#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dyslipidemie a diabetes


Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 3, 2022, č. 1, s. 68-74
Kategorie: Medicína v ČR: přehledový článek

Souhrn

Diabetes mellitus 2. typu charakterizují vedle poruch metabolismu glukózy také významné změny v metabolismu tuků – a to nejen cholesterolu, ale také mimo jiné neesterifikovaných mastných kyselin. Tyto změny mají negativní dopad na signální inzulinové dráhy. U diabetiků je důležité zaměřit se nejen na dosahování cílových hodnot LDL-cholesterolu, ale také na hodnotu non-HDL-C, která vyjadřuje obsah cholesterolu ve všech aterogenních lipoproteinových částicích, a také na koncentraci apoproteinu B, která velmi dobře určí počet aterogenních částic.

Od starověku se hledaly příčiny cukrovky a od počátku byly dávány do souvislosti se sladkostí moči a jiných tělních tekutin. V Anglii byl Thomas Willis (1621–1675) mezi prvními, kteří ochutnali moč diabetických pacientů a prohlásili, že její sladká chuť připomíná medový cukr, a předpokládal, že ona sladkost pochází z krve. Toto zjištění vedlo k přidání adjektiva „mellitus“ ke slovu diabetes.

V současné době, tak jak přibývají naše znalosti o patofyziologii diabetu, stále více zvažujeme, zda je označení cukrovky jako diabetes mellitus (DM) dostatečné. Tradiční důraz na osu inzulin–g lukóza a význam tolerance glukózy je z diagnostického hlediska jistě namístě, ale zcela dostatečně nevysvětluje všechny pato­fyziologické mechanismy diabetu. Význam osy inzulin–glukóza byl často přeceňován, a málo pozornosti bylo věnováno vzájemným metabolickým vztahům mezi inzulinem a neesterifikovanými mastnými kyselinami (non-esterified fatty acid – NEFA). Možná tomu tak bylo částečně kvůli skutečnosti, že techniky pro měření glykemie jsou dnes všeobecně dostupné a rozšířené, dokonce i pro domácí měření, zatímco měření NEFA je mnohem obtížnější, dražší a časově náročnější. Každopádně významné změny v metabolismu tuků, které diabetes mellitus provázejí, patří mezi základní a zásadní metabolické změny u diabetiků 2. typu a mají negativní dopad na signální inzulinové dráhy.

NEFA, diabetes mellitus a obezita

Plazmatické NEFA jsou hlavními transportéry lipidů u savců. Kromě toho jsou NEFA jedinou formou tuků uvolňovaných z tukové tkáně, jež podléhají hormonální regulaci. Velmi rychlý obrat plazmatických NEFA naznačuje, že jsou důležitým zdrojem energie, který se uplatňuje i v podmínkách mimo lačnění, a že jsou jako zdroj energie pro tkáně ekvivalentní nebo dokonce významnější než glukóza. První údaje o úloze NEFA v homeostáze glukózy poukazovaly na význam volných mastných kyselin (free fatty acids – FFA) v regulaci glukoneo­geneze. Později bylo prokázáno, že hyper­inzulinemie navozená zátěží glukózou má u zdravých lidí a diabetiků odlišný charakter co do uvolňování NEFA. Neobézní pacienti s mírným DM 2. typu (DM2) vykazovali pokles NEFA podobný jako většina normálních subjektů pravděpodobně kvůli usnadnění příjmu NEFA tkáněmi v přítomnosti kompenzační hyperinzulinemie. Naproti tomu obézní pacienti s vystupňovanou inzulinovou rezistencí dosahují po zátěži glukózou vyšších koncentrací NEFA, které mají navíc tendenci klesat pomaleji. DM vede tedy ke zvýšení NEFA a hypoinzulinemie (nebo vyšší inzulinová rezistence) je spojena s vyššími koncentracemi NEFA a zpomalením jejich odbourávání (Obr. 1). Nedostatečný tlumivý efekt kompenzačních mechanismů na mobilizaci NEFA v případě hypoinzulinemie vede ke značnému zvýšení plazmatické koncentrace NEFA, ektopické depozici triglyceridů, inzulinové rezistenci a defektnímu vychytávání glukózy ve svalech. Narušené zpracování glukózy ve svalové tkáni, navozené excesivní dostupností NEFA a spojené se snížením inzulinem zprostředkované utilizace glukózy ve svalech, prokazoval ve svých klasických experimentech Randle et al.

