#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo


Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 3, 2022, č. 1, s. 1
Kategorie: Úvodní slovo


Vážené dámy a pánové, kolegyně a kolegové,

v zajímavém a „nabitém“ předjarním čísle pestrého Světa praktické medicíny tentokrát dominují práce, které se zabývají léčbou diabetu. Jsou to prezentace špičkových odborníků, které v září 2021 zazněly na Celostátním mezioborovém diabetologickém sympoziu v Hradci Králové a jejich autoři je „přetavili“ v poutavé články. Část z nich se věnuje dvěma moderním lékovým skupinám antidiabetik s možným nadějným perspektivním využitím nejenom pro léčbu hyperglykemie. Nepřekvapí, že to je skupina inhibitorů SGLT2 – gliflozinů a GLP-1 receptorových agonistů (analog) s významnými kardiorenálními účinky.

GLP-1 analoga jsou už dnes využívána v léčbě obezity u nediabetiků, s glifloziny se (nejen pro jejich protektivní kardiorenální účinky i u nediabetiků) spřátelili též kardiologové i nefrologové. A doporučuji i současný pohled profesora Blahy na diabetickou dyslipidemii. Přehledný článek profesora Kvapila poskytuje zajímavý komplexní pohled na inzulinovou léčbu v dávné minulosti, současnosti i budoucnosti. Dočtete se i o dynamicky se rozvíjejícím segmentu diabetologie – aplikaci inzulinu moderními technologiemi a možnostech moderního monitorování glykemií. Když už jsme u technologií – poučme se i o dnes podceňovaném, ale současně stále velmi ceněném, jednoduchém a užitečném vyšetření moči a močového sedimentu v ordinaci praktického lékaře.

Předoperační příprava u diabetiků je stále častěji řešeným problémem, diabetiků významně přibývá i v péči praktických lékařů a zasvěcený pohled na tuto problematiku je přínosem pro diabetology, internisty, praktické lékaře, ale i ostatní specializace.

Pohled na diagnostiku a preventivní opatření u prediabetu se mění, zajímavý je komentář profesora Svačiny k postoji zahraničních odborníků.

COVID-19 je onemocnění, které dnes neškodí jen zdravotně, ale i celospolečensky. Odborný pohled na pandemii COVID-19 u diabetiků u nás a ve světě si přečtete v článku profesora Škrhy, připojeny jsou i redakcí zpracované výsledky prognózy a mortality diabetiků s COVID-19 v zahraničí.

mRNA technologie jsou v dalším článku pojednány jako terapie budoucnosti. Docent Slíva nabízí lékový profil nového přípravku pro léčbu alergické rýmy a představuje i registrace nových léků pro léčbu nádorů, anemie, chronického onemocnění ledvin, systémového lupus erythematodes.

Několik článků je věnováno i tomu, co bych shrnula pod pojem empatie… lidský soucit a současně i odborná lékařská pomoc pacientům – nejen pokud mají pacienti učinit nějaké rozhodnutí související s medicínskou problematikou. Jde hlavně o podporu, a to nejen při konkrétní nemoci, ale v nesnázích obecně. Kéž by byly výsledky výzkumů a nejrůznějších doporučení aplikovány vždy lidskou formou v denní klinické praxi. Jsem přesvědčena, a dlouhá klinická praxe mě v mém přesvědčení utvrdila, že to je ten ars medici, který umíme, který pacienti potřebují a za který jsou vděčni.

Vážené a milé kolegyně a kolegové, přeji vám příjemné čtení.

Srdečně

Alena Šmahelová


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#