#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kardiovaskulární bezpečnost antidiabetik u seniorů


Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 3, 2022, č. 4, s. 34-35
Kategorie: Medicína v ČR: přehledový článek

Výsledky klinických studií, prespecifikovaných analýz podsouborů a metaanalýz jasně prokazují, že nová antidiabetika (gliptiny, glifloziny, injekční inkretiny) jsou účinná i bezpečná u seniorů. Navíc pro injekční inkretiny a glifloziny platí, že snižují také riziko velkých kardiovaskulárních příhod (MACE). Z hlediska bezpečnosti je pak velmi významnou vlastností pro užití v terapii osob vyššího věku minimalizace rizika hypoglykemie.

 

Kardiovaskulární revoluce prodloužila naději dožití nejen ve všeobecné populaci, ale i v populaci nemocných s diabetem. V České republice se v minulé dekádě (době předcovidové) mortalita diabetiků neléčených inzulinem shodovala s nediabetickou populací shodného věku. V roce 2021 byl medián věku léčených antidiabetiky 69 let, celkem byla antidiabetika předepisována 540 000 pacientům.1

Jestliže prvotním imperativem bylo získání průkazu kardiovaskulární bezpečnosti antidiabetické terapie obecně, v poslední době byla snaha prokázat i bezpečnost terapie novými třídami antidiabetik (gliptiny, glifloziny, injekční inkretiny) také u seniorů. Důvodů je více, ale dva můžeme považovat za zásadní.

Starší léčba diabetu (sulfonylurea) byla osvědčeným a účinným prostředkem ke snížení glykemie, byla ale zatížena vysokým rizikem hypoglykemie. Nejnebezpečnější molekula – glibenklamid – byla opuštěna. Nové třídy antidiabetik byly preferovány v první fázi zejména pro minimální riziko hypoglykemie (které je veskrze shodné s placebem).2 Proto bylo zřejmé, že právě senioři, jako nejvulnerabilnější populace k rizikům vyplývajícím z hypoglykemie, mohou být preferovanou skupinou pro nová antidiabetika. Senioři nejsou obvykle zahrnováni do populace studií fáze IV, neboť většinou je horní hranice pro vstup okolo 65 let. Bylo zapotřebí získat i důkazy vztahující se ke kardiovaskulární bezpečnosti u seniorů. Což souvisí s druhým důvodem a tím je prodloužení naděje dožití. Neboť právě prodlužující se délka expozice antidiabetické terapii jako důsledek snížené mortality byla jedním z hlavních imperativů k vědeckému průkazu kardiovaskulární bezpečnosti této terapie.

Pro naše potřeby rozdělme antidiabetika na osvědčená (klasická) a nová. Mezi klasická antidiabetika řadíme metformin, sulfonylureu, glinidy, akarbózu, inzulin a pioglitazon. Mezi nové třídy pak řadíme gliptiny (inhibitory DPP-4; sitagliptin, vildagliptin, saxagliptin, linagliptin a alogliptin), agonisty receptoru pro GLP-1 (injekční inkretiny; exenatid, lixisenatid, liraglutid, semaglutid, dulaglutid a albiglutid), glifloziny (inhibitory SGLT2; dapagliflozin, empagliflozin, ertugliflozin, kanagliflozin a nově sotagliflozin). Informace k našemu tématu nejsou konzistentní, ve vztahu k hodnocení kardiovaskulární bezpečnosti nejsou, až na vzácné výjimky, k dispozici prospektivní, randomizované a dvojitě zaslepené studie, které by byly primárně metodicky koncipovány pro populaci starší 65 let. V naprosté většině případů se tedy jedná o analýzy provedené buď post hoc, nebo podle prespecifikovaného protokolu (v poslední době).

Efektivita antidiabetik u seniorů

S prodlužující se délkou průběhu diabetu, a tedy i s prodlužující se dobou života „s diabetem“ se zvyšuje pravděpodobnost snížené efektivity antidiabetické terapie, jejíž účinek je vázán na přítomnost endogenního inzulinu (inkretiny). Důvodem je progresivní úbytek sekrece endogenního inzulinu. Současně se zvyšuje důležitost těsné kompenzace u „mladších“ seniorů z důvodu důsledné prevence mikrovaskulárních, specifických komplikací (zejména neuropatie, ta je svými důsledky u seniorů kriticky závažnou komplikací). Prvním krokem musel být proto důkaz o dostatečné účinnosti (a standardní bezpečnosti) léčby antidiabetiky u seniorů.

