#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K životnímu jubileu prof. MUDr. Jindřicha Špinara, CSc., FESC


Autoři: Jiří Vítovec
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2020; 66(4): 133
Kategorie: Laudatio

Koncem června se dožívá životního jubilea přední brněnský kardiolog a internista prof. MUDr. Jindřich Špinar. Rád se postavím do řady gratulantů a usilovně přemýšlím, jak svému příteli vyjádřit poděkování za ta společná uplynulá léta.

Nejprve musím přiblížit našim kolegyním a kolegům několik dat z profesního života pana profesora:

Prof. Jindřich Špinar se narodil 25. června 1960, promoval v roce 1985 s vyznamenáním na lékařské fakultě MU (tehdy UJEP). Na II. interní klinice FN na Pekařské se už jako medik v rámci SVOČ zapojil spolu i se svou budoucí manželkou Lenkou Pliczkovou do studentské vědecké činnosti ve skupině prof. Dvořáka a tam se oba zamilovali nejen do sebe, ale také do kardiologie a vědecké práce.

Po promoci nastoupil jako sekundární lékař na interní oddělení v Ivančicích, po základní vojenské službě od roku 1987 začal pracovat na II. interní klinice FN u sv. Anny v Brně. Postupně zvyšoval svoji kvalifikaci jak odbornou, tak akademickou: Atestace 1. a 2. st. z vnitřního lékařství úspěšně složil v letech l988 a 2003 a kardiologickou atestaci v roce 1993. Disertační práci a titul CSc. obhájil v roce 1995 a úspěšně habilitoval v roce 1997 s prací „RTG vyšetření u srdečního selhání“, kde vytvořil originální klasifikaci rentgenových stupňů srdečního selhání. Profesorem vnitřního lékařství na MU byl jmenován v roce 2002.

Co se týče přednáškové činnosti, má prof. Špinar na svém kontě přes více než 1500 přednášek na našem i světovém kardiologickém fóru. V databázi Scopus: 508 publikací; H‑index: 45; Citovanost: 15026. Je autor či spoluautor více 15 knih, první společnou knihu jsme vydali v roce 1999 v nakladatelství Grada: Hypertenze – diagnostika a léčba a další následovaly.

Prof. Špinar je hlavním řešitelem několika grantů, včetně mezinárodních, do kterých patří velmi úspěšně probíhající registr AHEAD, týkající se akutního srdečního selhání, CORD – registr hypertoniků, FAR NHL – registr nemocných s chronickým srdečním selháním. Dále byl „Principle investigator“ asi 30 mezinárodních studií, národním koordinátorem 18 klinických studií, publikovaných v impaktovaných časopisech.

Je členem výborů České internistické společnosti, je místopředsedou výboru, dále České společnosti pro hypertenzi, kde byl vědeckým sekretářem v letech 2005–2011, místopředsedou Asociace srdečního selhání ČKS, kterou jako předseda zakládal, nyní je předsedou pracovní skupiny Kardiovaskulární farmakoterapie ČKS. V je též předsedou pro Ph.D. studium Vnitřní lékařství na LF MU.

Velkým oceněním jeho odborné práce je zastoupení v TIMI skupině, v čele které stojí prof. Eugene Braunwald, a prof. Špinar je národním koordinátorem všech studií, které jsou touto skupinou organizované a probíhají v ČR.

Za mimořádné výkony ve vědě a výzkumu převzal v roce 2016 z rukou rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka prestižní ocenění MU.

Dalšího ocenění se mu dostalo v roce 2018 v jeho rodném městě, kde prof. Špinar dostal Čestné občanství města Kyjova za významnou lékařskou, vědeckou a pedagogickou činnost v oblasti vnitřního lékařství a kardiologie.

V roce 2003 vyhrál prof. Špinar konkurz na místo přednosty Interní kardiologické kliniky LF MU a FN Brno a stal se zároveň proděkanem pro postgraduální studium na LF MU. Během svého působení v letech 2004–2018 kliniku nejen, že zvelebil, dostal ji mezi přední kardiologická pracoviště, ale vychoval řadu docentů, profesorů a postgraduálních studentů.

Nyní několik osobních postřehů z našeho kamarádství a přátelství. Osobně jsem prof. Špinara poznal jako medika v polovině 80. let na 2. interní klinice ve FN u sv. Anny, kde jsme začali společnou odbornou spolupráci a také rodinné přátelství. Musím zde říci, že Jindřich byl vždy aktivním a inovativním spolupracovníkem, který přicházel s novými nápady pro naši společnou práci.

Nyní ses vrátil zpět do FN u sv. Anny na kliniku své úspěšné ženy prof. MUDr. Lenky Špinarové, Ph.D. Tak Ti, mladší můj kamaráde a příteli, přeji vše nejlepší, hlavně zdraví a štěstí, obojí musí jít ruku v ruce. Radost s rodinou – manželkou Lenkou, dcerou Monikou, zetěm Petrem, ale hlavně s Tvojí vnučkou Belinkou, která je v této době asi Tvoje největší štěstí.

Také se opět naše osudy spojují na stejné klinice a hlavně společně zde budeme budovat oddělení preventivní kardiologie, včetně dalších spoluautorských publikací a také společnou práci v nové redakční radě Vnitřního lékařství.

Tak ještě jednou vše nej a Ad Multos Annos

Tvůj přítel, kamarád Jiří



Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 4

2020 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#