Vliv inzulinemie na neesterifikované mastné kyseliny (NEFA) po podání bolusu glukózy – diabetes mellitus 2. typu. Křivky během zatížení glukózou
1 g/kg u 50 kontrolních a 96 pacientů s IGT nebo diabetem 2. typu, všichni neobézní (BMI 24 až 28 kg/m2). Vzorce poklesu NEFA byly rozděleny jako „skupina C“
(n = 57) – nadir podobný jako u kontrol, ale vyskytující se později než u kontrolních pacientů, po 60 minutách a trvající až 150 minut. „Skupina B“ (n = 26) –
snížení NEFA nedosahující nejnižší hodnoty kontrolních skupin ani po 150 minutách. „Skupina A“ (n = 13) – nadir NEFA mnohem vyšší než normálně, trvající
pouze 30 minut mezi 60. a 90. minutou, s největší pravděpodobností souvisí s vysokou hodnotou NEFA před zatížením. Vyšší počáteční koncentrace NEFA
a vysoké nejnižší hodnoty ve skupinách A a B indikují kromě zhoršené glukózové tolerance nižší omezení lipolýzy v tukové tkáni. [Upraveno podle 4]
Obr. 1. Vliv inzulinemie na neesterifikované mastné kyseliny (NEFA) po podání bolusu glukózy – diabetes mellitus 2. typu. Křivky během zatížení glukózou 1 g/kg u 50 kontrolních a 96 pacientů s IGT nebo diabetem 2. typu, všichni neobézní (BMI 24 až 28 kg/m2). Vzorce poklesu NEFA byly rozděleny jako „skupina C“ (n = 57) – nadir podobný jako u kontrol, ale vyskytující se později než u kontrolních pacientů, po 60 minutách a trvající až 150 minut. „Skupina B“ (n = 26) – snížení NEFA nedosahující nejnižší hodnoty kontrolních skupin ani po 150 minutách. „Skupina A“ (n = 13) – nadir NEFA mnohem vyšší než normálně, trvající pouze 30 minut mezi 60. a 90. minutou, s největší pravděpodobností souvisí s vysokou hodnotou NEFA před zatížením. Vyšší počáteční koncentrace NEFA a vysoké nejnižší hodnoty ve skupinách A a B indikují kromě zhoršené glukózové tolerance nižší omezení lipolýzy v tukové tkáni. [Upraveno podle 4]

Negativní důsledky zvýšené koncentrace NEFA v rámci diabetu

Jednotlivé mastné kyseliny, v závislosti na délce řetězce a stupni saturace, mají rozdílný vliv na vznik hyperinzulinemie. U saturovaných mastných kyselin je tento efekt mnohem více vyjádřen (Obr. 2) a je spojen s vystupňovaným uvolňováním inzulinu. Mezi metabolismem glukózy a mastných kyselin (fatty acids – FA) ve svalu existují další vzájemné interakce. Při vysokých plazmatických koncentracích NEFA dochází k hromadění triglyceridů ve svalech, zvýšení intracelulární koncentrace FA-CoA a následně k inhibici přenašečů mastných kyselin (carnitin palmitoyl transferase 1 – CPT 1) na místo jejich beta-oxidace v mitochondriích. Důsledkem je narušení odbourávání mastných kyselin (Obr. 3). NEFA jsou dále považovány za rizikový faktor náhlé srdeční smrti u diabetiků. NEFA totiž mohou mít také arytmogenní účinek, který může být zejména v podmínkách excesivní nabídky NEFA v srdci život ohrožující. Bylo prokázáno, že při akutním koronárním syndromu dochází u diabetiků k mnohem výraznějšímu zvýšení plazmatických volných mastných kyselin (Obr. 4). Arytmogenní účinek NEFA u akutního koronárního syndromu je vyvolán rychlým uvolněním katecholaminů při ischemii myokardu a následnou masivní mobilizací NEFA z tukové tkáně. Regionální změna v utilizaci metabolických substrátů v myokardu s preferenčním využitím tuků vede k omezenému zpracování glukózy, rezistenci na účinek inzulinu a zvýšení mitochondriální oxidace NEFA s následným stavem prohlubujícím deficit kyslíku.

