#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Štolfa J, Štork J et al.: Psoritická artritida a psoriáza.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2007; 53(4): 453
Kategorie: Z odborné literatury

Praha: Maxdorf 2007. 164 stran.ISBN 978−80−7345−002−1.

V nakladatelství Maxdorf vychází monografie pod názvem Psoriatická arritida a psoriáza autorů Jiří Štolfa, Jiří Štork a kolektivu spolupracovníků. Autoři jsou předními odborníky v oborech revmatologie a dermatovenerologie v České republice. Ve své publikaci zúročují své mnohaleté bohaté klinické zkušenosti s těmito onemocněními.

Kniha je jasně a přehledně členěna na kapitoly týkající se klinických charakteristik psoriatické artritidy, etiologie a patogeneze této choroby, kapitolu o zobrazovacích metodách, léčbě psoriatické artritidy a na kapitolu o hodnocení léčebné odpovědi u této choroby. Poslední kapitola je věnována psoriáze. Velmi cenná je kapitola o etiopatogenezi psoriatické artritidy a psoriázy, která podává přehled současných názorů na etiopatogenezi těchto onemocnění včetně oddílu o genetickém pozadí. Tato kapitola je přínosná zejména pro pochopení různých typů terapeutické intervence. V části klinické je mimo jiné uveden přehled diagnostických a klasifikačních schémat psoriatické artritidy. Důležitá je i kapitola týkající se prognózy psoriatické artritidy. Z kapitoly o zobrazovacích metodách lze vycítit velké zkušenosti autorů, vycházející z rozsáhlého RTG materiálu čítajícího mnoho tisíc snímků pacientů s touto diagnózou. Kapitola Hodnocení terapeutické odpovědi u psoriatické artritidy je nesmírně důležitá, protože reflektuje současné mezinárodní konsenzuální dokumenty zatím ne zcela dobře u nás známé. Vyvrcholením publikace je kapitola o farmakoterapii psoriatické artritidy, která je rozdělena na část zabývající se terapií konvenční (nebiologickou) a terapií biologickou, obsahující rovněž současná doporučení České revmatologické společnosti k indikaci biologické léčby u psoriatické artritidy.

Kniha je psaná srozumitelným a čtivým jazykem. Tato rozsahem útlá kniha přináší velmi přehlednou formou současné poznatky o psoriatické artritidě a psoriáze. Předpokládám, že si najde své místo v knihovnách specialistů, kteří se psoriatickou artritidou zabývají, tedy zejména revmatologů, ale bude přínosem i pro jiné odbornosti – dermatology, ortopedy, internisty i praktické lékaře.

MUDr. Petr Němec, Ph.D.

www.fnusa.cz

e-mail: petr.nemec@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 4. 4. 2007


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 4

2007 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#