#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Za profesorem Peterem Krištúfkem, čestným prezidentem SLS


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2022; 161: 97
Kategorie: Osobní zprávy


Dne 28. března 2022 zemřel po těžké nemoci ve věku 76 let pneumolog, ftizeolog a emeritní prezident Slovenskej lekárskej spoločnosti prof. MUDr. Peter Krištúfek, CSc.

Peter Krištúfek se narodil 18. srpna 1945 v Pezinku nedaleko Bratislavy, kde prožil krásné dětství. Maturoval na Střední průmyslové škole chemicko-technologické v Bratislavě, a i když složil přijímací zkoušky na lékařskou fakultu v Bratislavě, kvůli kádrovému profilu přijat nebyl. Medicínu však vystudoval na Univerzitě Karlově v Praze – kam se u příležitosti 50. výročí tzv. Zlaté promoce vrátil v září 2019 s dojetím a slzami v očích.

Záhy po promoci v roce 1969 nastoupil do Ústavu tuberkulózy a respiračních onemocnění v Podunajských Biskupicích. Zakládající ředitel profesor Karol Virsík ho přidělil na plicní oddělení na pracoviště, které se v té době začínalo zabývat funkční diagnostikou. Odborně rostl, účastnil se kongresů a studijních pobytů v Evropě a již za 6 let od přijetí se stal nejmladším primářem oddělení funkční diagnostiky, které se postupně stalo celostátním centrem vzdělávání v tomto oboru. Manažerské vzdělání získal ve Spojených státech amerických díky nadaci Project Hope, navštívil několik prestižních nemocnic na východním pobřeží USA. 20 let poté, co byl přijat do nemocnice v Podunajských Biskupicích, se stal jejím ředitelem. Habilitoval v roce 1992.

Následovalo odborně úspěšné období, kdy se oddělení funkční diagnostiky stalo klinikou, spolu se svými spolupracovníky vytvořil Národní ústav tuberkulózy a respiračních onemocnění, který měl sedm výukových základen pro vzdělávání lékařů, zdravotních sester a dalších zdravotnických pracovníků. Biskupičtí pracovali jako dobře naladěný orchestr, jehož ikonou byl zakládající ředitel profesor Virsík a šéfdirigentem docent Krištúfek. Tato pohádka trvala 13 let, ale nic netrvá věčně, vyčnívat z davu se nevyplácí. V roce 2003 byl Peter Krištúfek na základě vykonstruovaných důvodů odvolán z funkce ředitele a hlavního odborníka pro pneumologii a ftizeologii. V roce 2005 byl ústav převeden do nemocnice v Ružinově.

Po odchodu z Biskupic Peter Krištúfek pokračoval v práci na Lékařské fakultě Slovenské zdravotnické univerzity v Bratislavě. Působil jako vedoucí subkatedry funkční diagnostiky a posléze jako vedoucí kliniky pneumologie a ftizeologie. Jmenován profesorem byl v roce 2010. I přes pokročilý věk zůstal odborným garantem oboru, vedl vzdělávání lékařů ve specializačním odboru z pneumologie a ftizeologie, přednášel a zkoušel lékaře v rámci přípravy na atestaci z vnitřního, revizního a všeobecného lékařství. Byl členem Státní komise vnitřního lékařství a zkušební komise pro certifikované pracovní činnosti v problematice funkčního vyšetření plic.

V roce 2003 byl profesor Krištúfek pro své odborné a morální vlastnosti zvolen prezidentem Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS). V této funkci setrval čtyři volební období do roku 2015. Zároveň pokračoval ve vědecko-vzdělávací a manažerské činnosti. Společně se svým předchůdcem v SLS profesorem Dzúrikem založil Slovenskou akreditační radu pro celoživotní lékařské vzdělávání, která byla díky mezinárodním kontaktům začleněna do Evropské akreditační rady. Podílel se na vytvoření Domu zdravotníků, v roce 2011 založil společně s předsednictvem SLS Dvoranu slávy, která do svých řad uvádí významné osobnosti slovenské medicíny. V roce 2005 se podílel na založení časopisu Monitor medicíny SLS, do kterého pravidelně psal úvodníky, v nichž glosoval aktuální události ve zdravotnictví i mimo něj. Některé z nich se díky své nadčasovosti a jemné ironii staly obsahem jeho knihy „Recepty na přežití“.

Byl nositelem Hynkovy medaile Lékařské fakulty Univerzity Komenského, medaile akademika L. Dérera za celoživotní přínos pro slovenské zdravotnictví a Niederlandovy plakety za rozvoj SLS. Česká lékařská společnost JEP mu v roce 2005 udělila zlatou medailí J. E. Purkyně.

Peter Krištúfek se nesmazatelně zapsal k výrazným osobnostem odborného a veřejného života. Byl celoživotním optimistou, obklopen skvělou rodinou, přáteli, krásnou přírodou, uměl se ze života těšit. Rozdával dobrou náladu, tu a tam i moudré rady všem, kteří za to i o to stáli.

Alena Šteflová


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#