Inzulinotropní efekt mastných kyselin. Účinek různých mastných kyselin na glukózou stimulovanou
sekreci inzulinu (GSIS) z perfundovaného pankreatu krys 18 až 24 hodin nalačno. Pankreaty byly
perfundovány nejprve 3 mmol/l glukózy a poté po dobu 40 minut 12,5 mmol/l glukózy v nepřítomnosti
nebo přítomnosti uvedené mastné kyseliny v koncentraci 0,5 mmol/l (s 1% albuminem). CONT – kontrola;
OCT – oktanoát; LINO – linoleát; OLE –oleát; PALM – palmitát; STEAR – stearát. [Upraveno podle 6]
Obr. 2. Inzulinotropní efekt mastných kyselin. Účinek různých mastných kyselin na glukózou stimulovanou sekreci inzulinu (GSIS) z perfundovaného pankreatu krys 18 až 24 hodin nalačno. Pankreaty byly perfundovány nejprve 3 mmol/l glukózy a poté po dobu 40 minut 12,5 mmol/l glukózy v nepřítomnosti nebo přítomnosti uvedené mastné kyseliny v koncentraci 0,5 mmol/l (s 1% albuminem). CONT – kontrola; OCT – oktanoát; LINO – linoleát; OLE –oleát; PALM – palmitát; STEAR – stearát. [Upraveno podle 6]

Interakce mezi metabolismem glukózy a mastných kyselin (FA) ve svalu. [Upraveno podle 2]
Obr. 3. Interakce mezi metabolismem glukózy a mastných kyselin (FA) ve svalu. [Upraveno podle 2]

Mastné kyseliny a riziko smrti při akutním koronárním syndromu. Maximální koncentrace volných mastných kyselin v séru u 200 po sobě jdoucích
mužů s akutním infarktem myokardu a věkově odpovídajících kontrol. Úmrtí během prvních 12 hodin po přijetí jsou zobrazena fialově. [Upraveno podle 3]
Obr. 4. Mastné kyseliny a riziko smrti při akutním koronárním syndromu. Maximální koncentrace volných mastných kyselin v séru u 200 po sobě jdoucích mužů s akutním infarktem myokardu a věkově odpovídajících kontrol. Úmrtí během prvních 12 hodin po přijetí jsou zobrazena fialově. [Upraveno podle 3]

Doporučení ESC (European Society of Cardiology) pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění v klinické praxi z roku 2021

Saturované tuky představují významné riziko pro vznik kardiovaskulárních onemocnění, které je u diabetiků vystupňované. Jeho důležitost zdůrazňují také letošní doporučení ESC (European Society of Cardiology) pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění v klinické praxi z roku 2021. Riziko lze snížit náhradou saturovaných tuků v potravě (Obr. 5). Totéž platí pro náhradu masa a mléčných výrobků. Polynenasycené mastné kyseliny (−25 %), mononenasycené tuky (−15 %) a v menší míře také sacharidy z celozrnných zdrojů (−9 %) redukují kardiovaskulární riziko, pokud izokaloricky nahradí dietní saturované tuky. Snížení obsahu saturovaných tuků v potravě na méně než 10 % energetického obsahu má další aditivní benefit. Významným modifikujícím faktorem je obezita. Snížení low-density lipoprotein cholesterolu (LDL-C) substitucí PUFA (polyunsaturated fatty acids) za SUFA (saturated fatty acids) je méně výrazné u obézních (5,3 %) než u osob s normální hmotností (9,7 %). Transmastné kyseliny (trans fatty acids), které vznikají průmyslovým zpracováním tuků, mají na celkový cholesterol nepříznivý vliv (zvyšují ho) a vedou k nežádoucímu snížení HDL-C (high density lipoprotein cholesterol). Každé zvýšení energetického příjmu o 2 % v podobě transmastných kyselin zvýší kardiovaskulární riziko o 23 %. Regulační autority Evropské unie stanovují horní limit pro příjem těchto tuků na 2 g/100 g tuku. Je zřejmé, že pokud by tato opatření byla dodržována, došlo by také k dalšímu žádoucímu omezení příjmu cholesterolu v dietě.

