#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mít „oči jako rys“ zdaleka není samozřejmost – pomoci by měl i nový edukační projekt

24. 10. 2022

O edukačně osvětovém projektu pro zdravý zrak „Oči jako rys“ (www.ocijakorys.cz) hovoříme s ředitelkou oční kliniky TANA Mgr. Martinou Novotnou. Co může nabídnout pacientům i zdravotníkům, kteří o ně pečují. Na jaké rezervy v informovanosti a osvětě široké veřejnosti stále narážíme a jak to může změnit nová informační platforma?

Jak vás vlastně napadlo se začít věnovat této oblasti? Mohla byste se námi podělit o svůj příběh?

Ráda, ano, je to můj příběh a vlastně také příběh projektu „Oči jako rys“ – jak a proč vlastně vznikl. Oba jsou velmi úzce propojené... Všichni před sebou máme každý den spoustu problémů k řešení, musíme se vypořádat s nedostatkem času a současně jsme zahlcení spoustou informací, které musíme sledovat, třídit a na základě nich se rozhodovat. Bez očí se neobejdeme, a to že vidíme, považujeme za samozřejmost. Ale jen do té doby, než si všimneme, že se nám hůře čtou noviny nebo se u řízení auta najednou musíme více soustředit, neb při soumraku je najednou nějak horší viditelnost.

A co tedy teď s tím, že?

Přesně tak, co teď s tím. Všimla jsem si, nakolik je pro mé okolí náročné rychle získat základní informace, přehledné návody pro laiky, jaké možnosti v oblasti oční péče dnes existují. Rozhodla jsem se, že nastal čas to změnit.

A to odstartovalo tento projekt, rozumím tomu správně?

Ano, naprosto správně. Mým cílem se stalo, aby každý, kdo bude mít zájem, měl dostatek srozumitelných, správných a aktuálních informací o očích. Projekt už svým mottem „Osvěta, prevence, řešení“ naznačuje, čím se bude zabývat. Chceme nabídnout zajímavou formou podané návody jak se starat o oči, budeme přinášet aktuální zprávy a novinky z oboru, názory očních lékařů nebo zástupců očních klinik, případně si zde budete moci laicky vyzkoušet, jak vidíte. A i vy se můžete stát součástí projektu tím, že nám napíšete, co by vás zajímalo – ať už půjde o vysvětlení odborného termínu nebo třeba principu a průběhu některého z chirurgických výkonů.

V čem si myslíte, že jsou „Oči jako rys“ odlišné od jiných edukačních platforem nebo diskusních fór?

Jsem příznivcem toho, aby si každý o svém zdraví mohl rozhodovat sám, ale také aby k tomu měl co nejvíce relevantních informací, cítil se jako partner v komunikaci. Aby se i laik dokázal správně zeptat. Jedním z našich cílů je „naučíme vás jak se správně zeptat“.

Slíbila jste i svůj osobní příběh – tuším, že tam bude odpověď, proč jste si vybrala zrovna rysa.

K celému projektu mě konkrétně přivedly dva osobní zážitky.

Rys je pro mě od dětství zvíře, které ve mně vzbuzuje respekt. Dnes bohužel velmi ohrožený druh – a tím ohroženým druhem se kvůli mnoha vlivům stává i náš zrak. Během svého života jsem také považovala zrak za něco, o co není třeba se vůbec starat, a to do té doby, než moje maminka, které by nikdo nehádal její věk, jako vášnivá čtenářka začala méně číst. Občas také přinesla domů prošlou potravinu. A ukázalo se, že se jí zhoršil zrak, ale brala to jako projev stáří, takže s tím se přece „nedá nic dělat“… Možná tam byl i trochu ostych – to stáří...

Já se v té době už v oftalmologii celkem orientovala. Byla jsem u toho, když se operace šedého zákalu začala významně technologicky posunovat, a to jak díky možnostem mikrochirurgických operací, tak také díky příchodu moderních nitroočních implantátů.

