#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové registrace na evropském poli


Autoři: doc. MUDr. Slíva Jiří, Ph.D.
Působiště autorů: Ústav farmakologie, 3. LF UK, Praha
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 3, 2022, č. 4, s. 13-14
Kategorie: Aktuality

V tomto dílu již pravidelné rubriky Světa praktické medicíny bude představeno několik zajímavých novinek z oblasti léčby virových infekcí, novinka v léčbě astmatu a přípravek k léčbě cholestatického pruritu u nemocných s Alagillovým syndromem.

 

Inovace v léčbě virových infekcí

Respirační syncytiální virus

Respirační syncytiální virus (RSV) je nejčastější příčinou lékařsky ošetřených infekcí dolních cest dýchacích (LRTI) a hlavní příčinou hospitalizace u všech kojenců, přičemž nejvíce se vyskytuje u dětí narozených zdravých a v termínu. Například v roce 2015 způsobil RSV celosvětově odhadem 33 milionů infekcí dolních cest dýchacích u dětí mladších pěti let; 3,2 milionu z nich si vyžádalo hospitalizaci. Zemřelo přibližně 59 600 dětí, naprostá většina (43 600) v zemích s nízkými a středními příjmy. Navzdory poklesu počtu infekcí RSV během pandemie v letech 2020 a 2021 se po uvolnění opatření ke zmírnění COVID-19 očekává opětovný nárůst infekcí. V Evropské unii (EU) je virus obvykle častější během zimy. V současné době není k dispozici žádná možnost prevence pro všechny kojence a léčba je omezena na symptomatickou úlevu.

V září tohoto roku Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské lékové agentury přijal kladné stanovisko k látce nirsevimab určené pro prevenci onemocnění dolních cest dýchacích respiračním syncytiálním virem u novorozenců a kojenců.

Nirsevimab je antivirová monoklonální protilátka, jež byla navržena tak, aby se navázala na F (fúzní) protein, v důsledku čehož virus ztrácí schopnost průniku do hostitelské buňky. Vzhledem k tomu, že látka je z těla odstraňována pozvolna po dobu několika měsíců, jediná dávka přípravku chrání kojence před onemocněním RSV během celé sezony RSV.

Aktuálně jde o první a jedinou jednorázovou pasivní imunizaci pro širší populaci kojenců, včetně těch, kteří se narodili zdraví, v termínu nebo předčasně či se specifickými zdravotními potížemi. Své doporučení výbor zakládá na výsledcích programu Beyfortus, včetně studií MELODY a studií fáze IIb.1, 2 Přípravek byl posléze schválen v urychleném režimu PRIME.

V uvedených studiích bylo dosaženo signifikantního snížení výskytu LRTI způsobených RSV během sezony RSV oproti placebu. Bezpečnostní profil pří pravku byl přitom srovnatelný s placebem či palivizumabem ve studii MED LEY.

Cytomegalovirové infekce

Na základě zářijového doporučení CHMP byl v listopadu tohoto roku rovněž schválen léčivý přípravek pro léčbu cytomegalovirových (CMV) infekcí s obsahem maribaviru. Připomeňme, že ve většině případů infekce je virus latentní a nevyvolává onemocnění ani jakékoliv příznaky. Obvykle se virus aktivuje pouze u pacientů, kteří mají z nějakého důvodu oslabený imunitní systém (dle odhadu COMP jde zhruba o 4 z 10 tisíc obyvatel EU). Riziko aktivace latentní CMV je zvláště vysoké, je-li oslabena buněčná složka imunity. CMV onemocnění může postihnout řadu orgánů (oči, plíce či gastrointestinální trakt) a způsobit jejich selhání.

