#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ranivá balistika


Vyšlo v časopise: Soud Lék., 63, 2018, No. 2, p. 18
Kategorie: Recenze

Ludvík Juříček a kolektiv

Již po pouhém prvotním seznámení se s obsahem monografie Ludvíka Juříčka a kolektivu několika dalších autorů s názvem Ranivá balistika s podtitulem Technické, soudnělékařské a kriminalistické aspekty, mě napadla parafráze názvu jednoho známého filmu „Vše, co jste chtěli vědět o ranivé balistice a báli jste se zeptat“. Na více než 600 stranách je čtenáři představena problematika ranivé balistiky ze všech možných úhlů pohledu. Z pohledu historie, současnosti i budoucnosti oboru, z pohledu teorie i praxe, z pohledu technického i biologického včetně lékařského a nejen v závěrečné kapitole i z pohledu právního. Dílo je tímto určeno pro širokou odbornou obec balistiků, policejních techniků, kriminalistů, soudních lékařů, traumatologů, záchranářů, zbrojařů, uživatelů střelných zbraní, právníků atd.  Tento rozsáhlý a zdaleka ne úplný výčet nejrůznějších profesí, jichž se problematika ranivé balistiky alespoň občas týká, ukazuje na nezbytnost široké vzájemné multioborové spolupráce při řešení trestných činů, záchrany života a zdraví zraněných, ochranu před účinky zbraní, konstrukci nových zbraní a nového střeliva apod.  Ke zkvalitnění a zjednodušení takovéto spolupráce kniha přispívá např. i sjednocením odborných pojmů používaných jednotlivými zainteresovanými subjekty.

Velká část publikace je věnována experimentální činnosti s nejrůznějšími náhradními materiály či vytváření matematických modelů účinků střel, což jsou mnohdy jediné možné způsoby vyřešení i řady soudnělékařských otázek o vzniku, charakteru či rozsahu střelných poranění. Informace z této knihy by tedy mohly nejen poučit, ale i povzbudit soudní lékaře k častější a aktivnější účasti na experimentální a vědecko-výzkumné činnosti. Pochopitelně toto se netýká jen problematiky střelných poranění, ale i experimentální soudnělékařské činnosti v širším slova smyslu. Kniha navíc umožňuje pro čtenáře - lékaře i zajímavý a pro ně nezvyklý pohled na jejich soudnělékařskou problematiku prostřednictvím matematických vzorců a výpočtů užívaných v balistice. Ti nejodvážnější, které neděsí složité matematické vzorečky už od dětských školních let, si mohou i zkusit některé z modelových příkladů sami vypočítat.

Představenou knihu je tedy možno vřele doporučit všem soudním lékařům, především však těm z nich, kteří se chtějí s ranivou balistikou a se vším, co s jejím experimentálním zkoumáním úzce souvisí, seznámit opravdu do hloubky.

Na závěr nezbývá než poděkovat doc. Ing. Ludvíku Juříčkovi, Ph.D. a dalším autorům, špičkovým odborníkům ve svých oborech, za knihu, která v dané problematice nemá nejen v České republice obdoby.

MUDr. Jan Krajsa, Ph.D.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#