#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Využití vícevalentních pneumokokových vakcín v ordinaci praktického lékaře


Autoři: prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D.
Působiště autorů: Katedra epidemiologie, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, Hradec Králové
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 5, 2023, č. 4, s. 58-62
Kategorie: Medicína v ČR: přehledový článek

Souhrn

Vakcinace proti pneumokokům je důležitá zejména v dětském a seniorském věku. V současnosti přicházejí nové a nové vícevalentní konjugované vakcíny, navyšuje se počet sérotypů, proti kterým chrání, a tudíž je nutné se zabývat jejich použitím v praxi. 

Vakcinace proti pneumokokovým infekcím v dospělém věku má klíčovou úlohu – pro seniory se jedná o jednu z „životních vakcín“, protože, i když jsme zaznamenali celosvětově pokles úmrtnosti na pneumonie mezi malými dětmi, u starší populace naopak množství pneumonií narůstá. Ve starší populaci navíc ani nedochází k poklesu úmrtí na pneumonie. V dospělosti je velké procento pneumonií způsobeno komunitními nebakteriemickými pneumokokovými pneumoniemi (Obr. 1),1–3 které jsou ovlivnitelné očko­váním.

Nejčastější manifestace pneumokokových infekcí u dospělých je způsobena nebakteriemickými pneumoniemi. [Upraveno podle 1–3]
Obr. 1. Nejčastější manifestace pneumokokových infekcí u dospělých je způsobena nebakteriemickými pneumoniemi. [Upraveno podle 1–3]

Konjugovaná vs. polysacharidová vakcína

Jediným hendikepem konjugovaných vakcín bylo, že neměly 23 sérotypů jako vakcíny polysacharidové. Konjugované vakcíny ovšem stimulují úplně jinak imunitní systém, protože podněcují nejen B-lymfocyty, ale zapojují do imunitní odpovědi i T-lymfocyty. To je důležité, protože s věkem klesá počet naivních B-lymfocytů, které jsou schopné být trénovány novou infekcí, a pokud máme vakcínu, která míří nejen na B-lymfocyty, ale i na T-lymfocyty, pak její účinnost je nesrovnatelně vyšší oproti polysacharidové vakcíně, která cílí jen na B-lymfocyty. Navíc u polysacharidové vakcíny účinnost vyvanula maximálně po pěti letech a bylo nutné přeočkování. Následná přeočkování však již nevedla k další imunizaci, imunitní odpověď byla naopak horší. Oproti tomu po konjugovaných vakcínách se tvoří paměťové buňky, je zde dlouhodobá protekce a nebyla stanovena nutnost přeočkování.4

Vzhledem k tomu, že se nejvíce pneumokokových nákaz vyskytuje v seniorském věku, přináší očkování konjugovanou vakcínou proti pneumokokům největší benefit osobám starším 65 let a v dospělé populaci obecně těm, kteří mají nějaké přidružené onemocnění. Očkování jsou nastavena tak, aby chránila před nejčastějšími sérotypy, včetně těch s největším potenciálem pro vznik invazivních pneumokokových onemocnění (IPO), empyému nebo fatálního průběhu.

Konjugace sérotypu přinesla nejen zlepšení imunitní odpovědi a vyšší stimulaci imunitního systému, ale i možnosti navazovat nové a nové antigeny sérotypů pneumokoka, kterých je celá řada. Konjugované vakcíny původně za čínaly na 13 sérotypech, později chránily proti 15 sérotypům a nyní nově proti 20. A připravují se další. Sérotypy však nebude možné přidávat donekonečna a ani není možné se pneumokoka úplně zbavit – je běžnou součástí našeho mikrobiomu a slizniční flóry. Jde o to, si vytvořit ochranu proti těm základním, které způsobují těžká onemocnění. Na obrázku 25–9 je vidět, jak se konjugované vakcíny vyvíjely – na posledním řádku je pro srovnání uvedena polysacharidová 23valentní. Postupem času se přidávaly antigeny proti dalším a dalším sérotypům a se zatím poslední 20valentní vakcínou se konjugované vakcíny v počtu sérotypů již velmi přiblížily nejvalentnější polysacharidové vakcíně. Proti ní mají ovšem výhodu konjugace – tudíž dochází ke stimulaci B- i T-lymfocytů, vyšší tvorbě paměťových buněk a lepší imunitní odpovědi.

Sérotypy u schválených vícevalentních pneumokokových vakcín. [Upraveno podle 5–9]
Obr. 2. Sérotypy u schválených vícevalentních pneumokokových vakcín. [Upraveno podle 5–9]

Potenciální pokrytí sérotypů IPO v ČR na základě reálných epidemiologických dat z roku 2019 – dospělí starší 20 let. [Upraveno podle 5–10]
Obr. 3. Potenciální pokrytí sérotypů IPO v ČR na základě reálných epidemiologických dat z roku 2019 – dospělí starší 20 let. [Upraveno podle 5–10]

Konjugovaná 20valentní vakcína

K vakcinaci dospělých byla konjugovaná 20valentní vakcína (PCV20) schválena ve Spojených státech v roce 2021 a čerstvě v letošním roce byla schválena i pro děti. Lze předpokládat, že i Evropa bude tento trend následovat. V současnosti je u nás vakcína k dispozici pro dospělé starší 18 let.