Odhadovaná procentuální změna rizika kardiovaskulárního onemocnění spojená s izokalorickými
substitucemi nasycených tuků za jiné typy tuků nebo sacharidů. [Upraveno podle 7]
Obr. 5. Odhadovaná procentuální změna rizika kardiovaskulárního onemocnění spojená s izokalorickými substitucemi nasycených tuků za jiné typy tuků nebo sacharidů. [Upraveno podle 7]

Vedle nutnosti dietních opatření potvrzují letošní doporučení ESC u pacientů s DM důležitou úlohu snižování LDL-C, které je spojeno s konzistentním snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění v klinické praxi. Podobně jako u zjevně zdravých lidí je doporučován odstupňovaný přístup zaměřený na kontrolu lipidogramu – v závislosti na stupni rizika, odhadovaném celoživotním benefitu, komorbiditách a preferencích pacienta (Obr. 6). U pacientů s DM, kteří nedosahují cílových hodnot LDL-C při léčbě statiny/ezetimibem, lze použít v léčbě také inhibitory PCSK9 (proprotein konvertáza subtilisin/kexin typu 9). Cílové hodnoty plazmatických lipidů a lipoproteinů podle ESC 2021 jsou uvedeny v tabulce 1. U diabetiků je důležité zaměřit se také na hodnotu non-HDL-C, která vyjadřuje obsah cholesterolu ve všech lipoproteinových částicích způsobujících aterosklerotická kardiovaskulární onemocnění – tj. v LDL, VLDL, VLDL remnantech, lipoproteinu (a). V doporučeních se také zdůrazňuje význam hodnocení apoproteinu B (apo-B).

Kardiovaskulární riziko a rizikové faktory léčby u pacientů s diabetes mellitus 2. typu – vývojový diagram léčby. [Upraveno podle 7]<br>
Konečné léčebné cíle pro STK (< 130 mmHg) a LDL-C (podle úrovně rizika) podle příslušných směrnic ESC. Postupný přístup musí být uplatněn jako celek: po
KROKU 1 je povinné zvážit pokračování k intenzivnějším cílům KROKU 2. Skóre rizik jsou k dispozici v aplikaci ESC CVD Risk Calculator pro mobilní zařízení
(https://www.escardio.org/Education/ESC-Prevention-of-CVD-Programme/Risk-assessment/esc-cvd-risk-calculation-app) (viz též QR kód) a na webových
stránkách, jako je https://www.u-prevent.com.
Obr. 6. Kardiovaskulární riziko a rizikové faktory léčby u pacientů s diabetes mellitus 2. typu – vývojový diagram léčby. [Upraveno podle 7]
Konečné léčebné cíle pro STK (< 130 mmHg) a LDL-C (podle úrovně rizika) podle příslušných směrnic ESC. Postupný přístup musí být uplatněn jako celek: po KROKU 1 je povinné zvážit pokračování k intenzivnějším cílům KROKU 2. Skóre rizik jsou k dispozici v aplikaci ESC CVD Risk Calculator pro mobilní zařízení (https://www.escardio.org/Education/ESC-Prevention-of-CVD-Programme/Risk-assessment/esc-cvd-risk-calculation-app) (viz též QR kód) a na webových stránkách, jako je https://www.u-prevent.com.

* Závažné poškození cílových orgánů (TOD) je definováno jako alespoň jedna z: eGFR < 45 ml/min/1,73 m2 bez ohledu na přítomnost nebo nepřítomnost albuminurie; eGFR 46–59 ml/min/1,73 m2 a mikroalbuminurie (ACR 30–300 mg/g nebo 3–30 mg/mmol); proteinurie (ACR > 300 mg/g nebo > 30 mg/mmol); přítomnost mikrovaskulárního onemocnění alespoň na třech různých místech (např. mikroalbuminurie plus retinopatie plus neuropatie).
# Pacientům s převládajícím srdečním selháním nebo CKD se doporučuje užívat inhibitor SGLT2 a pacientům po cévní mozkové příhodě se doporučuje léčba GLP-1 RA. ‡ Celoživotní přínos léčby je vyjádřen jako život bez KVO navíc získaný určitým zásahem nebo intenzifikací léčby.

Tab. 1. Cílové hodnoty plazmatických lipidů a lipoproteinů podle ESC 2021 [Upraveno podle 7]
Cílové hodnoty plazmatických lipidů a lipoproteinů podle ESC 2021 [Upraveno podle 7]

Proč je u diabetiků důležitý apo-B?

Částice LDL-C mohou být velice heterogenní. Podle hustoty rozlišujeme čtyři frakce:

• LDL-I (1,019–1,023 g/ml)

• LDL-II (1,023–1,034 g/ml),

• malé denzní LDL-III (1,034–1,044 g/ml),

• při elevaci triacylglycerolů LDL-IV (1,044–1,063 g/ml).

