#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chrobák L et al.: Propedeutika vnitřního lékařství.
Nové, zcela přepracované vydání doplněné testy.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2007; 53(4): 455
Kategorie: Z odborné literatury

Praha: Grada 2007. 243 stran. ISBN 978-80-247-1309-0.

Velmi lehce se píše recenze knihy, která se dočkala několikanásobného vydání. Vždyť jako skripta vyšla propedeutika z pera prof. Chrobáka a kolektivu hradeckých autorů již v roce 1976. Sice jsem již byl nějaký ten čas po promoci, ale pokud se dobře pamatuji, tak v té době, kdy se narodilo první vydání propedeutiky prof. Chrobáka, byla k dispozici jen skripta z interní propedeutiky napsaná prof. Milošem Štejfou seniorem. Chrobákova propedeutika byla již tehdy velice dobrá, proto ji jako skriptum vydaly četné další lékařské fakulty (včetně Olomouce, Brna a Prahy) a další kniha se teprve chystala spatřit světlo světa - propedeutika prof. Fučíka (1988), a ta nebyla (na rozdíl od propedeutiky Chrobákovy) příliš přesvědčivě přijata.

Na zde předkládané knize je přesně vidět, že vznikala z hlubokých znalostí autorů, kteří si své zkušenosti ověřovali ve svých přednáškách, seminářích a praktických cvičeních. Celkem se tedy Propedeutika vnitřního lékařství dočkala 11 vydání, a vyšla i 2krát v jazyce anglickém.

Současné 12. vydání se svou základní koncepcí vlastně ani nemůže lišit od vydání předchozích. Je zaměřeno hlavně na zvládnutí anamnézy a fyzikálních vyšetřovacích metod, které představují první přístup k nemocnému a z hlediska komunikace s nemocným jsou nesmírně důležité. Moderní medicína překypuje technikou moderními vyšetřovacími přístrojovými metodami, ale rozhovor s nemocným (anamnéza) a základní fyzikální vyšetření jsou jistě základem pro dobrou lékařskou praxi. Prof. Chrobák správně píše v úvodu ke své knize, že „...schopnost správně zhodnotit subjektivní obtíže nemocného a vytěžit maximum z fyzikálního nálezu jsou základními poznatky důležitými nejen pro studenty medicíny, ale i pro každého praktikujícího lékaře.“

12. vydání knihy je doplněno o kapitolu věnovanou komunikaci lékaře s nemocným, ale z mého pohledu hlavně o soubor otázek, testů, které bude možno jistě použít k prověření znalostí před zkouškou z propedeutiky.

Všichni, kterým se předkládaná kniha dostane do rukou, jistě ocení snahu autorského kolektivu dát všem čtenářům (studentům, mladým lékařů, lékařům před atestacemi a dalším zájemcům) spolehlivého průvodce při prvním styku s vnitřním lékařstvím, s jeho propedeutikou, protože její zvládnutí je jedním z prvních předpokladů k zvládnutí interny jako takové.

Myslím si, že nakladatelství Grada připravilo panu prof. Chrobákovi pěkný dárek k jeho významnému životnímu jubileu. Když jsem listoval dalším vydáním propedeutiky, bylo mi jasné, že autorovi nebude dovoleno spočinout na vavřínech. Čtenáři takové autory stále potřebují a já jsem přesvědčen, že i pan profesor Chrobák tuto potřebu také vnímá. Potřebujeme všichni jeho odborné znalosti a organizační schopnosti, jakož i schopnosti publikovat takto potřebné knihy.

prim. MUDr. Petr Svačina

II. interní klinika LF MU a FN u sv. Anny, Brno

www.fnusa.cz

e-mail: petr.svacina@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 4. 4. 2007


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 4

2007 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#