#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2022; 161: 51
Kategorie: Editorial

Vážení čtenáři,

v aktuálním čísle Časopisu lékařů českých vám předkládáme soubor článků, které vyzdvihují aktuální témata v hepatologii a ukazují současný pohled na nejčastější jaterní onemocnění, s nimiž se u svých pacientů v běžné praxi setkává většina lékařů.

Hepatologie prodělala v průběhu posledních desetiletí rychlý vývoj – kompletně se změnila diagnostika jaterních chorob směrem k využití neinvazivních metod a samozřejmě též léčba některých chorob. Dnes například můžeme vyléčit všechny pacienty s chronickou hepatitidou C, zcela rutinní metodou se stala transplantace jater, došlo k velkému pokroku v péči o nemocné s jaterní cirhózou, je k dispozici cílená léčba vzácných chorob. I přesto jaterní onemocnění představují významnou zdravotní zátěž současné populace a mortalita na ně trvale stoupá.

Nejčastější chronickou jaterní nemocí je nealkoholová tuková choroba jater (NAFLD), kterou trpí až 30 % dospělé populace. Dnes je jasně prokázáno, že její přítomnost znamená nejen riziko vývoje jaterní cirhózy, ale i zvýšené riziko kardiovaskulárních i onkologických onemocnění a pro zdravotnický systém představuje též významnou ekonomickou zátěž. Péče o pacienty s touto diagnózou vyžaduje těsnou spolupráci mezi lékaři mnoha dalších odborností. Další společenskou výzvou vyžadující interdisciplinární přístup je problematika osob s nadměrným příjmem alkoholu. Považujte tedy prosím následující články především za pozvánku ke spolupráci v péči o pacienty s chronickými jaterními chorobami.

prof. MUDr. Radan Brůha, CSc.

4. interní klinika – klinika gastroenterologie a hepatologie 1. LF UK a VFN v Praze


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#