#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dermatofytózy přenosné ze zvířat


Dermatophytoses Transmitted from Animals

Dermatophytoses are infectious skin diseases caused by some sorts of Fungi – dermatophytes. Based on their source dermatophytes are classified to geophilic, zoophilic and antrophophilic groups. Animals are primary afflicted by zoophilic Fungi, manifestations on their skin are highly infectious and Fungi can be transmitted to humans. Some members of zoophilic dermatophytes are: Microsporum canis, Trichophyton mentagrophytes var. mentagrophytes and Trichophyton verrucosum. Most common clinical findings in humans and also in some animals are described. If a zoophilic dermatophytosis is diagnosed at a patient, not only treatment of that person is necessary. Isolation and treatment of the afflicted animal, disinfection of its environment and locking for other infected persons and animals are essential. Finally, three various cases of zoophilic dermatophytoses are described. 

Key words:
dermatophytes, zoophilic fungi, dermatophytoses.


Autoři: Z. Nevoralová
Působiště autorů: Kožní oddělení nemocnice v Jihlavě
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 959-963
Kategorie: Kazuistika

Souhrn

Dermatofytózy jsou infekční kožní choroby vyvolané určitými druhy hub – dermatofyty. Dermatofyty rozdělujeme podle výběru primárního hostitele na geofilní, zoofilní a antropofilní. Zoofilní druhy napadají primárně zvířata, projevy jsou vysoce nakažlivé a může tak dojít k přenosu na člověka. Nejčastějšími zástupci jsou Microsporum canis, Trichophyton mentagrophytes var. mentagrophytes a Trichophyton verrucosum. Jsou popsány základní klinické projevy nejen u člověka, ale i u zvířat, se kterými člověk přichází nejčastěji do kontaktu. Po zjištění zoofilní dermatofytózy nestačí samotná léčba pacienta. Je nezbytná i celá řada dalších opatření: zajištění a léčba nemocného zvířete, dezinfekce prostředí a vyhledávání eventuálních dalších postižených. V závěru jsou uvedeny tři rozdílné kazuistiky zoofilních dermatofytóz. 

Klíčová slova:
dermatofyta, zoofilní houby, dermatofytózy.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#