Potenciální pokrytí sérotypů je vidět na obrázku 3.5–10 Zde uvedená data jsou z ČR z roku 2019 u osob starších 20 let. Je na nich vidět, které sérotypy pneumokoka onemocnění způsobují, zda jsou či nejsou obsaženy ve vakcíně a kolik sérotypů může ta která vakcína pokrýt. S tím, jak se přidává valentnost, zvyšuje se pokrytí. U starších 20 let je to 64 % pro 20valentní konjugovanou vakcínu. U 23valentní polysacharidové je to 70 %. Nelze pokrýt úplně všechny sérotypy, které se v České republice vyskytují, ovšem rozdíl mezi 70% a 64% pokrytím není již příliš významný. U starších 65 let je tento rozdíl ještě nižší – 23valentní vakcína pokrývá 68 % sérotypů a 20valentní konjugovaná 63 %, tudíž u seniorů je rozdíl v pokrytí ještě nižší, přičemž konjugovaná vakcína chrání lépe.

Nejčastější sérotypy způsobující IPO jsou 3, 8, 22F (významný je i sérotyp 19). Všechny tyto sérotypy jsou obsaženy ve vakcíně. Nejvíce v riziku jsou malé děti a děti předškolního věku a potom starší 60 let, nejvíce 65+. V roce 2021 došlo sice k poklesu nákaz u seniorů, ale podle dat z roku 2022 se ukazuje, že to bylo dáno čistě jen restriktivními opatřeními proti COVID-19. Tedy trend se bohužel nelepší a nelepší se příliš ani proočkovanost seniorů.

Registrace 20valentní konjugované vakcíny proběhla na základě srovnávacích dat11, 12 s předcházejícími vakcínami, 13valentní, 15valentní i s vakcínou polysacharidovou – výsledky u této vakcíny nejsou horší než u vakcín předcházejících, vakcína vyvolala silnou imunitní odpověď nejen u osob 50+ a18+, ale i u populace 65+, její bezpečnostní profil byl také srovnatelný a dobrý a incidence nežádoucích účinků byla nízká. Registrace probíhala takto: sérotypy, které jsou obsaženy i ve 13valentní konjugované vakcíně, se srovnávaly s 13valentní konjugovanou vakcínou, sérotypy, které zde jsou navíc, se srovnávaly s 23valentní polysacharidovou vakcínou. Důležité bylo, aby nová vakcína ve sledovaných parametrech nebyla horší. Proběhla řada studií11, 12 a zjistilo se, ze PCV20 vyvolala robustní imunitní odpověď na všech 20 sérotypů.

Proběhla i studie zkoumající, jak působí 20valentní vakcína na pa­cienty, kteří byli předtím naočkováni jinou vakcínou. Byli rozděleni do tří skupin – první byla naočkovaná polysacharidovou 23valentní, druhá 13valentní konjugovanou a třetí nejprve 13valentní konjugovanou a poté 23valentní polysacharidovou. U všech tří skupin se měsíc po podání 20valentní konjugované vakcíny stanovovala kvalita protilátek a u všech tří skupin lze konstatovat, že PCV20 vyvolala robustní imunitní odpověď na všech 20 sérotypů nezávisle na předchozím očkování proti pneumokokovým onemocněním.11–13

 

Komu vakcínu nabídnout?

Vakcína je v současnosti určená pro pacienty starší 18 let, přičemž největší přínos má pro seniorskou populaci – pacienty starší 60 let, resp. pro pacienty 65+, kterým je i hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Bez ohledu na věk bychom měli konjugovanou 20valentní vakcínu nabízet následujícím skupinám pacientů:14

• pacienti s chronickým onemocněním srdce, plic a dýchacích cest (včetně astmatu a CHOPN), jater,

• kuřáci, alkoholici,

• pacienti s diabetes mellitus,

• pacienti s anamnézou invazivního pneumo­kokového nebo meningokokového onemocnění,

• pacienti s únikem mozkomíšního moku (trauma, ventrikuloperitoneální shunt), kochleární implantát,

• pacienti s primární imunodeficiencí,

• pacienti se sekundární imunodeficiencí:

– anatomická a funkční hyposplenie a asplenie, hemoglobinopatie,

– chronické renální selhání nebo nefrotický syndrom,

– imunosupresivní terapie, radioterapie,

– generalizované maligní onemocnění,

– hematoonkologické onemocnění, leu­kemie, Hodgkinova nemoc, lymfom, mnohočetný myelom,

– transplantace solidních orgánů,

– transplantace hematopoetických buněk,

– infekce HIV.

