#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Komentář k článku Diagnóza prediabetu: prospěšná, nebo problematická?


Autoři: prof. MUDr. Svačina Štěpán, DrSc.
Působiště autorů: 3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 3, 2022, č. 1, s. 22-23
Kategorie: komentář

Souhrn

Zajímavý článek amerických autorů o prediabetu vychází v době, kdy Společnost všeobecného lékařství vydává aktualizovaný doporučený postup Prediabetes.1 Článek a doporučený postup se v pohledu na diagnózu mírně liší.

Američtí autoři se snaží nestrašit a nestresovat pacienta relativně novou diagnózou a zdůrazňují, že prediabetes nepřináší velké riziko přechodu do diabetu 2. typu a kardiovaskulární riziko přináší jen malé, vázané zejména na komorbidity a metabolický syndrom –⁠ tedy mizící při korekci na přítomné komorbidity. Uvedená kazuistika se týká pacienta vyššího věku a skutečně platí, že riziko přechodu do diabetu 2. typu je v této věkové kategorii malé. Zcela jistě je nesmysl frekventní monitorování glykemií u pre­dia-betika.

Rovněž časné podání metforminu je chybné. I v našich doporučených postupech uvádíme stejná fakta: „U všech pacientů s prediabetem do 60 let věku a s obezitou je podání metforminu silně doporučeno. U pacientů s prediabetem nad 70 let postupujeme individuálně a rizika podávání metforminu zvažujeme vůči případnému prospěchu plynoucímu z oddálení rozvoje diabetu nebo jeho prevence. Starší pacienti z léčby prediabetu zpravidla pomocí metforminu profitují méně.“

Existuje několik dalších léků, u nichž je prokázáno ve studiích, že podání prediabetikům snižuje riziko diabetu 2. typu (akarbóza, orlistat, glitazony, liraglutid). Jejich podání však u prediabetiků není uváděno v žádném SPC ani doporučeném postupu. Některé můžeme výhodně využít v léčbě obezity prediabetiků (liraglutid, orlistat) a redukce rizika diabetu je jejich dalším efektem.

Podcenění rizik

Zde uvedený překladový článek amerických autorů rozhodně podceňuje kardiovaskulární riziko prediabetu a toto riziko nelze svádět na komorbidity. Existují práce o tzv. premetabolickém syndromu zahrnujícím prediabetes, prehypertenzi, mírnou dyslipidemii a nadváhu. Z těchto čtyř nemocí přináší nejvyšší kardiovaskulární riziko právě prediabetes (podrobně v 2 a 3). Připomeňme starší řadou studií doložené tvrzení, že každý nově zjištěný diabetik 2. typu má latentní aterosklerózu a jeho kardiovaskulární riziko je stejné jako kardiovaskulární riziko nediabetika po infarktu myokardu. Pokud vezmeme v úvahu, že každý nově zjištěný diabetik 2. typu musel prožít značnou část života jako prediabetik, pak i to dokládá kardiovaskulární riziko prediabetika. Další studie ukazují, že i onkologické riziko prediabetika je mírně zvýšené (podrobně v 2 a 4).

Shrnutí pro praxi

Celkem lze tedy shrnout, že je skutečně nesmysl monitorovat glykemie u prediabetu více než jednou za půl roku a že jiný přístup by měl být věnován starším pacientům s prediabetem, kde jsou rizika malá. O to větší pozornost by měla být věnována pacientům s prediabetem mladším 70, a zejména 60 let. Lze doložit, že u prediabetiků je typicky nedostatečná fyzická aktivita a jsou přítomny velké chyby v dietě –⁠ mnoho výrobků z masa a málo ovoce a zeleniny.[5]

Nutná je tedy vždy dietní edukace, kterou zde komentovaný článek málo zdůrazňuje. Pacienti obvykle spojují vznik prediabetu se zvýšeným příjmem cukrů, což nebylo nikdy epidemiologicky prokázáno, spíše se jedná o efekt nadměrného energetického příjmu při nízkém energetickém výdeji.

Dietní postupy

Dietní postupy (podrobně v 1) snižující výskyt prediabetu a přechod do diabetu 2. typu jsou:

* Omezení příjmu energie –⁠ zabránění vzniku nadváhy a obezity, resp. redukce hmotnosti alespoň o 5 % při zjištění u pacientů s nadváhou nebo obezitou a následně trvalé udržení snížené hmotnosti.

* Snížení příjmu zejména druhotně zpracovaného masa (uzeniny, paštiky, mleté maso, fastfood apod.).

* Snížení příjmu živočišného tuku (vepřové maso, sádlo, máslo, tučné sýry) a přepalovaného tuku (smažené potraviny).

* Zvýšení příjmu polynenasycených mastných kyselin (rostlinné oleje a ryby).

* Zvýšený příjem kávy a ořechů (každý šálek kávy v denním průměru snižuje riziko –⁠ optimální jsou 3–4 šálky kávy denně).

* Zvýšený příjem listové zeleniny (měla by být zastoupena nejméně v jednom jídle denně).

* Zvýšený příjem potravin s nižším glykemickým indexem a preference potravin s obsahem vlákniny (ovoce, zelenina, luštěniny, rýže apod.).

Dále platí, že významně nižší přechod do diabetu 2. typu je i při léčbě hypertenze pomocí inhibitorů ACE (pokles o třetinu nových případů diabetu) a blokátorů AT1 (pokles o čtvrtinu případů). To je velmi důležité, protože hypertenze předchází obvykle vznik diabetu 2. typu o 5–10 let a právě hypertonici mají často i diagnózu prediabetu (podrobně v 4).


Zdroje

1. Karen I, Svačina Š. Prediabetes: Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře. Praha: Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, 2022.

2. Svačina Š. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha: Triton, 2013.

3. Svačina Š. Prevence diabetu a jeho komplikací. Praha: Triton, 2008.

4. Fait T, Vrablík M, Češka R. Preventivní medicína. Praha: Triton, 2022.

5. Abshirini M, et al. Higher intake of phytochemical-rich foods is inversely related to prediabetes: a case-control study. Nutrition 2018;46 : 20–22.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

BONE ACADEMY 2025
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Pavel Horák, CSc., doc. MUDr. Ludmila Brunerová, Ph.D, doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., prim. MUDr. Richard Pikner, Ph.D., MUDr. Olga Růžičková, MUDr. Jan Rosa, prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr.h.c.

Cesta pacienta nejen s SMA do nervosvalového centra
Autoři: MUDr. Jana Junkerová, MUDr. Lenka Juříková

Svět praktické medicíny 2/2025 (znalostní test z časopisu)

Eozinofilní zánět a remodelace
Autoři: MUDr. Lucie Heribanová

Hypertrofická kardiomyopatie: Moderní přístupy v diagnostice a léčbě
Autoři: doc. MUDr. David Zemánek, Ph.D., MUDr. Anna Chaloupka, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#