#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention od Cancer: a Global Perspective


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2008; 88(3): 180
Kategorie: Recenze

Světový fond pro výzkum rakoviny (World Cancer Research Fund, WCRF) ve spolupráci s Americkým institutem pro výzkum rakoviny (American Institute for Cancer Research, AICR), který sídlí ve Washingtonu, DC, vydaly společně v listopadu 2007 knihu: Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective (ISBN 978-0-9722522-2-5).

Brožovaná publikace má 547 stran, je k ní přiložen samostatný souhrn knihy a CD, které je kompatibilní se systémem Windows nebo Macintosh. Cena 69,95 USD nebo 55 Euro.

V knize je 76 tabulek a více než 200 barevných schémat a grafů. Aktuální literatura, řazená u jednotlivých kapitol, uvádí 4 405 citací.

Centra pro výzkum rakoviny vytvářejí globální síť, která zahrnuje AICR ve Spojených státech a WCRF ve Spojeném Království, Holandsku, Francii a Hong-Kongu. Jednotlivé kapitoly zastřešovalo 22 expertů z celého světa a 20 dalších z WHO, UNICEF a jiných významných organizací. Na přípravě publikace se podílelo 75 vědeckých a organizačních pracovníků a 9 center, které systematicky sledovaly odbornou literaturu.

Cílem knihy je poskytnout návod, jak zdravě žít a zdravě se stravovat, jak udržet tělesnou hmotnost, aby se člověk vyhnul rakovině. Jednotlivé kapitoly zahrnují samotný proces vzniku rakoviny, jídlo a nápoje, fyzickou aktivitu, růst, vývoj organismu, složení těla, charakteristiku všech typů karcinomů, vliv tloustnutí, nadváhy a obezity na vznik karcinomu, výsledky u pacientů, kteří přežili onemocnění rakovinou a vztah karcinomu k ostatním chronickým onemocněním a infekcím. V závěru jsou uvedeny principy zdravotní politiky ve veřejném zdravotnictví a osobní doporučení o tělesné hmotnosti, fyzické aktivitě, stravování a pití, prevenci, dietních náhražkách a doporučení pro kojící matky.

V jednotlivých kapitolách jsou uváděna rizika, která buď snižují, nebo naopak zvyšují riziko rakoviny. Jsou rozlišena rizika přesvědčivá nebo dokonce jednoznačná, dále pravděpodobná, omezená nebo jen nasvědčující, ale také rizika, jejichž účinek je zcela nepravděpodobný.

Když například porovnáme příčiny úmrtí na rakovinu u neinfekčních onemocnění v globálním pohledu, tak zjistíme, že je velmi nízké riziko úmrtí na rakovinu v Egyptě – jen 9 %, v Indii 15 %, Mexiku 18 %, Brazílii a jižní Africe 20 %, Číně 22 %, USA 29 %, Polsku 30 %, Španělsku a Velké Británii 33 %, ale v Japonsku už 44 %.

Zásadní otázkou je vztah mezi obezitou a rakovinou.

Přímá souvislost mezi způsobem stravování a rakovinou není tak zřejmá, jako je např. mezi rakovinou a kouřením. Ale stoupající hmotnost, nadváha nebo dokonce zřetelná obezita přispívají ke zvýšení rizika karcinomu. Vše nasvědčuje, že obezita je po kouření cigaret druhý nejzávažnější faktor pro možný vznik karcinomu. Vysoce rizikové je konzumování všech druhů uzenin a slaniny, které podporují tvorbu karcinogenů.

Je to velmi přesvědčivá, kvalitní a velmi užitečná publikace. Její první vydání vyšlo před 10 lety (1997), ale tato zcela přepracovaná kniha je po všech stránkách dokonalejší. Především v současné době, kdy stále přibývá osob s nadváhou a obezitou i v dětském věku u nás i v mnoha dalších zemích včetně USA, jsou závěry z rozsáhlého výzkumu alarmující. V tomto případě by měl být globální přístup k tak důležitému problému jako je rakovina pochválen jako vysoce užitečný a s praktickým doporučením pro nás všechny.

Doc. MUDr. Jaroslav Stránský, CSc.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 3

2008 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#