#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodník


Vyšlo v časopise: Urol List 2008; 6(3): 4

Vážené kolegyně a kolegové,

jakkoliv se to zdá neuvěřitelné a máme pocit, že jsme se před krátkou chvílí loučili v západočeské metropoli, uběhl rok a my se scházíme u příležitosti výroční konference české urologické společnosti znovu, tentokrát v metropoli východočeské. A to je přesně doba, na kterou bylo načasováno vydání dalšího čísla Urologických listů.

Jejich tematický obsah je nyní kombinovaný. Museli jsme splatit dluh z čísla předchozího, a tak přinášíme přehledný článek skupiny autorů kolem profesora Studera z Bernu o současné pozici a úloze ortotopických neoměchýřů a zbývající část překladu Guidelines EAU na téma invazivních nádorů močového měchýře.

Druhým tématem je urolitiáza a endourologie. Nepochybně oblast, která je urologii vlastní také proto, že to byla právě endoskopie, která v minulosti zahájila osamostatnění našeho oboru od všeobecné chirurgie, a extrakorporální litotrypse konkrementů v močových cestách svým způsobem odstartovala explozivní rozvoj použití moderních technologií v urologii vůbec.

Mnohaletou diskuzi na téma kontroverze použití extrakorporální litotrypse v léčbě urolitiázy ze současného pohledu shrnuje domácí expert, kolega Aleš Petřík. Je zřejmé, že k posunům a vývoji zde během desetiletí jednoznačně došlo. Racionálním přístupem k řešení ureterolitiázy se pak zabývají ve svém komentáři Guidelines autoři z pracoviště G. Premingera. Profesor E. Erturk z USA se ve svém přehledném článku snaží didakticky utřídit kdy, jak a k čemu ureteroskopii dnes indikovat. MUDr. Vít z FN Brno zase přináší další kontroverzní pohled na to, kdy je indikováno použití technik retrográdní intrarenální operace v léčbě komplikované nefrolitiázy a kdy je lépe zůstat u zlatého standardu perkutánní operace, a navazuje tak na svoji přednášku s tímto tématem proslovenou na 8. Jarním urologickém sympoziu v Sorrentu. Mezinárodní autorský kolektiv potom přináší komplexní a ucelený pohled dnešních endourologických možností léčby zúženin pyeloureterální junkce a léčby uroteliálního karcinomu horních cest močových. I zde je zřejmé, že urologie rozhodně nespí, ale naopak je vysoce dynamickým oborem, který hledá a nachází nové, efektivní a přitom bezpečné modality léčby. Bez exaktní diagnostiky se samozřejmě při správné indikaci neobejdeme.

Guidelines EAU na toto téma, částečně zpracovaná ve spolupráci se skupinou expertů Americké urologické asociace, jsou tentokrát velmi obsáhlá, ale přesto jsme si nyní našli místo – a já věřím, že Vy si najdete čas – i na komentáře publikací s tímto tématem, které zpracoval kolektiv autorů kolem J. Fitzpatricka. Velmi často totiž přinášejí bystrý pohled na problém a vyzdvihují, někdy na první pohled po přečtení abstrakt ne zcela zřejmé, avšak významné aspekty.

Nezbývá než si přát úspěšnou a plodnou pracovní konferenci a načerpání užitečných informací získaných přečtením tohoto čísla, které budou určitě příjemnější než drastický nástup letošního podzimu.

Dalibor Pacík


Štítky
Dětská urologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Urologické listy

Číslo 3

2008 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

KOST
Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Svět praktické medicíny 5/2023 (znalostní test z časopisu)

Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#