#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'UROPATOLOGIE


Autoři: T. Jirásek
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 1, p. 10
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

… byl představen nástroj pro zadávání imunohistochemických vyšetření u případů punkčních biopsií prostaty založený na pokročilé umělé inteligenci

Znáte to asi každý, ne? Pátek odpoledne a laborantka přinese tři velké desky plné „válečků“ prostaty – jistě i vy jste již někdy slyšeli pojem tenkojehlová prostatektomie, který se s přirozenou nutností začne v takových chvílích vynořovat ze skrytých zákoutí patologovy mysli – a vám začíná maraton prohlížení, zakončený odesláním malé, či nemalé části případů do imunohistologické laboratoře k dalšímu vyšetřování. Člověk si v takových chvílích říká, jak by ten svět byl krásný, kdyby to „imuno“ zadané ze suspektních míst bločků přišlo rovnou s těmi HE barvenými vzorky a on se nemusel k těm třem deskám znovu vracet v pondělí…. Podobná zkušenost asi stála za snahou skupiny britských autorů uvést nadčasovou myšlenku T. Bati „lidem myšlení, strojům dřinu“ do rutinní praxe histopatologické laboratoře.

Skupina expertních uropatologů s mnohaletou zkušeností v centru, zabývajícím se diagnostikou karcinomu prostaty, představuje nástroj, postavený na analýze obrazu, který pomocí algoritmů umělé inteligence vyhodnotí ve vzorcích oblasti, vhodné k dalšímu vyšetřování pomocí imunohistochemických metod; po jejich aplikaci dále již standartním postupem vzorky hodnotí patolog. V podmínkách jejich laboratoře se aplikací popsaného postupu podařilo zkrátit čas vyšetření vzorku průměrně o 3 dny a 5 hodin (ve článku udávaný původní čas vyšetřování vzorku v laboratoři 7 dní a 10 hodin pro imunohistochemicky dovyšetřované a 4 dny a 5 hodin pro imunohistochemicky nedovyšetřované případy ponechávám k laskavému individuálnímu posouzení každému čtenáři, který dočetl až sem). Závěr je tedy ryze pozitivní, se slibnou nadějí hledíme k v úvodu nastíněné budoucí vizi krásného světa ;-)!

Zdroj:

Chatrian M et al. Artificial intelligence for advance requesting of immunohistochemistry in diagnostically uncertain prostate biopsies. Mod Pathol 2021; 34: 1780-1794.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 1

2022 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#