Maribavir je prvním antivirotikem blokujícím proteinkinázu UL97 a její přirozené substráty. Aktuálně je zde schválen k léčbě CMV infekce a/nebo onemocnění, která jsou odolná vůči jedné nebo více předchozím terapiím, včetně gancikloviru, valgancikloviru, cidofoviru nebo foskarnetu u dospělých pacientů, kteří podstoupili transplantaci kostní dřeně nebo transplantaci solidního orgánu. 3

Maribavir byl schválen především s odkazem na výsledky multicentrické randomizované klinické studie SOL STICE zahrnující 352 nemocných po transplantaci orgánu či kostní dřeně s anamnézou refrakterní CMV infekce. Maribavir zde oproti jiné protivirové léčbě výrazně častěji vedl k dosažení clearance viru.4

Horečka dengue

Do třetice uveďme ještě kladné říjnové vyjádření CHMP stran tetravalentní vakcíny (živá, atenuovaná) proti horečce dengue v prevenci infekce sérotypy 1, 2, 3 a 4 u osob starších čtyř let. Dostupná bude ve formě prášku a rozpouštědla pro přípravu injekčního roztoku. Připomeňme, že dengue je tropické onemocnění přenášené komáry rodu Aedes (Ae. aegypti, Ae. albopictus) způsobené virem dengue (jednovláknový RNA virus z čeledi Flaviviridae), které u většiny nakažených vede pouze k mírným projevům podobným chřipce. U malého počtu osob se však rozvine závažné onemocnění s potenciálně smrtelným krvácením a poškozením orgánů. Celosvětová odhadovaná úmrtnost je 20 000 až 25 000 ročně, především u dětí.

Tetravalentní vakcína proti horečce dengue zabraňuje horečce, závažnému onemocnění a hospitalizaci způsobené kterýmkoli ze čtyř sérotypů viru dengue. Tato vakcína obdržela doporučení EMA v rámci programu EU Medicines for all (EU-M4All), což je mechanismus, jenž umožňuje výboru CHMP posuzovat léky, které jsou určeny k použití v zemích s nízkými a středními příjmy mimo EU. Vakcína nicméně zároveň získala kladné stanovisko pro použití v EU.5 

Virus Epsteina-Barrové

Spíše již pod čarou zmiňme ještě kladné říjnové stanovisko CHMP k látce tabelecleucel určené k léčbě posttransplantačního lymfoproliferativního onemocnění pozitivního na virus Epsteina-Barrové. Určena je pro dospělé i děti po transplantaci kostní dřeně nebo solidního orgánu. Stejně jako výše zmíněný nirsevimab i tato látka byla posléze schválena v režimu PRIME. Tabelecleucel řadíme mezi tzv. léčivé přípravky pro moderní terapii (ATMT) vyrobené z T-lymfocytů, které byly odebrány dárci (alogenní). Poté, co je lék podán pacientovi, očekává se, že T-buňky napadnou a zabijí jeho vlastní infikované B-buňky, čímž pomohou kontrolovat onemocnění.6

Inovace v léčbě astmatu

Na základě červnového doporučení CHMP byl v září letošního roku v zemích EU schválen inovativně působící tezepelumab jakožto doplňková udržovací léčba u pacientů ve věku 12 let a starších osob s těžkým astmatem, kteří jsou nedostatečně kontrolováni vysokými dávkami inhalačních kortikosteroidů a dalšími antiastmatiky.

Tezepelumab je anti-TSLP, lidská monoklonální protilátka IgG2λ, která se váže na lidský TSLP (thymický stromální lymfopoetin) s vysokou afinitou a zabraňuje jeho interakci s heterodimerním TSLP receptorem. TSLP, cytokin pocházející z epiteliálních buněk, zaujímá přední pozici v zánětlivé kaskádě a hraje ústřední roli v iniciaci a přetrvávání zánětu dýchacích cest u astmatu. TSLP reguluje imunitu na povrchu dýchacích cest, ovlivňuje dendritické buňky a další vrozené a adaptivní imunitní buňky a vyvolává následné zánětlivé procesy a bronchiální hyperreaktivitu. Bylo také prokázáno, že TSLP má nepřímé účinky na strukturální buňky dýchacích cest (např. fibroblasty a hladké svalové buňky dýchacích cest). U astmatu jak alergické, tak nealergické spouštěče indukují produkci TSLP. Blokování TSLP tezepelumabem snižuje hladiny širokého spektra biomarkerů a cytokinů spojených se zánětem (např. krevní eozinofily, FeNO, IgE, IL-5 a IL-13).7

