#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Znojmo klinické centrum pro léčbu enometriózy


Vyšlo v časopise: Ceska Gynekol 2014; 79(2): 133

Vážené kolegyně a kolegové,

dovoluji si oznámit široké gynekologické veřejnosti, že v březnu tohoto roku proběhl úspěšný audit Nadace pro léčbu a výzkum endometriózy (SEF – Stiftung Endometrióze Forschung) na gynekologicko-porodnickém oddělení ve Znojmě.

Oddělení byla udělena certifikace ve stupni II – klinické centrum.

Dovolte, abych vás seznámil s organizací SEF, které jsem členem, podmínkami a smyslem celého procesu.

SEF je nadnárodní evropská organizace původně s působností v Německu a Rakousku, která se v průběhu let rozrostla a ovlivňuje, krom jiného, tvorbu závazných standardů pro léčbu endometriózy v příslušných odborných organizacích jednotlivých zemí (Rakousko, Německo, Švýcarsko, Itálie, Slovinsko). Jejím zakladatelem je naší gynekologické veřejnosti známý profesor Jorg Keckstein. Členové boardu se setkávají jedenkrát ročně. Rozhodnutí boardu mají forenzní platnost. Poslední zasedání spojené s stanovením standardů se uskutečnilo v Berlíně v květnu minulého roku (Interdisziplinäre Leitlinie S2k für die Diagnostik und Therapie der Endometrióze). Za Českou republiku byli účastni pracovní skupiny prim. MUDr. Radek Chvátal a doc. MUDr. Eduard Kučera.

Jsem členem SEF boardu pátým rokem a sleduji, s jakou intenzitou se vytváří struktura a strategie terapeutických postupů, jak je implementována a jaké má výsledky. Moje dojmy jsou velmi pozitivní. Cílem je vytvoření analogicky k onkologii identické klasifikace (AFS score, Enzian D.I.E. score), pojmosloví při chirurgických výkonech (ureterolýza, deperitonealizace, revize RV septa, SU vazu). Tím dojde ke sjednocení strategie v diagnostice a léčbě této enigmatické nemoci, která ohrožuje čím dál tím mladší věkové skupiny.

Klinické centrum stupně II musí mít ročně 100 operací hluboké endometriózy, nebo 30 vztažených na jednoho operatéra. Dále poskytuje interdisciplinární chirurgické výkony, je-li k nim indikace (resekce střeva, implantace ureteru) a musí tyto operace v adekvátní míře provádět – mít ve své nabídce. Velice je sledována spolupráce s terénními gynekology, společné doškolovací akce. Audit je velmi podrobný, všímá si shody patologicko anatomických nálezů a klinického korelátu. Důraz je kladen na klasifikaci. Závazné jsou dva klasifikační skórovací systémy, jak jsem uvedl výše. Přesné podmínky certifikace, stupně, požadavky a průběh jsou uvedeny na stránkách SEF.

Spolupodílel jsem se na vzniku druhého rakouského centra v Linci. Své zkušenosti jsem přenesl k nám a pokusil se na mém oddělení vybudovat podobnou strukturu. Využívám geopolitické polohy Znojma a nabízím naše služby i rakouské straně v rámci příhraniční spolupráce (projekt Gesundheit über die Grenzen).

Cílem naší společnosti a sekce pro léčbu endometriózy by mělo být vytvoření analogické struktury a certifikačních procesů, které by rezonovaly s našimi sousedy. Zrod naší sekce, naše zkušenosti s vyspělou retroperitoneální laparoskopií, organizační struktury dávají dobrý základ pro začlenění naší země do podobných evropských systémů. Diskuse se zástupci klinických pracovišť (Praha, Brno, Olomouc) ukázaly, že téma je atraktivní. Případným zájemcům o podrobnější informace jsem kdykoliv k dispozici.

Prim. MUDr. Radek Chvátal

e-mail: radek.chvatal@nemzn.cz


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Česká gynekologie

Číslo 2

2014 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#