#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chůze – nejzdravější a nejpřirozenější pohyb


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2010; 90(1): 58
Kategorie: Aktuality/zprávy/recenze

Aktivita, která zlepšuje kondici, odbourává tukové zásoby a zbavuje stresu

Patrně všichni víme, že je chůze pro zdraví prospěšná. Jenže tento druh pohybu čím dále, tím více kvůli své pohodlnosti omezujeme na minimum. Do práce jedeme autem, z parkoviště do kanceláře sice pár kroků ujdeme, ale potom se svezeme i do druhého patra výtahem, celý den sedíme u počítače, maximálně si zajdeme (do co nejbližší restaurace) na oběd a večer jedeme autem domů, kde zalehneme u televize.

Dospělý Čech tak ujde v průměru pouhých 1 500 m za den, což je opravdu dost málo. Optimální, zdraví prospěšné je dle názoru odborníků ujít něco kolem sedmi kilometrů denně, což je asi deset tisíc kroků. Tato vzdálenost už dává solidní předpoklad pro základní tělesnou zdatnost, která vede k dobré fyzické i duševní kondici.

Ujít těchto „ideálních“ deset tisíc kroků denně trvá samozřejmě každému jinak, ale neděste se. Průměrnou rychlostí 4–5 km/h byste tuto vzdálenost měli ujít asi za dvě hodiny, což rozloženo do celého dne není tak strašné.

Všichni samozřejmě chceme zůstat štíhlí a udržet se v kondici, a tak hledáme náhradní druhy pohybu, často cestujeme do sportovního centra na druhý konec města, kupujeme si drahé vybavení, v horším případě se trápíme sportem, který nás ani nebaví, ale na spalování tukových zásob je efektivní. A přitom můžeme jednoduše cvičit při chůzi, která se dá provozovat celoročně, kdy chceme, kde chceme a nepotřebujeme k ní žádné speciální vybavení ani partnera. Chůze je navíc k našemu tělu šetrná a pro člověka přirozená, takže ji zvládne opravdu každý. Výhodou chůze je také to, že není tak náročná jako běh a nezatěžuje klouby. Je tedy i ideálním sportem pro starší osoby nebo pro osoby trpící nadváhou.

Vybavení: nejdůležitější je obuv

Je pravda, že při běhu spálíte dvakrát více kalorií, ale pouze tehdy, běžíte-li správnou technikou. Pokud nemáte dobrou fyzickou kondici, dýcháte při běhu rychle a mělce, takže se do těla dostane málo kyslíku, tuk se hůř spaluje a výsledkem je pravý opak, tedy menší množství spálených kilojoulů než při aktivní chůzi. To, kolik energie spálíte, určuje vzdálenost, kterou ujdete, rychlost chůze a vaše váha. Samozřejmě platí, že čím jste těžší, tím více kilojoulů spalujete.

Pokud nechcete chůzi pojmout pouze jako přirozenou součást denních aktivit, ale chcete začít aktivně chodit, měli byste si pořídit vhodné vybavení. Nejdůležitější je v prvé řadě pohodlná obuv, která by měla obepínat chodidlo ze všech stran, nepropouštět vodu a mít silnější podrážku. Oblečení by mělo být vyrobeno z funkčních, měkkých a lehkých materiálů, které tělu dovolí maximální rozsah pohybu. Rozhodně se vyvarujte nesavých materiálů. Na trhu najdete řadu výrobků speciálně vyvinutých pro chůzi a relaxaci, které mají i mnoho vysoce funkčních detailů. Například to mohou být oddělitelné rukávy a nohavice, tak aby bunda a kalhoty mohly být využity jako tílko a krátké kalhoty. Příznivci moderní techniky určitě ocení různé speciální kapsičky pro umístění MP3 přehrávače, rádia či mobilu. Ženy s větším poprsím by měly investovat do kvalitní sportovní podprsenky.

Chůze se jako jedna z mála pohybových aktivit doporučuje při celé řadě onemocnění. Pokud ale máte zdravotní potíže, měli byste se poradit s ošetřujícím lékařem, v jaké míře je pro vás vhodná. U závažnějších problémů, které ztěžují chůzi, jako je artróza kloubů, bolesti páteře, nestejně dlouhé dolní končetiny apod. se při chůzi spaluje více energie, což může zvyšovat únavu.

Je vhodné sledovat, jak při chůzi našlapujete a zda je těžiště těla převážně na přední straně chodidla nebo je-li spíše na vnější straně, což přispívá k borcení příčné klenby nohy. Lze využít rovněž návštěvy fyzioterapeuta, který může pomoci zbavit spasmů a vyrovnat svalovou dysbalanci. Při ploché noze je potřeba vybavit boty speciální ortopedickou vložkou nebo podpořit zborcenou klenbu např. „tapingem“. Nutností je každodenní protahování zkrácených svalů a aktivace ochablých svalů.

Prevence proti civilizačním chorobám

Pravidelná svižná chůze kromě toho, že zlepšuje fyzickou kondici a pomáhá shodit nadbytečná kila, je také výbornou prevencí celé řady nemocí. Pozitivně působí na oběhový systém, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, upravuje hodnoty krevních tuků (lipidů) a optimalizuje krevní tlak. Při chůzi se zpevňují svaly, zvyšuje se odolnost kloubů a zlepšuje koordinace. Pravidelná chůze zvyšuje hustotu kostní tkáně, funguje tedy i jako prevence osteoporózy a snižuje riziko zlomenin.

Chůze zlepšuje zásobení těla kyslíkem, tím urychluje odvod odpadních látek z organizmu a zajišťuje člověku jakousi malou očistnou kůru. Okysličuje pokožku, která si tak zachovává svou svěžest a oddaluje tím tvorbu vrásek. Je výborným prostředkem proti zácpě, zažívacím obtížím a žaludečním vředům. Lékaři ji považují i za užitečnou prevenci proti cukrovce a rakovině.

Chůze okysličuje a prokrvuje mozek, čímž zlepšuje paměť a pozitivně stimuluje nervovou soustavu. Produkuje hormony dobré nálady, odstraňuje negativní emoce a je dokonce zaručeným receptem na dlouhověkost. Chůze je nejdostupnější pohybovou aktivitou, i ona ale vyžaduje dodržování základních pravidel, aby nám přinášela dobrý pocit, dlouhověkost a zdraví.

Tab. 1. Energetická náročnost chůze (kcal./hod.)
Energetická náročnost chůze (kcal./hod.)
Zdroj: FITSTYL

Zdroj: Internet


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 1

2010 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#