#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Psoralen a buněčné stárnutí


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2011; 150: 655
Kategorie:

Buněčné stárnutí je navoditelné stresem, přirozeným a nevratným setrváním buněk v klidu, což vše je součástí stáří. Předčasné stárnutí kůže je významný vedlejší efekt psoralenové fotoaktivity, která je užívána při různých kožních poruchách. Dříve bylo poukazováno, že DNA mezipruhové křížení fotoaktivovaného psoralenu navozuje senescentní fenotyp v primárních fibroblastech, jenž je mediován mutovanou Ataxia telangiectasia – a Rad3-related (ATR) kinázou. Kontrolní kináza 1(Chk1) iniciuje kontrolní body cyklu a FANCD2 je známa, že je součástí poruchy DNA indukovaného arestu S-fáze příčnou opravou. V této studii autoři vyšetřili úlohu ChK a FANCD2 jako sestupných efektorů ATR ve stárnoucí signalizaci. Je demonstrováno, že Chk1 a FANCD2 jsou dlouhodobě aktivovány po psoralenové fotoaktivaci. Samotná kombinovaná redukce v expresi malých interferujících RNA (siRNA), předcházející iradiaci, částečně chrání iniciaci senescentního like-fenotypu, zatímco siRNA (Chk1 and FANCD2) transfekce stárnoucích fibroblastů uvolňuje buňky z růstového arestu. Autoři pozorovali Chk1 a FANCD2 signál rovnoměrně a se senescentní indukcí, zatímco ChJ1 a FANCD2 signál stejnoměrně přidává na stárnutí, kdežto ChK1 je hlavně odpovědný za udržení arestu buněčného cyklu.

Závěrem, funkce Chk1 a FANCD2 snižují funkci ATRv v non-redundantním způsobu pro ustavení a údržbu psoralenem indukované fotoaktivačního stárnutí.

P. Barták


Zdroje

Hovest MG, et al. Differential roles for Chk1 and FANCD2 in ATR-mediated signalling for psoralen photoactivation-induced senescence Experimental Dermatology 883–889.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka
Článek Rejstřík
Článek Kniha
Článek LYMPHO 2011

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#