Gliptiny. Podle dostupných publikací byla účinnost a bezpečnost prokázána pro linagliptin v porovnání s glimepiridem v kombinaci s inzulinem,3 pro saxagliptin,4–6 vildagliptin,7 sitagliptin.8 Pro pacienty starší 70 let byla prokázána účinnost a bezpečnost u linagliptinu v porovnání s placebem ve studii cílené pouze na tuto populaci.9 Účinnost a bezpečnost oproti gliklazidu v monoterapii prokázal také alogliptin.10

Glifloziny. Hodnověrná metaanalýza potvrzuje bezpečnost a účinnost pro glifloziny v populaci starší 65 let.11 Sdružená analýza výsledků pro subpopulace seniorů studií fáze III je k dispozici pro ertugliflozin, potvrzuje bezpečnost a účinnost.12 Pro kanagliflozin je příznivý efekt prokázán nejen pro pacienty nad 55 let věku,13 ale i pro populaci starší 75 let.14 Oproti gliptinům se, podle očekávání, vyskytují nežádoucí účinky známé – mykotické infekce genitálu a vyšší riziko důsledků volumové deplece.

Injekční inkretiny (GLP-1RA). K této skupině antidiabetik není dohledatelná žádná originální práce koncipovaná pro seniory s diabetem. Post hoc analýza je derivována z dat studie DUAL II a týká se efektu fixní kombinace inzulinu degludek a liraglutidu. 15 Fixní kombinace se jeví být efektivnější a bezpečnější v porovnání s inzulinem degludek nebo liraglutidem samostatně.

Kardiovaskulární bezpečnost nových antidiabetik: liší se efekt u seniorů?

Bezpečnost gliflozinů potvrzuje metaanalýza cílená na populaci seniorů,16 nicméně na otázku nejlépe odpovídá komplexní metaanalýza hodnotící kardiovaskulární bezpečnost u pacientů seniorů týkající se léčby gliptiny, glifloziny a GLP-1RA.17 Metaanalýza zahrnuje výsledky z 11 studií s celkem 93 502 pacienty. Hodnotí konzistenci subanalýzy pro populaci ≥ 65 roků v porovnání s celkovými výsledky, resp. s mladšími osobami. Základním posuzovaným parametrem jsou tzv. velké kardiovaskulární příhody (MACE): akutní infarkt myokardu, cévní mozková příhoda a úmrtí z kardiovaskulárních příčin. V porovnání se standardní terapií GLP-1RA snižují riziko MACE statisticky významně o 18 %, glifloziny také významně, a to o 10 %. Metaanalýza provedená pro soubor nemocných starších 75 let přinesla podobné výsledky.

Pro gliptiny obecně platí, že jsou bezpečnými antidiabetiky z hlediska rizika kardiovaskulárních komplikací, jejich vliv na riziko je považován za neutrální,18 a to s trvale diskutovanou výjimkou zvýšeného rizika hospitalizace pro srdeční selhání u saxagliptinu. Pro generace seniorů nejsou dohledatelné publikované metaanalýzy platné pro všechny gliptiny, pouze post hoc provedené subanalýzy z velkých studií se sitagliptinem (TE COS19) a linagliptinem (CAROLINA resp. CARMELINA20, 21). Obě analýzy potvrdily bezpečnost sitagliptinu a linagliptinu. Efekt na kardiovaskulární riziko u seniorů (hodnoceny populace nad 65 let i nad 75 let!) byl neutrální v porovnání s placebem, resp. standardní terapií. Považujeme za vhodné zdůraznit, že studie CAROLINA byla vlastně podstudií, která porovnávala linagliptin proti glimepiridu, a to u pacientů v sekundární prevenci.

Post hoc analýzy z velkých studií nejsou vždy publikovány samostatně, většinou je možné dohledat výsledky pouze v souvislosti s hodnocením vlivu heterogenity na výsledek v originálních pracích, což platí zejména pro alogliptin (EXAMINE23).

Závěr

Data, která jsou v současnosti k dispozici, jasně prokazují, že nová antidiabetika jsou účinná i bezpečná u seniorů. Navíc pro injekční inkretiny a glifloziny platí, že snižují také riziko MACE. Z hlediska bezpečnosti je pak velmi významnou vlastností pro užití v terapii osob vyššího věku minimalizace rizika hypoglykemie.

MUDr. Martina Nováková

Katedra dlouhověkosti (Longevity Studies),

Fakulta humanitních studií UK

MUDr. Lucie Břízová

Geriatrická interní klinika 2. LF UK a FN Motol

prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Geriatrická interní klinika 2. LF UK a FN Motol


Zdroje

1. Kvapil M. Výhledy a výzvy diabetologie. 2022;7(3). In press.

2. Palmer SC, Mavridis D, Nicolucci A, et al. Comparison of clinical outcomes and adverse events associated with glucose-lowering drugs in patients with type 2 diabetes: a meta-analysis. JAMA 2016;316(3):313–24.

3. Ledesma G, Umpierrez GE, Morley JE, et al. Efficacy and safety of linagliptin to improve glucose control in older people with type 2 diabetes on stable insulin therapy: A randomized trial. Diabetes Obes Metab 2019;21(11):2465–2473.

4. Doucet J, Chacra A, Maheux P, et al. Efficacy and safety of saxagliptin in older patients with type 2 diabetes mellitus. Curr Med Res Opin 2011;27(4):863–9.

5. Karyekar CS, Ravichandran S, Allen E, et al. Tolerability and efficacy of glycemic control with saxagliptin in older patients (aged ≥ 65 years) with inadequately controlled type 2 diabetes mellitus. Clin Interv Aging 2013;8:419–30.

