#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinická výživa v chirurgii a jak dál?


Autoři: F. Vyhnánek
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2019, roč. 98, č. 7, s. 267.
Kategorie: Editorial

Význam nutriční podpory jako jedné z léčebných intervencí u chirurgického pacienta je již deklarován jako nedílná součást základní péče v chirurgii. Stejně tak je nutriční léčba integrální součástí péče o pacienty se závažným poraněním. V rámci klinických studií bylo opakovaně konstatováno, že malnutrice se negativně podílí na pooperační a poúrazové morbiditě i letalitě [1,2]. Podvýživa je spojena s větším rizikem prodloužení pobytu v nemocnici v důsledku vzniku pooperačních komplikací (infekce chirurgického místa, nitrobřišní abscesy, dehiscence anastomózy, pneumonie). Proto je jedním z cílů nutriční intervence u chirurgického pacienta předoperační zlepšení stavu výživy, a to většinou formou krátkodobé (7−14 dní) nutriční podpory [3,4]. Vedle toho je dalším cílem doporučení pro klinickou výživu u chirurgického pacienta zajištění i pooperační (např. časná enterální nutrice) a poúrazové, někdy i dlouhodobé nutriční péče. Nelze však pominout i farmakonutrici, jejíž účinek je dán pozitivním ovlivněním imunitního systému. Přes omezení v realizaci kvalitních studií v nutriční podpoře chirurgického nemocného je snahou odborných společností včetně Evropské společnosti pro parenterální a enterální výživu (ESPEN) vypracovat doporučení k zajištění adekvátní klinické výživy u chirurgického pacienta. Na základě poslední verze doporučení ESPEN z roku 2017 [5] byla uvedená doporučení upravena pracovní skupinou Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče a předána ve formě 37 doporučení ESPEN k publikaci do Rozhledů v chirurgii. Tato doporučení zahrnují aktuální informace ke klinické výživě nejen k obecným postupům v perioperačním období, ale i k řadě specifických léčebných postupů u vybraných skupin nemocných (např. v nutriční péči o bariatrického pacienta nebo o nemocné po transplantacích). Doporučení je tedy důležitým vodítkem k dosažení zlepšení v péči o výživu chirurgického pacienta, a to včetně stanovení složení podané nutriční podpory a stanovení možných intervencí v perioperačním období. Předloženým textem 37 doporučení se zabýval i výbor České chirurgické společnosti, který ve svém stanovisku uvedl souhlas s tím, že definitivní zařazení těchto doporučení je možné až po doplnění o závazný systém v postupu k zavedení těchto doporučení do denní chirurgické praxe. To vyžaduje účast dalších odborností při zajištění klinické výživy u chirurgického pacienta. V jednotlivých zdravotnických zařízeních bude třeba vytvořit nebo doplnit standardní postup, na kterém se bude podílet jak nutriční tým nemocnice, tak i specializace zabývající se metabolickou péčí. Podíl na zajištění klinické výživy u chirurgického pacienta vyžaduje spolupráci s kvalifikovanými odborníky z jednotek metabolické péče, kteří by garantovali především výběr a provedení předoperační nutriční intervence (nejčastěji při přípravě k operaci nemocného s onkologickým onemocněním) a dále i pooperační péči u kritického pacienta (např. s abdominální katastrofou) nebo spolupracovali při indikaci dlouhodobé výživy. Je zřejmé, že na většině chirurgických pracovišť je zajištění doporučení ke klinické výživě u chirurgického pacienta limitováno organizačními, ekonomickými, prostorovými i personálními podmínkami. Úhrada klinické výživy podle uvedených doporučení by měla být spojena s navýšením rozpočtu pro chirurgická pracoviště. Pokud jde o hospitalizační předoperační nutriční intervenci, měla by být pro její realizaci poskytnuta lůžka v rámci gastroenterologických, metabolických oddělení. Kapacita chirurgických lůžek je v současné době zcela využita k převážně léčebnému postupu u akutních i plánovaných chirurgických onemocnění.

doc. MUDr. František Vyhnánek, CSc.

člen revizní komise

Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče ČLS JEP

Chirurgická klinika 3. LF UK a FNKV

Šrobárova 50

100 34 Praha 10

e-mail: frantisek.vyhnanek@fnkv.cz


Zdroje
  1. Torgersen Z, Balters M. Perioperative nutrition. Surg Clin North Am. 2015;95 : 255−67.
  2. Zhang B, Najarali Z, Ruo L, et al. Effect of perioperative nutritional supplementation on postoperative complications −⁠ systematic review and meta-analysis. J Gastrointerst Surg. 2019;6.
  3. Martindale RG, McClave SA, Taylor B, et al. Perioperative nutrition: what is the current landscape? JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2013;37(5 Suppl ):5−20.
  4. Abunnaja S, Cuviello A, Sanchez JA. Enmteral and parenteral nutrition in the perioperative period: state of the art. Nutrients 2013;21 : 608−23.
  5. Weimann A, Braga M, Carli F, et al. ESPEN Guideline: Clinical nutrition in surgery. Clin Nutr. 2017;36 : 623−50.
Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 7

2019 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

BONE ACADEMY 2025
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Pavel Horák, CSc., doc. MUDr. Ludmila Brunerová, Ph.D, doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., prim. MUDr. Richard Pikner, Ph.D., MUDr. Olga Růžičková, MUDr. Jan Rosa, prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr.h.c.

Cesta pacienta nejen s SMA do nervosvalového centra
Autoři: MUDr. Jana Junkerová, MUDr. Lenka Juříková

Svět praktické medicíny 2/2025 (znalostní test z časopisu)

Eozinofilní zánět a remodelace
Autoři: MUDr. Lucie Heribanová

Hypertrofická kardiomyopatie: Moderní přístupy v diagnostice a léčbě
Autoři: doc. MUDr. David Zemánek, Ph.D., MUDr. Anna Chaloupka, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#