#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Roztroušená skleróza mozkomíšní a magnetickárezonance


Multiple Sclerosis and Magnetic Resonance Imaging

Multiple sclerosis is a demyelinating process presently referred to autoimmune diseases. Its diagnostics is based onclinical examination and paraclinical tests (magnetic resonance, examination of CSF and evoked potentials recording).Magnetic resonance (MR) has the highest significance, both for the diagnostics and for the monitoring of thecourse of disease and results of treatment. Results of magnetic resonance are not specific for the multiple sclerosisand therefore for the reliable diagnosis the McDonadl’s criteria have to be fulfilled. It appears thatmagnetic resonanceis more sensitive to progression of disease than the clinical examination. Monitoring of the course of disease requiresnew techniques ofMR imaging.Automatic, software assisted determination of plaque volumes in T2 and T1 weightedimages – so called „lesion load„, is checked during the patient’s treatment. Assessment of brain volume determinesprogression of atrophy. The aim of all the new methods of MR imaging is to search for a reliable technique of thedisease monitoring and namely for the prediction of disease progression.

Key words:
Multiple sclerosis, diagnostics, magnetic resonance imaging, volumetry.


Autoři: M. Jinochová;  Z. Seidl;  J. Obenberger;  J. Krásenský;  E. Havrdová 1;  T. Viták;  V. Peterová;  J. Daneš
Působiště autorů: Radiodiagnostická klinika 1. LF UK a VFN, Praha 1Neurologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2003; : 144-149
Kategorie: Články

Souhrn

Roztroušená skleróza mozkomíšní je demyelinizační onemocnění, které je řazeno mezi autoimunitní choroby.Diagnostika se opírá o klinické vyšetření a pomocné vyšetřovací metody (magnetická rezonance, vyšetření likvorua evokované potenciály). Magnetická rezonance má největší význam z paraklinických vyšetření, a to jak pro jejídiagnostiku, tak i pro monitoraci průběhu onemocnění a léčby. Obraz roztroušené sklerózy v magnetické rezonancinení specifický, pro její diagnostiku je v současné době požadováno splnění kritérií dle McDonalda. Ukazuje se, žemagnetická rezonance je více citlivá k progresi onemocnění než klinické vyšetření. Na monitoraci se v současnostiužívají nové techniky zpracování záznamu. Pomocí softwaru je automaticky vyhodnocován objem ložisek v T2 i T1váženém obraze – tzv. lesion load, který je sledován v průběhu léčby pacienta. Dále se určuje objem mozkové tkáněpro sledování progrese atrofie. Cílem všech novýchmetodik na zpracování záznamuMR je najít spolehlivou technikumonitorace a především schopnost predikce progrese onemocnění.

Klíčová slova:
roztroušená skleróza mozkomíšní, diagnostika, magnetická rezonance, volumometrie.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#