#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Geriatrický pohled na zdraví a nemocnost ve stáří – změna paradigmatu?


Geriatric View on the Health and Disease in Old Age – Changes in the Paradigm?

Article is aimed at the health status of seniors, their prognosis and namely at the conception of health and disease in old age. It calls attention to the paradigm changes that should overcome the predominating concentration on the disease and stress the functional status and the quality of life of the patient. Concepts of geriatric fragility, geriatric deterioration and geriatric syndromes are delimitated. Health potential based on the stamina, vitality and creative adaptability is accepted and its relation to Antonovian concept is given. Conclusion is given to the outlines of necessary systemic changes in the health care of seniors in order to adjust it better to their actual requirements. 

Key words:
health potential, health and disease in old age, geriatric syndromes, geriatric fragility, geriatric patient, geriatric deterioration.


Autoři: Z. Kalvach;  C. Drbal 1;  H. Zavázalová 2;  M. Šnejdrlová;  J. Ondrušová
Působiště autorů: III. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha ;  Škola veřejného zdravotnictví IPVZ, Praha 1;  Ústav sociálního lékařství LF UK, Plzeň 2
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 909-915
Kategorie: Přehledový článek

Souhrn

Článek se zabývá zdravotním stavem seniorů, jeho prognózou a především pojetím zdraví a nemoci ve stáří. Upozorňuje na paradigmatické změny s překonáním převládající orientace na chorobu a s přenesením důrazu na funkční stav pacienta a kvalitu jeho života. Jsou vymezeny pojmy geriatrické křehkosti, geriatrické deteriorace a geriatrických syndromů. Je identifikován zdravotní potenciál, tvořený odolností, zdatností a kreativní adaptabilitou jako základní pojem zdraví a je uveden jeho vztah k Antonovského konceptu. V závěru jsou nastíněny systémové změny péče o zdraví seniorů, nezbytné k tomu, aby lépe a účelněji odpovídala skutečným potřebám. 

Klíčová slova:
potenciál zdraví, zdraví a nemoc ve stáří, geriatrické syndromy, geriatrická křehkost, geriatrický pacient, geriatrická deteriorace.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#