Dallas Uterus Transplant Study. Obstet Gynecol 2021; 137(2): 241-249.

Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 1

2022 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#