#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinická obezitologie – nejen Základy


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2022; 161: 93
Kategorie: Recenze

Hainer V. a kol. Základy klinické obezitologie. 3., zcela přepracované a doplněné vydání. Grada, Praha, 2022, 519 s.


Jako školák jsem často chodil kolem bývalého Státního pedagogického nakladatelství v pražské Ostrovní ulici. A ve vitríně na zdi budovy se jednou objevily dva tlusté svazky velkého formátu s názvem „Základy čínštiny“. Nemohu samozřejmě ani zpětně, ani dnes posoudit, zda v tomto rozsahu, pro mne jako dítě děsivém, šlo opravdu jen o základy. Zato vím jistě, že 3. vydání „Základů klinické obezitologie“ navzdory názvu představuje ucelený souhrn aktuálních poznatků o obezitě.

Již 1. vydání, které vyšlo v roce 2004 s předmluvou jednoho z nestorů světové obezitologie Alberta Stunkarda, představilo multioborový pohled na tehdy stále se rodící obezitologii. Před 11 lety bylo vydáno přepracované a doplněné 2. vydání a nyní se na trh dostává vydání 3., avizované jako „zcela přepracované a doplněné“. Jako pamětník a uživatel všech tří edic bych zdůraznil „doplněné“, protože přepracování ve smyslu aktualizace informací považuji za samozřejmost. Doplněn byl autorský kolektiv, který nyní čítá 21 předních odborníků nejen na poli obezitologie a bariatrické/metabolické chirurgie (Martin Fried, Irena Aldhoon Hainerová, Martin Haluzík, Marie Kunešová, Iva Málková, Dana Müllerová, Vladimír Štich), ale též úzce souvisejících oborů diabetologie (Terezie Pelikánová), endokrinologie (Běla Bendlová, Jana Vrbíková), spánkové medicíny (Karel Šonka) a psychologie (František David Krch, Martin Wagenknecht). Rozšířilo se zastoupení výzkumníků tukové tkáně z Fyziologického ústavu AV ČR (kromě Jana Kopeckého a zesnulého Pavla Flachse nově Petr Zouhar). Kniha se na současných 520 stran rozrostla zejména posílením kapitol o kardiometabolických důsledcích obezity (nově Renata Cífková, Aleš Žák, Radan Brůha).

Přes toto skutečně reprezentativní spektrum spoluautorů se i na aktuálním vydání nejvíce podílel a o předpokládaný úspěch nejvíce zasloužil hlavní autor a pořadatel docent Vojtěch Hainer – nejen nestor (*1944), ale i nezpochybňovaná vůdčí osobnost české obezitologie (připomeňme jen, že v letech 2006–2009 byl prvním prezidentem Evropské asociace pro studium obezity /EASO/ a jedním z velmi mála českých kliniků v tak vysoké funkci). Jeho zkušenosti, odborná autorita, přehled a organizační schopnosti se nepochybně promítly do kvality předložené monografie, ve které najdou vše potřebné nejen zájemci o obor (lékaři v postgraduální přípravě samozřejmě), praktikující obezitologové, ale také odborníci z víceméně všech oborů (nejen) klinické medicíny. Pevně doufám, že bude i dalším důležitým argumentem pro stále nepochopitelně oddalované uznání obezitologie jako (dílčího) oboru specializačního vzdělávání. Kniha je přehledně uspořádaná, kvalitně redakčně zpracovaná včetně barevné obrazové dokumentace a podrobného rejstříku. Třetí vydání má samozřejmě výhodu ve značné vypilovanosti kapitol, byť se úplně všechny nedostatky odstranit nepodařilo (na str. 209 nadále straší „počítačová“ tomografie místo správné výpočetní), ale s klidným svědomím mohu za nejméně srozumitelné prohlásit (umělecké?) ztvárnění adipocytů na obálce knihy.

Petr Sucharda


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#