#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Špinar J, Vítovec J et al.: Jak dobře žít s nemocným srdcem.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2007; 53(4): 455-456
Kategorie: Z odborné literatury

Praha: Grada 2007. 267 stran. ISBN 978−80−247−1822−4.

Recenzovaná kniha podle mého názoru v české literatuře chyběla. Kolektiv autorů je garantem toho, že je vysoce odborná, ale na druhé straně napsána srozumitelným jazykem. Jak je dáno obsahem, téma se týká prakticky celé kardiologie a poskytuje těm, kterým je určena, tedy hlavně pacientům, velmi fundované odpovědi, které jsou doprovázeny názornými obrázky, na otázky, které jsou nemocnými kladeny v ordinacích a u lůžka. Těžit z knihy ale mohou i začínající lékaři a praktičtí lékaři, kteří tak dostávají do rukou publikaci, jak a co svým pacientům vysvětlit, aby všemu potřebnému o vlastní kardiovaskulární chorobě rozuměli.

Kniha z pera dvou předních brněnských kardiologů profesorů Špinara a Vítovce, a jejich četných blízkých spolupracovníků, má bezmála 300 stran. Ve svých 13 kapitolách vysvětluje problematiku kardiovaskulárních onemocnění. V úvodu se zmiňuje vedle obecných demografických údajů o národních programech boje proti nejčastějším kardiovaskulárním nemocem, které jsou stále odpovědny za asi polovinu úmrtí. Zdůrazňují prevenci a co nejlepší léčebnou péči za aktivní pomoci populace. V dalších kapitolách pak najdeme základní údaje o anatomii a funkci srdce, doprovázené obrázky a velmi instruktivní. Podle mého názoru je také podstatná kapitola o prevenci, v níž jsou zevrubně popsány hlavní rizikové faktory – vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a změny krevních hladin dalších tuků, cukrovka, metabolický syndrom, obezita, kouření. Další kapitola poučí čtenáře o základech vzniku, příznacích, léčbě a způsobu života u hlavních kardiovaskulárních chorobách – infarktu myokardu, anginy pectoris, hypertenze, srdečního selhání, arytmiích, životu s kardiostimulátory, kardiovertery-defibrilátory, po operaci srdce, po transplantaci srdce, po cévní mozkové příhodě. Podrobná je i farmakologická kapitola, v níž jsou popsány moderní základy farmakologie a farmakoterapie s uvedením hlavních léků a jejich generických i obchodních názvů. Kapitola o vyšetření srdce informuje zevrubně o instrumentálních vyšetřovacích metodách. Následující kapitoly pak informují o fyzické aktivitě a základech dietních režimů. Kapitola o balneoterapii ukazuje postupy a cíle lázeňské léčby. Neméně důležitá je i kapitola o právních aspektech zdravotní péče, jejichž význam a důležitost stále narůstají.

Jednotlivé kapitoly jsou doplněny vtipnými citáty a přiléhavými kresbami prof. MUDr. Pavla Braveného, což činí knihu ještě atraktivnější.

Kniha si jistě najde své čtenáře a lze si jen přát, aby se takových publikací, které nemocným (ale nejen jim) vysvětlují podrobně jejich choroby.

prim. MUDr. Petr Svačina

www.fnusa.cz

e-mail: petr.svacina@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 10. 4. 2007


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 4

2007 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#