Zde je důležité, že ne všichni tito pa­cienti si uvědomují, že jsou v riziku, pokud ještě nedosáhli seniorského věku.

Jak očkovat?

Doporučená vakcinační schémata (Tab. 1) jsou podrobněji uvedena na stránkách České vakcinologické společnosti (www.vakcinace.eu).14 Pokud budeme mít například seniora, který nebyl nikdy očkován nebo není známo, zda byl očkován, potom je ho možné naočkovat konjugovanou 20valentní vakcínou, případně 15valentní, ale v tomto případě je nezbytné ho i přeočkovat 23valentní poly­sacharidovou, aby se rozšířilo spektrum pokrytí. Určitě je jednodušší jej naočkovat 20valentní vakcínou bez nutnosti přeočkování než vakcínou 15valentní a pak 23valentní.

Na stránkách Vakcinologické společnosti jsou uvedeny i aktuální rozestupy mezi jednotlivými očkováními. Pokud byl například pacient v minulosti očkován 23valentní polysacharidovou vakcínou a bude přeočkován 20valentní konjugovanou, měl by zde být zachován minimálně roční odstup. Po 20valentní konjugované vakcíně obecně není nutnost přeočkovávat, výjimkou jsou pa­cienti s imunokompromitujícími stavy – například u pacienta po transplantaci krvetvorných buněk je podle doporučení počítáno se třemi dávkami PCV20 v intervalu 0–4–4 týdny, pokud je zde navíc přítomna reakce štěpu proti hostiteli (GvHD), doporučuje se po 6 měsících od poslední dávky ještě dávka čtvrtá.

Tab. 1. Doporučené očkovací schéma [Upraveno podle 14]
Doporučené očkovací schéma [Upraveno podle 14]
HSCT = transplantace hematopoetických kmenových buněk GvHD = reakce štěpu proti hostiteli

Závěr

Dvacetivalentní konjugovaná vakcína je u nás v současnosti určena jen pro dospělé, ale lze předpokládat, že brzy bude schválena pro použití i v pediatrické populaci. Výhodou je, že může být aplikována simultánně s vakcínami proti chřipce.

Vzhledem k imunogenitě a zapojení paměťových buněk do imunity by obecně měly být preferovány u dospělých konjugované vakcíny, zejména když se svou valentností blíží zatím nejvíce valentní (23valentní) vakcíně polysacharidové. Obzvláště u seniorské populace je důležité zvýšit proočkovanost proti pneumokokům. Pro dosažení tohoto cíle je nezbytné sjednotit a zjednodušit systém úhrad konjugovaných vakcín. Nabídka vakcín vybraným pacientům je úkolem pro zdravotnické pracovníky – hlavně pro všeobecné praktické lékaře a specialisty.


Zdroje

1.     Centers for Disease Control and Prevention. Pneumococcal disease. In: Hamborsky J, Kroger A, Wolfe S (eds.). Epidemiology and prevention of vaccine-preventable diseases. 13th ed. Washington, DC: Public Health Foun­dation, 2015:279–296. 
2.     Said MA, et al. Estimating the Burden of Pneumococcal Pneumonia among Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Diagnostic Techniques. PLoS One 2013;8(4):e60273. 
3.     McLaughlin JM, et al. Effectiveness of 13-Valent Pneumococcal Conjugate Vaccine Against Hospitalization for Community-Acquired Pneumonia in Older US Adults: A Test-Negative Design. Clin Infect Dis. 2018;67(10):1498-1506. 
4.     Chlíbek R, a kol. Očkování dospělých. 2. přepracované vydání. Praha: Mladá fronta, 2020. 
5.     SPC Synflorix.
6.     SPC Prevenar 13.
7.     SPC Pneumovax 23. 
8.     SPC Vaxneuvance.
9.      SPC Apexxnar.
10.     Zprávy CEM (SZU, Praha) 2020;29(6):246.
11.     Essink B, et al. Clinical infectious diseases, 2021; ciab990. 12e. NCT03760146. 
12.     Cannon K, et al. A trial to evaluate the safety and immunogenicity of a 20-valent pneumococcal conjugate vaccine in populations of adults ≥65 years of age with different prior pneumococcal vaccination. Vaccine. 2021;39(51):7494–7502. 
13.     Klein NP, et al. A phase 3, randomized, double-blind study to evaluate the immunogenicity and safety of 3 lots of 20-valent pneumococcal conjugate vaccine in pneumococcal vaccine-naive adults 18 through 49 years of age. Vaccine. 2021;39(38):5428–5435. 
14.     Doporučení ČVS ČLS JEP pro očkování proti pneumokokovým onemocněním v dospělosti, 21. 12. 2022. Dostupné na: https://www.vakcinace.eu/.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#