A obloukem se vraťme k rysovi. Rys je zvíře, jehož smyslům se nemůžeme nikdy rovnat. Myš spatří na 75 metrů, zajíce na 300 a srnu na 500 metrů. Také se o něm říká, že umí vidět „neviděné“, a já věřím, že i my tímto projektem můžeme posunout hranici toho, jak vnímáme svůj zrak, a že není tak složité o něj pečovat.

Všichni potřebujeme především zdraví…

Ano, i když to zní jako klišé, nejvíc všichni skutečně potřebujeme to zdraví. Pokaždé, když jsem byla na nějaké oslavě, kde se předávají přání a gratulace, a zaznělo tam obligátní „všechno nejlepší a hodně zdraví“, mi to právě připomnělo, že zdraví máme jen jedno. Je jen na každém nás, jak k němu přistupujeme, jak se o něj staráme. A je opravdu třeba se o něj starat i v mladším věku.

Měla jsem a mám to štěstí, že přes 20 let pracuji v oboru, který pomáhá lidem právě se zdravím. A to právě s naším nejdůležitějším smyslem – zrakem. Oči máme všichni jen jedny, což se bohužel vůbec nepromítá do péče, kterou jim věnujeme. Je to asi jako se vším – dokud se neobjeví problémy, vše funguje, jak má, a vidíme výborně nebo alespoň dobře, nic neřešíme. A v tom je skrytá jedna z největších chyb. Svoji velkou cenu a hodnotu má prevence, pravidelné vyšetření a dostatek informací.

A tady se nám spojily příběhy...

Ano, právě v tomto momentu se spojuje můj osobní příběh a příběh projektu „Oči jako rys“. Je to již nějakých pár let (a věřte, vůbec se to nezměnilo), co ve svém okolí mluvím se známými a kamarády, i s členy své rodiny, kteří pátrají po informacích, a to ve všech pro ně dostupných mediích. Obecně, ale platí to i o informacích k očím. Někdo hledá v tisku, někdo na internetu, někdo na sociálních sítích. Bohužel se stále více setkávám se závěrem a názory, že není v lidských silách objevit relevantní zdroje a dostupné informace. A pokud už nějaké informace člověk najde, nemusejí být správné. To je ten náš současný zahlcený svět. Už prostě nemůžeme věřit všemu a všem.

Takže web projektu již funguje?

Web funguje. Můžete na něm vidět, jak vypadají jednotlivé oční vady. Jak vidí člověk s krátkozrakostí, dalekozrakostí nebo šedým zákalem. Jak se projevuje zelený zákal a co u něj hrozí. Osvětu považujeme v případě zraku za to nejdůležitější. Pokud budete mít přístup k informacím o očních vadách, možná dokážete sami u sebe nebo u svých blízkých oční vadu včas rozpoznat a vyhledat odbornou pomoc. Oftalmologické výkony jsou dnes již zcela běžné a spousta problémů se zrakem se dá velmi dobře řešit.

Dostatek informací spolu s kvalitní oční péčí zajistí vyšší kvalitu života a zrak, na který můžeme být hrdí. Vidět dobře není ani zdaleka taková samozřejmost, za jakou se považuje.

Návštěvníci webu se dozví, že existují různé způsoby, jak se o své oči lze postarat. Každá oční vada má své řešení. Někdy stačí brýle nebo kontaktní čočky, jindy je třeba nitrooční operace. Dlouhodobé a pravidelné sledování stavu očí může v budoucnu ušetřit spoustu problémů. Zdravý zrak je totiž základem kvalitního života.

Jaké další aktivity chystáte?

V příštím roce mimo jiné plánujeme ve spolupráci s odbornými společnostmi uspořádat odborné semináře určené pro širokou veřejnost.

Více informací naleznete na webu: www.ocijakorys.cz

  

Redakce proLékaře.cz



Štítky
Oftalmologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#