#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzpomínka na profesora Pavla Petrovického


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2019; 158: 263
Kategorie: Osobní zprávy

Letos v létě 1. lékařská fakulta UK, Česká anatomická společnost a všichni, kdo se zabývají stavbou i funkcí centrální nervové soustavy, navždy ztratili vynikající osobnost, pana profesora MUDr. Pavla Petrovického, DrSc.


Pavel Petrovický se narodil 30. srpna 1937 v Praze. Již od dětství měl zájem o ornitologii a přírodu vůbec. Po absolvování gymnázia v roce 1954 nastoupil na pražskou Fakultu všeobecného lékařství UK, kde promoval v roce 1961. Již během studia se zabýval výukou anatomie mladších studentů a zapojoval se i do výzkumu. Po promoci nastoupil do Anatomického ústavu, s kterým spojil celý svůj profesní život. V osobním životě mu byla celoživotní oporou spolužačka MUDr. Věra Sásová, praktická lékařka, která ho přežila jen o několik měsíců.

V roce 1963 vyšly jeho první práce o retikulární formaci, na kterých spolupracoval s MUDr. Irenou Grofovou (např. „Cytoarchitectonic structure of the reticular formation of the pons in dogs“). U dalších publikací zabývajících se cytoarchitektonikou a spoji retikulární formace je již uveden jako jediný autor. Kromě srovnávacích studií retikulární formace u různých obratlovců prováděl i studie spojů retikulární formace u potkanů. V oblasti retikulární formace se stal mezinárodně uznávanou autoritou. V roce 1967 obhájil práci „Descendentní aferentní spoje retikulární formace u krysy“ a získal titul CSc.

V letech 1968–69 byl na studijním pobytu v anatomickém ústavu v Hamburku. Po návratu vybudoval spolu s prof. Rastislavem Drugou neurolaboratoř. Doktorskou disertační práci „Retikulární formace a její rapheální systém“ sepsal v roce 1978, titul DrSc. však získal až v roce 1986. Habilitován byl v roce 1990 a v roce 1991 byl jmenován profesorem. Do roku 1989 publikoval 78 vědeckých prací, z toho 56 samostatně. Podílel se na 4 monografiích a vydal 5 skript. Po roce 1989 pokračoval stejným tempem, ale většina prací už měla více autorů. V 90. letech se společně s prof. Hansem ten Donkelaarem z Nijmegenu věnoval imunohistochemickým průkazům neuronů tzv. chemických systémů mozku a spolu s prof. Karlem Maškem studovali vliv různých mozkových struktur na aktivitu imunitního systému.

Od cytoarchitektoniky a práce s laboratorními zvířaty nutné pro studium spojů CNS se v jeho laboratoři postupně přecházelo ke studiu neuronů obsahujících oxid dusnatý pomocí histochemického průkazu NADPH-diaforázy a jejich reakcí na lézi cílové struktury a k volumometrickým studiím bazálních ganglií, hippokampu a amygdaly. Takže éter, stereotaktický operační stůl na potkany a elektrody byly nahrazeny počítači a díky prof. Karlu Šonkovi a dr. Janu Krásenskému zobrazením magnetickou rezonancí.

Pan profesor byl vždy precizní v základním výzkumu, ale také úzce spolupracoval s kliniky a hledal praktické využití neuroanatomických poznatků. Jeho postgraduální studenti jsou dnes uznávanými odborníky a výbornými neurochirurgy (doc. Petr Vachata, doc. Daniel Hořínek, dr. Robert Bartoš). V jeho laboratoři pracoval také MUDr. Petr Zach, nynější přednosta ústavu anatomie na 3. LF UK. Vedl postgraduální přípravu MUDr. RNDr. Jiřího Brabce, který se spolu s ním zabýval volumometrií bazálních ganglií a změnami jejich objemu během stárnutí. Pan profesor nás při ruční volumometrii vždy vedl k tomu, abychom hranice struktury na MRI hodnotili na základě znalostí jejího histologického obrazu.

Laureátem Ceny Josefa Hlávky za r. 2008
Laureátem Ceny Josefa Hlávky za r. 2008

Profesor Petrovický byl nadšeným učitelem, vždy měl vše dobře zorganizováno a uměl věci názorně vysvětlit. S profesorem Drugou sepsali objemná skripta z neuroanatomie, která poté opakovaně vyšla v podobě stručnější „Malé neuroanatomie“. Spolu s kolegy z anatomického ústavu vytvořili učebnici anatomie, nejprve jako skripta, poté ve 3 knižních svazcích. Publikace „Klinická neuroanatomie“, na které spolupracoval s význačnými neurology a neurochirurgy, získala prestižní Cenu Josefa Hlávky za rok 2008. Jeho stále vylepšovaná skripta „Řezy mozkem“ doprovázejí už mnoho generací studentů.

V letech 1992–1997 profesor Petrovický vedl Anatomický ústav 1. LF UK. Vždy dbal na vysokou úroveň výuky, protože ji považoval za nejdůležitější součást činnosti anatomického ústavu. Rád přednášel i učil praktika. Výborně kreslil a dokázal i složité vztahy vyjádřit jednoduchými schématy. Tradiční anatomii doplňoval výukou orientace na rtg, CT a MRI snímcích. Byl také přísným, ale spravedlivým examinátorem. Zavedl oblíbené nepovinné přednášky, později volitelný předmět „Dráhy CNS“. Vždy tam bylo plno, i v dobách, kdy se za něj ještě neudělovaly kredity; ke studiu mozku nalákal mnoho pozdějších vynikajících lékařů.

Profesor Petrovický byl v práci vždy velmi aktivní, ale uměl také aktivně odpočívat. Mezi jeho velké koníčky patřily chov ozdobné drůbeže, pěstování skalniček, lyžování, fotografování a horské túry. Dlouhodobé nemoci, která ho na konci života postihla, vzdoroval ze všech sil a velice nerad se loučil s posluchárnou, pracovnou i laboratoří. Zemřel 12. července 2019 ve věku nedožitých 82 let. V profesoru Pavlu Petrovickém ztrácí česká i mezinárodní anatomická i klinická komunita a 1. LF UK svého významného představitele. Čest jeho památce!

MUDr. Veronika Němcová, CSc.

Anatomický ústav 1. LF UK v Praze


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#