6. Iqbal N, Allen E, Öhman P. Long-term safety and tolerability of saxagliptin add-on therapy in older patients (aged ≥ 65 years) with type 2 diabetes. Clin Interv Aging 2014;9:1479–87.

7. Pratley RE, Rosenstock J, Pi-Sunyer FX, et al. Management of type 2 diabetes in treatment- naive elderly patients: benefits and risks of vildagliptin monotherapy. Diabetes Care 2007;30(12):3017–22.

8. Round EM, Engel SS, Golm GT, et al. Safety of sitagliptin in elderly patients with type 2 diabetes: a pooled analysis of 25 clinical studies. Drugs Aging 2014;31(3):203–14.

9. Barnett AH, Huisman H, Jones R, et al. Linagliptin for patients aged 70 years or older with type 2 diabetes inadequately controlled with common antidiabetes treatments: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet 2013;382(9902):1413–23.

10. Rosenstock J, Wilson C, Fleck P. Alogliptin versus glipizide monotherapy in elderly type 2 diabetes mellitus patients with mild hyperglycaemia: a prospective, double-blind, randomized, 1-year study. Diabetes Obes Metab 2013;15(10):906–14.

11. Wang Y, Shao X, Liu Z. Efficacy and safety of sodium-glucose co-transporter 2 inhibitors in the elderly versus non-elderly patients with type 2 diabetes mellitus: a meta-analysis. Endocr J 2022;69(6):669–679.

12. Pratley R, Dagogo-Jack S, Charbonnel B, et al. Efficacy and safety of ertugliflozin in older patients with type 2 diabetes: A pooled analysis of phase III studies. Diabetes Obes Metab 2020;22(12):2276–2286

13. Bode B, Stenlöf K, Sullivan D, et al. Efficacy and safety of canagliflozin treatment in older subjects with type 2 diabetes mellitus: a randomized trial. Hosp Pract (1995) 2013;41(2):72–84.

14. Sinclair AJ, Bode B, Harris S, et al. Efficacy and safety of canagliflozin in individuals aged 75 and older with type 2 diabetes mellitus: a pooled analysis. J Am Geriatr Soc 2016;64(3):543–52.

15. Lingvay I, Handelsman Y, Linjawi S, et al. Efficacy and safety of IDegLira in older patients with type 2 diabetes. Endocr Pract 2019;25(2):144–155.

16. Giugliano D, Longo M, Maiorino MI, Bellastella G, Chiodini P, Solerte SB, Esposito K. Efficacy of SGLT-2 inhibitors in older adults with diabetes: Systematic review with meta-analysis of cardiovascular outcome trials. Diabetes Res Clin Pract 2020; 162:108114.

17. Sinha B, Ghosal S. Meta-analyses of the effects of DPP-4 inhibitors, SGLT2 inhibitors and GLP1 receptor analogues on cardiovascular death, myocardial infarction, stroke and hospitalization for heart failure. Diabetes Res Clin Pract 2019;150:8–16.

18. Mannucci E, Nreu B, Montereggi C, et al. SID-AMD joint panel for Italian Guidelines on Treatment of Type 2 Diabetes. Cardiovascular events and all-cause mortality in patients with type 2 diabetes treated with dipeptidyl peptidase-4 inhibitors: An extensive meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2021; 22;31(10):2745–2755.

19. Bethel MA, Engel SS, Green JB, et al. TECOS Study Group. Assessing the Safety of Sitagliptin in Older Participants in the Trial Evaluating Cardiovascular Outcomes with Sitagliptin (TECOS). Diabetes Care 2017;40(4):494–501.

20. Espeland MA, Pratley RE, Rosenstock J, et al. Cardiovascular outcomes and safety with linagliptin, a dipeptidyl peptidase-4 inhibitor, compared with the sulphonylurea glimepiride in older people with type 2 diabetes: A subgroup analysis of the randomized CAROLINA trial. Diabetes Obes Metab 2021;23(2):569–580.

21. Cooper ME, Rosenstock J, Kadowaki T, et al. CARMELINA investigators. Cardiovascular and kidney outcomes of linagliptin treatment in older people with type 2 diabetes and established cardiovascular disease and/or kidney disease: A prespecified subgroup analysis of the randomized, placebo-controlled CARMELINA® trial. Diabetes Obes Metab 2020;22(7):1062–1073.

22. Leiter LA, Teoh H, Braunwald E, Mosenzon O, Cahn A, Kumar KM, Smahelova A, Hirshberg B, Stahre C, Frederich R, Bonnici F, Scirica BM, Bhatt DL, Raz I; SAVOR-TIMI 53 Steering Committee and Investigators. Efficacy and safety of saxagliptin in older participants in the SAVOR-TIMI 53 trial. Diabetes Care 2015;38(6):1145–53.

23. White WB, Cannon CP, Heller SR, et al. Alogliptin after acute coronary syndrome in patients with type 2 diabetes. N Engl J Med 2013;369(14):1327–35.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#