#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Celiakální sprue - editorial


Autoři: J. Utěšený
Působiště autorů: II. dětská klinika Lékařské fakulty MU a FN Brno, pracoviště dětské medicíny, Brno-Černá Pole, přednosta prof. MUDr. Zdeněk Doležel, CSc.
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2008; 54(1): 7
Kategorie: Editorial

Makovický P et al. Pozitivita sérových protilátok proti endomýziu (AEA), jejunu (JAB) a histopatologická diagnostika celakie u detí. Vnitř Lék 2007; 54(1): 25-30.

Dovoluji si uvést odborný příspěvek slovenských kolegů a připomenout, že celiakální sprue není jen problémem nás lékařů, ale bohužel ještě větším pacientů, kteří jsou „nezajímaví“ pro zdravotní pojišťovny a stát.

Promiňte mi, že můj editorial bude méně odborný, ale více lidský. Myslím, že úkolem lékaře je pomáhat nejen tělu, duši, ale i přispět k celé kvalitě života našich nemocných.

Na rozdíl od okolních států Evropy a Severní Ameriky má Česká a Slovenská republika smutný primát nejmenšího počtu pacientů s celiakální sprue. Skupina odborníků z komise pro celiakální sprue odhadla počet nepoznaných pacientů na 60-70 %. V podobná situace byla před rokem 2000 v USA. Národním programem aplikovali použité metodiky z Evropy a zjistili 12krát více pacientů. Většina z nich neměla zažívací příznaky. Dokonce nejčastějším izolovaným příznakem byla neplodnost muže nebo ženy, a to skoro u 7 % neplodných párů. Dalším varovným nálezem byl zásadně vyšší výskyt nádorového onemocnění zažívacího traktu. Není proto asi náhodou, že je v České republice nesrovnatelně vyšší počet pacientů s karcinomem tlustého střeva a počet neplodných párů. Dalším zajímavým zjištěním byl vysoký počet pacientů s potencionální a silentní formou celiakie. Ale hlavně přehled jejich příznaků, většinou monosymptomatických, a ne zažívacích. U těchto pacientů bylo rovněž zjištěno, že velmi často vyhledávali lékaře, ovšem bez valného efektu. Po skončení screeningového programu se v roce 2005 situace v USA zásadně zlepšila z několika pohledů. Snižují se výdaje na zdravotní péči, protože se u „banálních“ a chronických příznaků pomýšlí na to, že pacient může trpět celiakii. Snižuje se cena bezlepkových, státem dotovaných, potravin. Zvyšuje se informovanost mezi obyvateli, vysoké procento pacientů požádá o vyšetření samo bez lékařského doporučení.

Můj osobní názor na možnosti řešit smutný primát v počtu nepoznaných pacientů v České a Slovenské republice je následující. Nejen lékaři, ale celá veřejnost by měla být opakovaně informována, že nepoznaný pacient s celiakální sprue je zásadně dražší pro zdravotnictví. Jen jeden příklad za všechny. V roce 2002 uvádí ÚZIS, že pacienti, bez rozdílu věku, ošetření v nemocnicích ČR a propuštění s diagnózou R10.4, tedy bolest břicha, stáli VZP 286 milionů Kč.

A konečně by měla být veřejnost i lékaři informováni o tom, že jsme jediný stát, v němž si musí kauzální lék na tuto chorobu nakupovat pacient sám a stát ani neumožňuje dietní stravování dětem ve školkách a školách. Naopak tato zařízení jsou postihována, že porušují hygienickou normu.

Tolik jen několik stručných poznámek k celiakální sprue v České republice.

Proto za pacienty vás všechny kolegy prosím, myslete na tuto chorobu.

as. MUDr. Jaroslav Utěšený, CSc.

www.fnbrno.cz

e-mail: odd.48@centrum.cz

Doručeno do redakce: 9. 10. 2006


Zdroje

1. Memorandu celiakální sprue (viz níže).

2. Návrh screeningu celiakální sprue (viz níže).

3. National Institutes of Health Consensus Development Conference Statement on Celiac Disease. June 28-30, 2004. Gastroenterology 2005; 128: Suppl 1.

Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 1

2008 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#