#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bezpečná alternativa ke konvenční terapii osteoartrózy během pandemie COVID-19

28. 4. 2020

Péče o jedince trpící osteoartrózou je v současné době limitovaná kvůli omezení péče o pacienty s chronickými chorobami. Pacienti jsou tak dočasně odkázáni na symptomatickou terapii ve formě léků (volně prodejných i vázaných na lékařský předpis) nebo též volně prodejných výživových doplňků. Užívání těchto přípravků je během pandemie COVID-19 bezpečné, vzhledem ke strachu pacientů z (dosud důkazy nepodložených) nežádoucích účinků nesteroidních antiflogistik je ale možné jim nabídnout alternativy.

Domnělá i skutečná rizika nesteroidních antiflogistik

Nesteroidní antiflogistika (NSA) představují jednu z nejčastěji užívaných skupin léků v symptomatické terapii osteoartrózy. Jejich výhodou je okamžitý nástup účinku, nevýhodou zvýšené riziko nežádoucích účinků v důsledku inhibice konstitutivní formy cyklooxygenázy 1. Tento proces může způsobit nežádoucí účinky v oblasti gastrointestinálního traktu, ledvin a koagulace.

Podávání těchto léků je tak standardně zatíženo určitým rizikem, které může vzrůstat při působení dalších faktorů. Během pandemie onemocnění COVID-19 byly publikovány mimo jiné zprávy o tom, že nesteroidní antiflogistika mohou zhoršovat průběh této infekční choroby. Z výsledků recentně publikovaných studií však vyplývá, že tyto informace nejsou podloženy relevantními důkazy a v současnosti neexistuje jasná asociace mezi užíváním NSA a závažností průběhu infekce COVID-19. Odborné společnosti přesto nabádají k opatrnosti při užívání nesteroidních antiflogistik u pacientů infikovaných novým koronavirem vzhledem k již potvrzeným nežádoucím účinkům na orgánové systémy.

Kurkumin jako bezpečná alternativa

Užívání nesteroidních antiflogistik v symptomatické terapii osteoartrózy je tedy možné i během současné pandemie. Řada pacientů však může mít strach z různých poplašných zpráv. I jim lze nabídnout vhodné a bezpečné alternativy, které zmírňují symptomy onemocnění. Příkladem jsou potravní doplňky s obsahem kurkuminu, který vykazuje odlišný mechanismus účinku v porovnání s nesteroidními antiflogistiky.

Kurkumin je vysoce selektivní inhibitor inducibilní cyklooxygenázy typu 2, prozánětlivých interleukinů (IL-1, 6, 8, 18), fosfolipázy A2 a 5-LOX, dále snižuje expresi nukleárního faktoru NF-κB a vykazuje inhibiční efekt na matrixovou metaloproteinázu 3 a inducibilní NO-syntázu typu II. Podávání kurkuminu u pacientů trpících osteoartrózou přispívá ke zmírnění zánětu, redukci bolestí a zlepšení funkční kapacity postižených kloubů.

Nevýhodou podávání kurkuminu je poměrně dlouhý nástup účinku, který se pohybuje v řádu několika týdnů, obdobně jako u látek ze skupiny symptomaticky pomalu působících léků v terapii osteoartrózy (SYSADOA). Toto období je možné v rámci symptomatické terapie překlenout rychle působícími analgetiky užívanými v léčbě osteoartrózy.

(holi)

Zdroje:
1. Russell B., Moss C., Rigg A., Van Hemelrijck M. COVID-19 and treatment with NSAIDs and corticosteroids: should we be limiting their use in the clinical setting? eCancer 2020 Mar 30; 14: 1023, doi: 10.3332/ecancer.2020.1023.
2. Fitzgerald G. A. Misguided drug advice for COVID-19. Science 2020 Mar 27; 367 (6485): 1434, doi: 10.1126/science.abb8034.
3. Henrotin Y., Clutterbuck A. L., Allaway D. et al. Biological actions of curcumin on articular chondrocytes. Osteoarthritis Cartilage 2010; 18: 141−149.



Štítky
Fyzioterapie Interní lékařství Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé Rehabilitační a fyzikální medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#