#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Předseda České internistické společnosti Richard Češka padesátníkem


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2007; 53(4): 325
Kategorie: Personalia

Dne 29. dubna 2007 se dožívá 50 let prof. MUDr. Richard Češka, CSc. Narodil se v Praze v rodině profesora Karlovy univerzity, studia na tehdejší Fakultě všeobecného lékařství UK dokončil v roce 1982 a nastoupil na III. interní kliniku, na které pracuje dodnes. Byl aspirantem zakladatele vůbec první lipidové ambulance prof. MUDr. Josefa Šobry, DrSc., pracoval jako sekundární lékař, složil 1. a 2. atestaci z vnitřního lékařství. Odborným asistentem se stal v roce 1989 a kandidátskou práci na téma Farmakoterapie hyperlipoproteinemií obhájil v roce 1992. V letech 1989-1990 absolvoval zahraniční stáž v Gladstone Foundation Laboratories for Cardiovascular Disease v San Francisku, kde zažil i silné zemětřesení. Jeho profesionální kariéra se však vyvíjela bez otřesů - po úmrtí svého učitele prof. Šobry se v roce 1997 stal vedoucím Centra preventivní kardiologie. To již rok byl předsedou nově vzniklé České společnosti pro aterosklerózu a tuto funkci zatím vždy obhájil. V roce 2002 byl jmenován docentem a v roce 2006 profesorem pro obor vnitřní lékařství. Dlouhá léta byl na klinice vedoucím lůžkového oddělení, od loňského roku je jedním ze zástupců přednosty kliniky.


Prof. Richard Češka se zabývá především preventivní kardiologií s důrazem na problematiku hyperlipoproteinemií, ve které je evropsky uznávaným odborníkem, zvaným řečníkem na kongresech, v roce 2005 byl prezidentem Evropského kongresu o ateroskleróze, pořádaného v Praze. Je autorem více než 200 publikací, 4 monografií vydaných v několika vydáních a spoluautorem řady dalších monografií. Je oblíben jako učitel, na 1. lékařské fakultě zavedl předmět Preventivní medicína. V nejlepší charvátovské tradici je všeobecně vzdělaným internistou, což ho v roce 2006 vyneslo do čela České internistické společnosti; členem jejího výboru a místopředsedou byl od roku 2002. Získal Prusíkovu cenu České angiologické společnosti v roce 1994, cenu České internistické společnosti v roce 2000 a dokonce dvakrát cenu ministra zdravotnictví jako hlavní řešitel grantu (v letech 1996 a 1999). Od roku 2004 je také členem Evropského výboru International Atherosclerosis Society.

Richard je vynikajícím společníkem, uvážlivým kolegou a šéfem, výborným tenistou a také skvělým manažerem týmu mladých lipidologů a doktorandů. Jeho schopnost organizačně zajistit kongresy možná budí bledou závist, ta však určitě zmizí na společenských akcích, které setkání provázejí. Do dalších let přejeme Richardovi trvalé zdraví, rodinnou i pracovní pohodu a pokud možno i objev nějakého toho genu pro aterosklerózu.

prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc.

prim. MUDr. Petr Sucharda, CSc.

www.vfn.cz

e-mail: stepan.svacina@vfn.cz


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 4

2007 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#