#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Konference SAGES 2019


Autoři: B. East
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2019, roč. 98, č. 7, s. 301.
Kategorie: Zpráva

Počátkem dubna 2019 se v americkém Baltimoru uskutečnil další ročník SAGES, tedy konference Společnosti amerických gastrointestinálních a endoskopických chirurgů. SAGES je po American College of Surgeons druhou největší chirurgickou organizací v USA a v současné době se jejích výročních zasedání pravidelně účastní kolem 3000 odborníků.

Letošní setkání se konalo pod heslem „A view through the scope – past, present and future“. Ve čtyřech paralelních sekcích a dalším bezpočtu drobnějších satelitních sympozií se po 4 dny kongresové centrum plnilo k prasknutí a program byl pro českého chirurga překvapivě bohatý a pestrý. Několik sekcí bylo věnováno studentům medicíny, po celou dobu konference probíhal kurz na kadaverech, téměř každá z vystavujících firem pořádala vlastní výukový program, mladí chirurgové zde skládali své zkoušky, některé místnosti s pohodlnými gaučíky nabízely odreagování při sledování nejrůznějších záznamů z operací či endoskopických výkonů. Pro mě překvapivě mnoho chirurgů bylo velmi zdatných v endoskopických technikách a vzhledem k tomu, že na rozdíl od gastroenterologů je to chirurg, kdo po sobě dokáže zrevidovat případnou komplikaci, jejich odvaha a rozsah výkonů, které bych zařadila do kategorie spíše sci-fi, byly nakonec docela logické.

Na mladé, ale i zkušené byly zaměřené sekce s názvy „…gone bad“ a „devils in the detail“ stejně jako „mastreclass in…“, „state of the art…“ apod. s excelentním předvedením všeho, na co si dát pozor při téměř jakémkoliv výkonu na GIT. Důležitými body v programu byly „sessions“ věnované prevenci vyhoření, právním otázkám týkajícím se zdravotnictví, zlepšení motivace, work-life balance, kvalitě života, vzdělávání, informovaným souhlasům, diverzitě a mezilidským vztahům na pracovišti. Velká část programu byla věnována i různým technickým vymoženostem, a to zdaleka nejen v oblasti nástrojů a přístrojů, ale i mobilních aplikací, virtuální reality apod. V některých sekcích spolu diskutovali společně pacienti, chirurgové, právníci a zástupci firem o možných komplikacích, jejich důsledcích, o zodpovědnosti, o informovanosti. Zejména v kontextu hysterie kolem sítěk používaných při gynekologických operacích a plastikách kýl, která zachvátila západní svět, to byly diskuze nadmíru aktuální a zřejmě podobné těm, které i v České republice brzy nastanou.

Woman in surgery, organizace v Americe velmi silná a zastoupená v mnoha radách a správních orgánech, zde prezentovala své výsledky a výzkumné projekty. V každém z panelů sedělo stejně mužů a žen a i mezi přednášejícími se počet mužů a žen nelišil. Po celou dobu konference byla k dispozici místnost pro odstříkávání mateřského mléka a kojení a řada večerních programů byla věnována tomu, jak podpořit mladé matky, aby se mohly v práci cítit lépe. S průměrnou délkou mateřské dovolené v rámci týdnů, výjimečně měsíců, je to ale trochu jiná debata než u nás.

SAGES není jen odborná společnost, která jednou za rok zorganizuje monstrózní konferenci, je to živý organismus, který nabízí nespočet příležitostí každému, kdo je ochotný pro něj něco podniknout. Mladí byli po celou dobu nabádáni, aby se zapojili do psaní různých projektů, do humanitárních misí, do vzdělávání těch ještě mladších, do spolupráce na tvoření doporučených postupů. Program od 7:30 ráno do 18:30 večer a nejrůznější večerní tematické akce opravdu nabídly dostatek duševní potravy pro každého. A že se na přednáškách skutečně sedělo a diskutovalo a kavárny kolem kongresového centra zely prázdnotou, je jen důkazem toho, jak kvalitní program to byl.

Naprostou královnou programu byla rekonstrukce břišní stěny. V hlavních přednáškových místnostech a hlavních časech ovládla většinu publika. Diskutovalo se o neuropatiích, chronické bolesti, o tom, co se změnilo za posledních 100 let a proč se stále na mnoha místech praxe neliší moc od toho, jak operovali naši předchůdci. O dlouhodobých výsledcích, kvalitě života, o zodpovědném přístupu, o různých operacích malých i skutečně obrovských. O parastomických kýlách a novinkách v jejich řešení, o robotice v kýlní chirurgii, která je již v USA běžnou praxí. O předoperační přípravě, prehabilitaci, infekcích a mnohém dalším. Vývoj nezastavíme a operativy kýl se to týká úplně stejně jako všech ostatních oborů.

V rámci sympozia International hernia collaboration měla i Česká republika a 3. chirurgická klinika FN v Motole své zastoupení. K přednášení o významu mezinárodní spolupráce mě na SAGES pozval současný šéf The Lichenstein Hernia Institute profesor David Chen. Nikdy jsem nepřednášela tak nabitému auditoriu a také ještě nikdy jsem nezažila tak vřelou a konstruktivní debatu na závěr. Možnosti, které podobné akce nabízejí, jsou velké. Pro jedince, kliniky a oddělení a v důsledku i pro české zdravotnictví. Profesor Chen plánuje koncem roku navštívit Českou republiku, a tak doufám, že se i jemu u nás bude líbit.

MUDr. Barbora East, Ph.D.

3. chirurgická klinika

1. LF UK a FN v Motole, 2. LF UK

e-mail: barbora.east@fnmotol.cz


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 7

2019 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#