#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'PATOLOGIE ORL OBLASTI


Autoři: J. Laco
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 1, p. 9
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

… sklerózující polycystická adenóza slinných žláz je pravým benigním nádorem

Sklerózující polycystická adenóza (SPA) je vzácnou lézí slinných žláz, která se vyskytuje především u žen středního a staršího věku a postihuje zejména příušní žlázu. Biologické chování je ve většině případů „benigní“, pouze u přibližně 10 % případů jsou popisovány lokální recidivy a výjimečně může dojít k transformaci v invazivní karcinom. Již dlouhou dobu probíhá mezi odborníky diskuze, zda je SPA opravdu „pouhou“ adenózou, tedy nenádorovým procesem, nebo zda se jedná o pravý benigní nádor. Druhá možnost byla v minulosti podpořena průkazem inaktivace chromozómu X metodou HUMARA (1).

Na detailní molekulárně genetickou analýzu SPA se recentně zaměřili autoři Bishop JA et al. (2), kteří použili metodu multiparalelního sekvenování (NGS). U všech čtyř zkoumaných případů zjistili mutaci genu PTEN (loss-of-function) a dále u dvou případů prokázali mutaci genu PIK3CA, resp. PIK3R1. Při následném imunohistochemickém vyšetření (IHC) byla zaznamenána ztráta exprese proteinu PTEN v duktálních a acinárních buňkách, v myoepiteliích však byla pozitivita zachována.

Autoři uzavírají, že SPA je molekulárně geneticky charakterizována alterací dráhy PI3K, která (na základě IHC) postihuje pouze duktální a acinární buňky této léze. Zjištěné genetické změny u SPA jsou tedy obdobné těm nalézaným u salivárního duktálního karcinomu a u apokrinní varianty intraduktálního karcinomu (tuto variantu někteří autoři ztotožňují se salivárním duktálním karcinomem in situ).

V době psaní tohoto monitoru je v databázi PubMed k dispozici abstrakt studie na téma SPA od kolektivu autorů pod vedením prof. Aleny Skálové (3). Do rozsáhlého a detailního výzkumu bylo zahrnuto úctyhodných 36 případů SPA. Z mnoha zajímavých nálezů zmiňme pouze výsledky molekulárně genetické analýzy metodou NGS, která byla provedena u 11 případů a která u 9/11 případů prokázala rovněž mutace v signální cestě PI3K (konkrétně se jednalo o mutace genů HRAS a PIK3CA). Dále byly zjištěny mutace v genech AKT1 a PTEN.

Závěrem lze konstatovat, že postupně přibývá důkazů (a nejen molekulárně genetických) o tom, že SPA je pravý benigní nádor, v jehož terénu mohou navíc vznikat intraluminální epiteliální proliferace, ať už apokrinního typu nebo typu vmezeřeného vývodu. Autoři výše zmíněných studií proto navrhují překlasifikovat SPA na pravý benigní nádor pod názvem sklerózující polycystický adenom. Nechme se tedy překvapit, jak na tyto recentní objevy zareaguje autorský kolektiv sepisující 5. vydání WHO klasifikace nádorů hlavy a krku.

Zdroje:

1. Skálová A et al. Clonal nature of sclerosing polycystic adenosis of salivary glands demonstrated by using the polymorphism of the human androgen receptor (HUMARA) locus as a marker. Am J Surg Pathol 2006; 30(8): 939-944.

2. Bishop JA et al. Sclerosing polycystic “adenosis“ of salivary glands: a neoplasm characterized by PI3K pathway alterations more correctly named sclerosing polycystic adenoma. Head Neck Pathol 2020; 14(3): 630-636.

3. Skálová A et al. Sclerosing polycystic adenoma of salivary glands: a novel neoplasm characterized by PI3K-AKT pathway alterations – new insights into a challenging entity. Am J Surg Pathol 2022; 46(2): 268-280.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 1

2022 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#