#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Role fyzioterapeuta v managementu hemofilie – definování nového normálního stavu

25. 2. 2021

Role fyzioterapie u hemofiliků historicky spočívala především v pomoci pacientům, u nichž došlo k rozvoji závažných hemofilických artropatií, které vycházely z opakovaných neléčených či nedostatečně léčených krvácení. V dnešní době je posunuta i do prevence jako takové, byť se samozřejmě stále uplatňuje při významném krvácení do kloubů či v případě, kdy hemofilik musí podstoupit operační výkon.

Proaktivní úloha fyzioterapie v nové éře léčby hemofilie

Hemofilie je vrozené onemocnění vázané na chromosom X, pro něž je charakteristické zejména opakované krvácení do svalů a kloubů, které má řadu důsledků stran zhoršení mobility, přítomnosti bolesti a omezení kvality života. Vedle substituční léčby koncentráty chybějících koagulačních faktorů je velmi důležitá i podpůrná terapie, v níž jednu z dominantních rolí hraje také fyzioterapie.

V léčbě hemofilie došlo v posledních letech k významnému posunu. Mluví se dokonce o nové éře, která nabízí minimální výskyt krvácivých příhod, či dokonce zcela bez krvácení. S tím souvisí také výzva k posunu fyzioterapie do oblasti proaktivní, spíše než reaktivní na krvácení.

Možné role fyzioterapeuta v multioborové péči

Role fyzioterapeuta v rámci multidisciplinárního týmu pečujícího o pacienta je poměrně široká. Zahrnuje zejména diferenciální diagnostiku muskuloskeletálního krvácení, podporu fyzické aktivity i na vyšší úrovni, rehabilitaci s cílem co nejvíce využít fyzický potenciál, dále posouzení a léčbu jiných muskuloskeletálních obtíží nesouvisejících s krvácením, u starších nemocných také prevenci pádů, a co je velmi důležité, i dlouhodobý a ideálně celoživotní dohled nad kloubním a svalovým zdravím.

Podpora hemofiliků ve fyzické aktivitě povede ke zlepšení celkového pocitu zdraví a zlepší celkové výsledky léčby. Existuje naděje, že právě fyzická aktivita se může do budoucna stát jedním z klíčových parametrů úspěšnosti léčby hemofilie.

Cílem by měla být snaha informovat nemocné co nejvíce o možnostech bezpečné fyzické aktivity, srovnávat očekávání nemocných s jejich možnostmi, umožnit jejich větší sociální zapojení. Je velmi důležité, aby právě fyzioterapeut vytvářel plán péče o pacienta spolu s nemocným a podpořil péči zaměřenou na konkrétní potřeby daného člověka.

(eza)

Zdroj: Wells A. J., Stephensen D. The role of the physiotherapist in the management of people with haemophilia: defining the new normal. Br J Hosp Med 2020 Aug 2; 81 (8): 1–8, doi: 10.12968/hmed.2020.0016.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Fyzioterapie Rehabilitační a fyzikální medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#