#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

VI. Kongres medicínského práva


Vyšlo v časopise: Soud Lék., 63, 2018, No. 2, p. 23
Kategorie: Zpráva ze sjezdu

Ve dnech 30. listopadu a 1. prosince 2017 se v hotelu Pyramida v Praze konal VI. Kongres medicínského práva (www.kongresmp.cz). Programový výbor v čele s MUDr. Mgr. Jolanou Těšinovou, Ph.D. jako hlavní téma kongresu zvolil zajímavou a velmi aktuální problematiku trestněprávní odpovědnosti poskytovatelů zdravotních služeb jako právnických osob. Od 1. 12. 2016 je totiž možné oproti dřívějšímu stavu stíhat právnické osoby i za trestné činy proti životu a zdraví, což se přirozeně dotýká i možné odpovědnosti za pochybení zaměstnanců - zdravotnických pracovníků. K hlavnímu tématu přednesli své příspěvky velmi erudovaní přednášející – prof. Jiří Jelínek z Právnické fakulty UK, advokáti dr. Tomáš Sokol a dr. Lukáš Prudil a z Nejvyššího státního zastupitelství dr. Miroslav Růžička spolu s Mgr. Karlem Cibulkou.

Po čtyřech letech od konání V. Kongresu medicínského práva v roce 2013 se navázalo na tehdejší hlavní téma odškodňování nemajetkové újmy na zdraví podle občanského zákoníku a hodnotily se zkušenosti z praxe včetně související problematiky odškodňování sekundárních obětí (typicky pozůstalých po úmrtí rodinného příslušníka). Velmi kvalitní přednášky přednesli doc. Filip Melzer z Právnické fakulty UP, doc. Tomáš Doležal z Ústavu státu a práva AV ČR, dr. Michal Ryška z Krajského soudu v Brně a dr. Petr Šustek z Právnické fakulty UK.

Soudní lékaři se zpravidla účastní jednání u trestních soudů, které ovšem mohou řešit civilní nároky poškozených na odškodnění nemajetkové újmy v tzv. adhezním řízení. V této sekci vystoupil s přehledovou přednáškou dr. Antonín Draštík z Nejvyššího soudu a též dva zástupci České společnosti soudního lékařství a soudní toxikologie ČLS JEP doc. František Vorel (Praktické zkušenosti s Metodikou k náhradě nemajetkové újmy na zdraví z pohledu znalce) a dr. Tomáš Vojtíšek (Aktuální pohled na znaleckou činnost v oboru zdravotnictví a výhledy do budoucna). 

Velmi zajímavé přednášky čekaly účastníky kongresu druhý den, kdy byla podrobně přednesena a diskutována problematika evropského nařízení GDPR ve zdravotnictví za účasti dr. Miroslavy Matoušové z Úřadu na ochranu osobních údajů, Mgr. Zuzany Zolákové z Právnické fakulty MU a dr. Aleny Tobiášové z FN Brno. Na závěr se náměstek ministra zdravotnictví dr. Radek Policar věnoval problematice kybernetické bezpečnosti ve zdravotnictví, doc. Filip Křepelka z Právnické fakulty MU genetickému testování a bývalý ministr zdravotnictví dr. Martin Holcát vzdálenému monitoringu pacienta.

Tradiční společenský večer se konal v Martinickém paláci na Hradčanském náměstí za účasti dámského smyčcového kvarteta Eve Quartet. Zvláštním zážitkem bylo takřka divadelní vystoupení psychiatra dr. Radkina Honzáka na závěr prvního dne kongresu na téma nocebo efektu. Kongres měl svým zaměřením potenciál zaujmout nejen přímo medicínské právníky, ale i znalce z oboru zdravotnictví, včetně specializace soudní lékařství.

MUDr. Mgr. Tomáš Vojtíšek, Ph.D.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#