Jde o první biologický přípravek schválený v Evropě pro těžké astma, který působí na vrcholu zánětlivé kaskády blokováním thymického stromálního lymfopoetinu. Schválení Evropskou komisí bylo založeno na výsledcích klinické studie PATHFINDER, která zahrnovala stěžejní studii NAVIGATOR fáze III, ve které byla tato látka výrazně účinnější oproti placebu ve všech primárních a klíčových sekundárních cílových parametrech v případě, že byl tezepelumab přidán ke standardní terapii. Léčba významně snížila exacerbace astmatu v průběhu klinických studií, které zahrnovaly širokou populaci pacientů s těžkým astmatem bez ohledu na klíčové biomarkery.8–10

Sirotek namísto závěru

V polovině října výbor CHMP doporučil schválení maralixibatu v léčbě cholestatického pruritu u nemocných s Alagillovým syndromem (ALGS) u dětí starších dvou měsíců. ALGS je multisystémové onemocnění se širokým spektrem klinické variability; tato variabilita je vidět i mezi jednotlivci ze stejné rodiny. Hlavními klinickými projevy ALGS jsou nedostatek žlučovodů při biopsii jater, cholestáza, vrozené srdeční vady (primárně postihující plicní tepny), motýlí obratle, oftalmologické abnormality (nejčastěji zadní embryotoxon) a charakteristické rysy obličeje. Mohou se také objevit renální abnormality, selhání růstu, vývojové zpoždění, splenomegalie a vaskulární abnormality.11


Zdroje

1. Bergeron HC, Tripp RA. Breakthrough therapy designation of nirsevimab for the prevention of lower respiratory tract illness caused by respiratory syncytial virus infections (RSV). Expert Opin Investig Drugs 2022;31(1):23–29.

2. Hammitt LL, Dagan R, Yuan Y, et al. Nirsevimab for prevention of RSV in healthy late- -preterm and term infants. N Engl J Med 2022;386(9):837–846.

3. European Commission (EC) Approves LIVTENCITYTM▼ (maribavir) for the treatment of adults with post-transplant cytomegalovirus (CMV) infection and/or disease that are refractory (with or without resistance) to one or more prior therapies. Dostupné na: https://www.takeda.com/newsroom/newsreleases/2022/ european-commission-ec-approves-livtencitytm-maribavir.

4. Avery RK, Alain S, Alexander BD, et al. Maribavir for refractory cytomegalovirus infections with or without resistance post-transplant: results from a phase 3 randomized clinical trial. Clin Infect Dis 2022;75(4):690–701. doi: 10.1093/cid/ciab988. PMID: 34864943; PMCID: PMC9464078.

5. Qdenga. Dostupné na: https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries- opinion/qdenga.

6. First therapy to treat transplant patients with post-transplant lymphoproliferative disease. Dostupné na: https://www.ema.europa.eu/en/news/ first-therapy-treat-transplant-patients-post-transplant-lymphoproliferative-disease.

7. Pelaia C, Pelaia G, Crimi C, et al. Tezepelumab: a potential new biological therapy for severe refractory asthma. Int J Mol Sci 2021;22(9):4369.

8. Menzies-Gow A, Corren J, Bourdin A, et al. Tezepelumab in adults and adolescents with severe, uncontrolled asthma. N Engl J Med 2021;384(19):1800–1809.

9. Corren J, Ambrose CS, Sałapa K, et al. Efficacy of tezepelumab in patients with severe, uncontrolled asthma and perennial allergy. J Allergy Clin Immunol Pract 2021;9(12): 4334–4342.e6.

10. Corren J, Garcia Gil E, Griffiths JM, et al. Tezepelumab improves patient-reported outcomes in patients with severe, uncontrolled asthma in PATHWAY. Ann Allergy Asthma Immunol 2021;126(2):187–193.

11. Spinner NB, Gilbert MA, Loomes KM, et al. Alagille syndrome. 2000 May 19 [Updated 2019 Dec 12]. In: Adam MP, Everman DB, Mirzaa GM, et al. (editors). GeneReviews® [Internet]. Seattle (WA): University of Washington, Seattle; 1993–2022. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1273.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#