Hlavním determinantem subfrakcí LDL jsou částice VLDL bohaté na triglyceridy. Se stoupající hladinou triglyceridů (častá u nekompenzovaných diabetiků) narůstá tvorba malých denzních LDL (podílí se na tom zvýšená aktivita CETP – přenos triglyceridů z jádra VLDL do LDL, dále aktivovaná jaterní lipáza hydrolyzuje triglyceridy v jádru LDL a vznikají tak malé a denzní LDL, které jsou více aterogenní). Malé denzní LDL nezměříme – ale můžeme měřit apo­protein  B!!! I když je LDL-C heterogenní lipoproteinová frakce, protože obsahuje různé podtřídy LDL-C (rozdílná velikost, hustota, složení), jedna molekula apo B se naproti tomu váže na jednu lipidovou částici, a tudíž plazmatická koncentrace apo B je rovna celkovému počtu aterogenních částic. Nebo také čím větší je koncentrace apoB, tím větší je počet aterogenních částic a tím vyšší je atero­genita.

Jak nejlépe kompenzovat dyslipidemii u DM? Jak nejvíce snížit kardiovaskulární riziko u DM?

Odpověď pro klinickou praxi je jednoznačná – co nejlepší kompenzace a léčba DM! A jak může pomoci lipidolog? Pokud ke kompenzaci lipidogramu nestačí dietní a režimová opatření, je nutné použít farmakoterapii hypolipidemiky. Ta používáme zpočátku v monoterapii, ale často také v kombinaci. Jednotlivá hypolipidemika mají predikovatelný vliv na primární cíl – tj. snížení LDL-C (Tab. 2). Pilířem léčby jsou statiny. V kombinační léčbě na prvním místě zařazujeme u diabetiků ezetimib. Při hypertriglyceridemii je možné přidat do kombinace fenofibrát nebo přípravky s n-3 PUFA. Nová možnost v léčbě dyslipidemií u diabetiků jsou s. c. podávané inhibitory PCSK9. Již brzy budeme moci používat také další hypolipidemika – inclisiran a v klinickém vývoji je řada dalších (např. evinacumab).

Tab. 2. Intenzita léčby snižující hladinu lipidů [Upraveno podle 7]
Intenzita léčby snižující hladinu
lipidů [Upraveno podle 7]

Závěr

Významné změny v metabolismu tuků, které diabetes mellitus provázejí, patří mezi základní a zásadní metabolické změny u diabetiků 2. typu a mají negativní dopad na signální inzulinové dráhy. Proto je také namístě změnit glukocentrický pohled na patofyziologii diabetu a přístup redefinovat ve smyslu lipocentrického pohledu, včetně používaného adjektiva u diabetu, tj. mellitus nahrazovat novým adjektivem lipidus nebo lipomellitus.

Poděkování

Práce byla podpořena projekty PROGRES Q40 a Cooperatio LF UK Hradec Králové.

prof. MUDr. Vladimír Blaha, CSc.

III. interní gerontometabolická klinika

LF UK a FN Hradec Králové

MUDr. Martina Lášticová

III. interní gerontometabolická klinika

LF UK a FN Hradec Králové


Zdroje

1. Langlois MR, Sniderman AD. Non-HDL cholesterol or apoB: Which to prefer as a target for the prevention of atherosclerotic cardiovascular disease? Curr Cardiol Rep 2020;22(8):67.

2.  McGarry JD. Banting lecture 2001: dysregulation of fatty acid metabolism in the etiology of type 2 diabetes. Diabetes 2002;51(1):7–18.

3.  Oliver MF. Fatty acids and the risk of death during acute myocardial ischaemia. Clin Sci (Lond) 2015;128(6):349–355.

4.  Shafrir E, Raz I. Diabetes: mellitus or lipidus? Diabetologia 2003;46(3):433–440.

5.  Sniderman AD, et al. Apolipoprotein B particles and cardiovascular disease: a narrative review. JAMA Cardiol 2019;4(12):1287–1295.

6.  Stein DT, et al. The insulinotropic potency of fatty acids is influenced profoundly by their chain length and degree of saturation. J Clin Invest 1997;100(2):398–403.

7.  Visseren FLJ, et al. 2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Eur Heart J 2021;42(34):3227–3337.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#